En Sıcak Konular

Çocuğunuzu kafa yaralanmalarından koruyun!

9 Temmuz 2012 12:08 tsi
Çocuğunuzu kafa yaralanmalarından koruyun! En yaygın görülen bisiklet yaralanmaları kafa yaralanmalarıdır. Basit bir bisiklet kaskı takılması, bu durumlarda karşılaşılan ölüm ve sakatlanma riskini çok ciddi oranda azaltabilir.

Dr. Hasan İnsel / Milliyet
hinsel@milliyet.com.tr


Dünyada değişik yerlerde yapılan çeşitli araştırmalar, 5-14 yaş arası çocukların yüzde 70’inin bisiklete bindiğini gösteriyor. Çocuklar hem eğleniyor, hem de büyüklerinden gördükleri ‘araç kullanma ve kullandıkları araçla bir yerden bir yere gitme’ zevkini tatmin ediyor. Ayrıca hem çocuklar ve hem de büyükler için bisiklet harika bir egzersiz aracı. Bisiklete binerken bazı önlemleri almak, bazı noktalara dikkat etmekse, bu harika eğlence ve egzersiz aracının,     bir kabus aracına dönüşmesini önleyebilir.

Bisiklet kaskı önemli
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre motorlu araçlarla ilgili yaralanmalardan sonra bisiklet yaralanmaları ikinci sırada geliyor ve diğer tüm tüketim ürünlerinden daha fazla çocuk yaralanmalarına sebep oluyor. Aslında paten veya kay kay da aynı sınıfa giriyor, bisiklette alınması gereken önlemler onlarda da   tereddütsüz uygulanmalı.


En yaygın görülen bisiklet yaralanmaları kafa yaralanmalarıdır ve maalesef bunların sonuçları ciddi sorunlara kadar varabilmektedir. Bu tip kazalardaki kafa yaralanmaları, kişi kendini koruyamadan şiddetle sert bir yere çarptığından, yerine göre ölüm veya sakatlıklarla sonuçlanabil- mektedir. Basit bir bisiklet kaskı takılması, bu durumlarda karşılaşılan ölüm ve sakatlanma riskini çok ciddi oranda azaltabilir ve başka bir araçla çarpışma durumundaysa,     yaralanmanın şiddetini minimuma indirebilir.

 

Alışkanlık haline gelmeli
Çoğu çocuk (ve maalesef erişkinler de) kask takmamak için direnir. Belki onlara sporcuların da güvenlik için kask taktıklarını anlatmak, çocuklara imrendirici sporcu resimleri göstermek ve kasklarını     süslemeleri veya kişiselleştirmeleri için fikir vermek gibi yollar denenebilir. Kask takmamak hiçbir zaman bir kahramanlık, güç  veya gösteri aracı olarak görülmemelidir. Tabii çocuklarda ve gençlerde bunu söylemek kolay, uygulatmaksa o derece zordur. Basının, televizyonun, belediyelerin ve sağlık kuruluşlarının bu konuya eğilmeleri ve kask takmanın ayıp bir şey olmadığını, bunun tüm medeni ülkelerde yaygın bir şekilde uygulanmaya çalışıldığını bir şekilde ülkemizde de duyurmaları lazım.

Bisiklet kullanırken tabii aynı şekilde paten veya kaykay yaparken de kask takmak bir alışkanlık haline gelmelidir. Kask çocuğunuzun kafasına düzgün olarak uymalıdır ve doğru bağlanmalıdır. Düzgün bağlanmış ve uyan bir kask kafa etrafından dönmez, bu da kazalardan korunmada çok önemli bir rol oynar. Arkaya doğru  kaymış ve bağlanmamış bir kaskın kazada neredeyse hiçbir koruma etkisi olmaz. İdeal kaskın sert dış yüzeyi ve en az 3-4 cm kalınlığında emici iç yüzeyi olmalıdır.

Araştırma sonuçları

Amerika’da ‘Safekids’in yaptığı bazı araştırma sonuçlarına birlikte bakalım:

* Bisiklet kasklarının kafa yaralanması riskini yüzde 85’e kadar azalttığı ortaya konmuş.

* Tüm çocuklar kask takıyor olsa, çocuklardaki bisikletle bağlantılı ölüm oranı yüzde 75 oranında önlenebilirmiş.

* 2005’de, 14 yaş ve altı 251 bin 366 çocuk bisiklet kazaları nedeniyle tedavi görmüş.

* 14 yaş altı çocuklarda bisiklet kazalarında ölüm oranı kask takmanın artmasına paralel olarak     1987-2002 yılları arasında yüzde 70 azalmış.

Bu arada kask takmayı hatırlatmanın yanında, çocuklara “kaldırımdan, ara yoldan, bahçeden veya park yerinden yola çıkarken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bak” diye, bu bir alışkanlık haline geldiğinden emin olana kadar, hatırlatmayı da ihmal etmemeliyiz.
Unutmayın çocuğunuza bisiklet, paten ve kaykay güvenliğini öğretmeniz, yaşam kurtarır, bunu yapın lütfen.



Bu haber 1,239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,073 µs