Ramazan'da çorba için! | " /> Ramazan'da çorba için! | "/>

En Sıcak Konular

Ramazan'da çorba için!

7 Ağustos 2012 09:59 tsi
Ramazan'da çorba için! Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, Ramazan ayında mide hastalığı olanların özellikle dikkat etmesi gerekenleri anlattı...

Mide hastalığı olanların Ramazan'da dikkat etmesi gerekenleri Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin K. Koçak anlattı: Herkes ama özellikle reflüsü olanlar midelerine iftarda aniden yüklenmemeli, 2 saatte bir yemek yemeli.

Uzun süre aç kalmak mide salgılarını azaltabiliyor. Bu nedenle sessiz seyreden bazı hastalıklarda da artış görülebiliyor. Belirtisiz gastrit, iyileşmekte olan ülser ya da reflü yakınmaları başlayabiliyor. Emsey Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, Ramazan ayında mide hastalığı olanların özellikle dikkat etmesi gerekenleri anlattı:
 
Mide yakınmaları olanlar, ülser ve mide kanaması geçirmiş kişiler; oruç tutmaya başlamadan önce gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve tavsiye edilenleri uygulamalı. Var olan hastalık, Ramazan öncesinde ilaçla kontrol altına alınmalıdır.

ÜLSERİ OLANLAR DİKKAT ETSİN
 
Mide ve bağırsak kanseri olanlar, aktif ülseri ve yeni geçirilmiş mide kanaması, ülserle seyreden bağırsak hastalığı olanlar oruç tutmamalı.
 
Reflü, mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru kaçmasıdır. Asitli sıvı, yemek borusundan ağza, oradan da solunum yolları ve akciğerlere kadar ilerleyebilir. Bu bölgelerde kimyasal tahriş yoluyla ciddi doku hasarı oluşur. Asidin tahriş ettiği bölgeye göre farklı belirtiler görülür. Örneğin midede yanma, ağza acı su gelmesi, kronik öksürük, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, ses kısıklığı gibi...

AZ AZ VE SIK SIK YENMELİ
 
Normalde mide ile yemek borusu arasında bir kapakçık mekanizması vardır. Reflüde bu kapakçık mekanizması iyi çalışmamaktadır. Mide fıtığında kapak gevşektir ve bazı gıdalar kapakçık mekanizmasını bozar. Aynı zamanda midenin çok doldurulması ve yedikten sonra uzanılması nedeniyle kapak normal bile olsa geri kaçış olabiliyor. Bu nedenle hastalarımıza "Az az, sık sık yiyin; yedikten sonra yatmayın" deriz.
 
Reflü hastaları Ramazan boyunca gün içinde gıda almadıklarından kısmen rahatlayacaklardır. Fakat uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda hızlı ve çok yemek yemek reflü ataklarını tetikleyecektir. Bu nedenle bu dönemi rahat geçirmek için gastroenterolog görüşü alıp Ramazan boyunca ilaç desteği alm

REFLÜ HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?
 
Ramazan boyunca sahura kalkmak ve o şekilde oruç tutmak sadece reflü hastaları için değil tüm sağlıklı kişiler için de çok önemlidir; çünkü 24 saat, mideyi boş tutmak için çok uzun bir süredir.

HEMEN YATMAYIN!
 
Midenin rahatlaması için yemekten 2-3 saat sonra yatmak gerekir.
 
Sahur esnasında hızlı yememeli, bol su içilmemeli, mide fazla şişirilmemeli. Ayrıca hemen yatmak yerine sırtı dik bir koltukta 2-3 saat uyunabilir veya dinlenilebilir.
 
İftar sırasında midenin aşırı doldurulması ile bütün gün hafif çalışan mideye, birden ağır bir yük biner. İftar yemeğinde mideyi aniden çok doldurmamak, aralıklı üç öğünü zamana yayarak, 2 saatte bir beslenmek daha doğru olur.
 
Suyu yemekle değil, yemek sonrasında içmek daha doğrudur.

YAVAŞ VE İYİ ÇİĞNEYEREK YİYİN

İftarda, gün boyu gıda alımı olmadığından ve midenin de saatlerce çalışmamış olmasından dolayı, hızlı ve çok yiyerek vücuda yüklenmemek kadar nasıl yendiği de önemli. Yemekleri iyi çiğneyip yavaş yavaş tüketmek lazım.

