sağlıklı ekmek hangisi? | " /> sağlıklı ekmek hangisi? | "/>

En Sıcak Konular

En sağlıklı ekmek hangisi?

13 Haziran 2008 13:40 tsi
En sağlıklı ekmek  hangisi? Bir tarafta dillendirilen buğday krizi, diğer tarafta zararlı un katkı maddeleri ve Türkiye’nin Guinness rekoru kıran ekmek tüketimi… İstanbul Halk Ekmek Cebeci İşletme Müdürü Gıda Mühendisi Ünal Akgül sorularımızı yanıtladı.

“Bu yıl buğday sıkıntısı beklenmiyor”

Birleşmiş Milletler’in yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki 5 yılda dünyada “buğday krizi” bekleniyor. Bu konuda ülkemizde durum nedir, buğdayla ilgili bir kriz bekliyor musunuz?Geçtiğimiz yıl oluşan kuraklık ve yapılan açıklamaların ardından, hasat sonrası böyle bir endişe vardı ve 4-5 ay önce un fiyatları birden sıçrama yaptı, ancak sonradan fiyatlar yüzde 25 geriledi. Bu yılki hasatla beraber fiyatların daha da geriye düşmesini bekliyoruz.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yurdun muhtelif bölgelerinde depoları var. Tam rakamları bilmemekle beraber, limitleri doğrultusunda depolama yaptıklarını biliyoruz.

Biz toplum olarak biraz spekülasyonları seviyoruz, onlar olmasa, aldığımız bilgiler doğrultusunda önümüzdeki dönemde buğday ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi ifade edebiliriz.

Dünyadaki küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile beraber ani değişiklikler olabilir, böyle bir durumla karşılaşılmadıktan sonra, bir sıkıntı beklenmiyor.

Bu yıl aldığımız bilgilere Güneydoğu Anadolu bölgesi hariç, Türkiye geneli buğday üretimi iyi gidiyor. Güneydoğu Anadolu’da yağış az olduğu için üretim zayıf ama Akdeniz ve İç Anadolu bölgesinde ürün beklenenden fazla; bu vesile ile Türkiye geneli buğday hasadının da iyi olması bekleniyor.

Sonuç olarak aldığımız bilgiler ışında bu yıl için buğday sıkıntısı beklenmiyor!

“Katkılı un istemiyoruz”

Piyasada satılan unların hepsi koruyucu katkı maddesi içeriyor mu?
Halk Ekmek olarak yerli üretim buğday ununu tercih ediyoruz. Unlar bize gelirken fabrikaya üretime almadan önce büyük hassasiyet gösteriyoruz. Aynı zamanda bir kamu kuruluşuyuz. İstanbul’a ekmek üretiyoruz, amacımız sadece ucuz ekmek üretip satmak değil! Prensibimiz ucuz ama sağlıklı ve kaliteli ekmek üretmek… 

Halk Ekmek olarak fabrikaya gelen unları kamyondan indirmeden numune alıp, ileri teknoloji laboratuarlarımızda test ederiz. İstediğimiz standartların altındaysa, herhangi bir katkı veya koruyucu içeriyorsa kamyondan indirmeden geri iade ederiz.

Herhangi bir gözden kaçma durumuna karşı bir depoda test edilir, burada herhangi bir koruyucu veya katkı maddesi tespit edilirse, firmaya un geri iade edilir ve bir de ceza kesilir.

Un değirmencilerine koyduğumuz şartlarından bir tanesi, unların kesinlikle koruyucu ve katkı içermemesidir.

Üretici firmalar bazen karşı çıkıp, Kodeks ve Sağlık Bakanlığı izin veriyor diyebiliyor. Biz yine tekrar ederek, “izin olsa da biz sizden un istiyoruz, katkılı un istemiyoruz” diyoruz.

Firmamız bünyesinde alanında uzman gıda mühendisleri ve kimya mühendisleri çalışıyor. Ekmek teknolojisini bilen ve dünyadaki gelişmeleri sürekli araştırıp takip eden bu arkadaşlar gerektiği durumda üretim esnasında, zararlı olmadığı onaylanmış gereken katkıyı belirleyip ilave ediyorlar.  
İsteyen olursa unlarımızı verebiliriz, test edebilirler.

