Bel fıtığı mıyız? | " /> Bel fıtığı mıyız? | "/>

En Sıcak Konular

Bel fıtığı mıyız?

3 Ağustos 2012 09:29 tsi
Bel fıtığı mıyız? Bel fıtığının en önemli sebeplerinden biri, yanlış duruş. Bilinenin aksine dik durmak, vücut için bir travma. Peki ideal oturuşun esasları ne?


Dr.Eser Alptekin/ Milliyet 

Belimizde vücudumuzu ayakta tutan beş omur kemiği var. Bu kemikler arasında disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Diskler, tıpkı otomobillerdeki amortisörler gibidir. Omurgaya ani uygulanan darbelerin emilmesini ve bu gücün dengeli şekilde dağılmasını sağlar. Ancak çok ağır yük bindiğinde disklerin içindeki jöleye benzer sıvı dışarı çıkar. Bu jöle kıvamındaki sıvının omuriliğe veya sinirlere baskı yapmasına bel fıtığı diyoruz.
En belirgin özelliği, bel ve bacak ağrısı. Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir. Bir de duyu kayıpları var. Hastada yanma, üşüme ve adale seğirmeleri gibi sorunlar ortaya çıkar. Çok ileri dönemlerinde felç öncesi durumlar ve bacaklarda hissizleşme   görülebilir.

Dik oturmak vücudu yorar

Her ne kadar dik durmak sağlıklı olarak bilinse de sopa yutmuş gibi oturmak, vücut için bir travma. İdeal oturuşun esaslarıysa  şunlar:
* İşte ya da evde bel bölgenizi tam olarak destekleyen sert sandalyede oturun. Çok derin ve yumuşak koltuklarda oturmayın.
* Otururken, dizleriniz, kalçanızdan 5-7 cm.  yukarıda olsun. Bunu sağlamak için gerekirse  ayağınızın altına küçük bir basamak yerleştirin.
* Dik oturun ancak bel boşluğunuzu küçük bir minderle destekleyin. Otururken kalçalar ve dizler arasındaki açının 90 derece olmasına özen gösterin.
* Hiçbir zaman çok uzun süre aynı pozisyonda oturmayın. Uzun süre oturmanız gerekiyorsa her  20-30 dakikada bir ayağa kalkarak  1-2 adım yürüyün. Bele en fazla yükün bindiği pozisyonun oturma pozisyonu olduğunu unutmayın.
* Oturma pozisyonundan ayağa kalkarken, belinizin eğimini korumak için sandalyenin kenarına kadar ilerleyin, bacaklarınızı düzelterek ayağa kalkın. Ayağa kalkarken belinizden öne doğru eğilerek hamle yapmayın.
* İşyerindeki sandalyeleri deneyerek size en uygun olanı belirleyin.
* Tam sırt ve kol desteği olan,  tekerlekli, dönebilen sandalyeleri kullanın.
* Eğer kol destekleri masaya ulaşmanızı engelliyorsa ya da gövde ve kol hareketlerinizi kısıtlıyorsa destekleri çıkarın.
* Çalışma alanınızı dikkatli planlayın. Çalışma masanızın üzerindeki eşyaları uygun biçimde yerleştirin.

HASTALIĞI TANIMAK iÇiN

* Ağrı genellikle ayağa kalkıldığında artar.
* Çoğunlukla, bacağa ve kalçaya vurur.
* Bacakta uyuşukluk olur.
* Sağ kalçayla sol kalça arasında veya sağ bacakla sol bacak arasındaki his, farklı olur.
* Bacağın belli yerlerinde his kaybı gelişir.
* Bacaklar çabuk yorulur.
* Bacaklarda güç kaybı görülebilir.
* Öksürük veya hapşırıkla ağrı bele ya da bacağa vurabilir.

İşini sevmemek hastalık nedeni

Hiçbir şey yapmasak da belimiz çok ağır bir yükün altında. Mesela yatarken belimize tam 20 kilo, otururken ve ayaktayken ağırlığımızın
yaklaşık iki katı kadar yük biner. Bel fıtığı riski taşıyan meslek grupları; uzun süre masa başında olanlar, şoförler, sağlık personeli, ağır sanayi işçileri, inşaat sektöründe çalışanlar, sürekli ayakta durmak zorunda olanlar ve yoğun stres altındaki yöneticiler. Ayrıca kırsal kesimden gelen, sosyo-ekonomik düzeyi orta ve ortanın altındakilerde de risk yüksek. İşte sevilmeme ve takdir edilmeme sürekli bir gerginlik yaratıyor. Kasların aşırı gerilmesi de bel fıtığına zemin hazırlıyor.



Bu haber 1,291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,725 µs