İFTAR VE SAHURDA MUTLAKA BİR KASE HAFİF ÇORBA İÇİN

Ramazan ayının sıcaklara denk gelmesiyle beraber terleme artmakta ve oruç tutanlar da terleyerek kaybettikleri suyu, gün boyu yerine koyamamaktadır. Bu da vücuttaki suyun eksilmesine yol açar. Aile Hastanesi Bahçelievler Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil, susuzlukla sadece su içerek mücadele etmenin yetersiz kalacağına değinerek, şu önerilerde bulunuyor: "Toplamda mutlaka 8-10 bardak su için. Ancak bu yeterli değil. Hem iftarda, hem sahurda mutlaka birer kase çorba tüketin. Ama bu kelle, paça, işkembe, hazır çorba değil ev yapımı soğuk, sıcak, hafif çorbalar olmalı." Çil'in ikinci önerisi ise kompostolar... "Taze veya kuru meyvelerle yapacağınız şekersiz ve tarçınlı kompostoları tüketmeye özen gösterin" diyen Çil, hazır meyve sularından ise kesinlikle uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor.

BİRDEN BİRE VE ÇOK SU İÇMEYİN


Orucu açarken suyu yudum yudum içmenin önemine değinen Berna Çil, birdenbire büyük miktarlarda, vazo gibi bardaklarla su içilmesinin karın ağrısına ve şişkinliğe neden olacağını hatırlatıyor. Ramazan'da dört öğün yenilmesini öneren Berna Çil, "İftarı hurma veya zeytinle açtıktan sonra bir kase çorba içilmeli, salata ya da yoğurt gibi hafif bir yiyecekten sonra 10-15 dakika dinlenmeli. Daha sonra ana yemek ve ikinci kap yemeğe (pilav-makarna- zeytinyağlı vb.) geçilebilir. 40-45 dakika sonra hafif bir ara öğün yapılmalı. 1 saat sonra meyve veya hafif bir sütlü-meyveli tatlı yenilebilir" diyor. Çil sahursuz oruç tutmayı ise hiç düşünmemek gerektiğini belirtip ekliyor: "Özellikle de Ramazan uzun yaz günlerine denk geldiği için sahursuz oruç, sağlık açısından ciddi riskler yaratır."

ŞEKERİNİZ DÜŞERSE


Uzun açlıklardan sonra kan şekerinde ve tansiyonda düzensizlikler olabiliyor. Çil, tansiyon sorunu olmayanlara; tansiyonlarının düşmesi halinde soda ya da ayran içmelerini öneriyor. Şeker düşmesinde ise meyve ya da birkaç küp şeker yenilebileceğini belirten Berna Çil, yanında bir çay bardağı süt veya ayran içilmesi gerektiğini de söylüyor.

RAMAZAN PİDESİZ OLMAZ

 Aile Hastanesi Bahçelievler Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil; pidenin Ramazan'ın sembollerinden biri olduğunu ve kimseye 'pide yemeden oruç tutun' gibi bir öneride bulunmanın gerçekçi olmayacağını söylüyor; ancak bu konuda uyarmayı da ihmal etmiyor:
 
Bir dilim ekmek 25 grama denk geliyor. Dolayısıyla çok şişkin, hamuru fazla olmayan bir pideden 1-2 boğum yediğinizde bir dilim ekmek yemiş olursunuz.
 
Sahurda ise midede daha uzun süre kalacağı ve hazmı da kolaylaştıracağı için tam buğday, tam çavdar ekmeğini tercih etmeye özen gösterin.
 
Çok kalın bir pideden ise sadece bir boğum yiyin. Pide beyaz undan yapıldığı için çabucak kana karışır, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olabilir. Sıcak pideyi açken bolca tüketme eğilimi yüksektir, kontrolünüzü kaybetmeyin.
 
Pidenin dışında çok fazla zeytin, hurma tüketmeyin, kahvaltılıkları da ölçülü ve tadımlık yemeye özen gösterin

sabah 

Bu haber 1,350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,487 µs