Un değirmenden geçtikten sonra 1 ay kadar dinlenmeye bırakılırsa, kendiliğinden beyazlaşır, ilave beyazlatıcıya gerek kalmadan, havadaki oksijenle beraber doğal haliyle olgunlaşır. Sonuçta un pamuk beyazlığında olmasa da, ekmeğin istediği beyazlıkta olur! Bu yüzden dışarıdan herhangi bir beyazlatıcıya gerek yoktur. Dinlenmiş unun su kaldırma oranı artar ve bir miktar beyazlar. Bizim diğer fırıncılara da tavsiyemiz, unu doğal haliyle almaları ve dışarıdan ekstra katkılar ilave etmeden doğal yöntemlere başvurarak üretmeleri, katkıya izin verilse bile!

“Ekmek beyazlaştıkça vitamin ve mineral bakımından zayıflar”

Kepekli ekmek mi daha sağlıklı, beyaz ekmek mi?
Kesinlikle kepekli ekmek daha sağlıklı, beyaz ekmekte vitamin ve mineral kaybı oluyor. Toplumda bütün esmer ekmeklerin kepekli olduğuna dair bir görüş var. Gerçek öyle değil.

Ekmek yapımında en değerli un tam buğday unudur. Kepeğinden ayrılmamış buğdaydan çekilir. Kepekli undan daha da fazla, öncelikle tam buğday unundan yapılmış unları tavsiye ediyoruz.

Vatandaş beyaz un tüketmesin mi?
Biz tüketiciye beyaz un yerine, yüzde 10 - yüzde 25 oranında kepek katkılı unu tüketmesini öneriyoruz. Un esmerleştikçe vitamin ve mineral değeri artar, beyazlaştıkça da vitamin ve mineral bakımından zayıflar. Beyaz unun avantajı kolay ve kabarmış ekmek yapmaktır.

Kabarmış, pişkin, mis gibi kokan beyaz ekmekler vücudumuza faydalı mıdır?
Değildir! Beyaz ekmeğin, güzel kokması, kabarmış ve pişkin olması besleyici olduğunu göstermez. Sadece göze hoş görünür. Buğdayın plastik ve elastik yapısı beyaz tarafında bulunur. Besleyici tarafı da buğdayın kabuğundadır!

Ekmek alırken nelere dikkat etmemizi önerirsiniz?
Tam buğday unundan yapılmış ekmeği öneriyoruz. Tam buğday ununda kepek oranı ortalama yüzde 13’tür. Ancak ilave değil, buğdayla beraber öğütüldüğü için kepekli undan daha faydalıdır.
Kepekli ekmekte beyaz una yüzde 25 oranında kepek ilave ediyoruz ama tam buğday unundaki besleyici değerleri yakalayamıyor.

Sıralama yapacak olursak; öncelikle tam buğday ekmeğini tavsiye ediyoruz. Bulunamazsa kepekli ekmeği, kepekli ekmek yoksa son olarak beyaz ekmeği öneriyoruz.

Türkiye’de ekmek tüketim oranı çok yüksek. Bu doğrultuda “beyaz ekmekle insanlar tam doymuyor, bu yüzden fazla ekmek yiyor” sonucu çıkar mı?
Mantık doğru! Şu açıdan doğru, kepekli ve tam buğday ekmeğini yemek isteseniz de belli bir oranda doyacağınız için fazlasını yemek istemezsiniz! Bir dilim tam buğday ekmeği veya bir dilim kepek ekmeği yeseniz doydum demeye başlarsınız ama beyaz ekmekten üç dilim yeseniz hala doygunluk hissedemezsiniz. Beyaz ekmeği ağzınıza attığınız gibi erir ve yedikçe yemek istersiniz, tatlı gelir, hızlı bir şekilde kana karışır, şeker yükselir, ardından kısa zamanda tekrar acıkırsınız.

Beyaz ekmek rafine olduğu için rafine olan tüm gıdalarda olduğu gibi, başlangıçta hafif oluyor ama yiyene bir faydası olmuyor!

Beslenme ve tıp uzmanlarından sık duyduğumuz tavsiyelerden biri ağzınıza aldığınız lokmayı iyice çiğneyebildiğiniz kadar çiğneyin. Hazım ağızda başladığı için ve yemeye başladıktan sonra çiğneme ile beraber belli bir zaman dilimde vücut doygunluğa ulaşıyor. Beyaz ekmeği ağzınızda çiğneme şansınız yok, dişlerinizin arasında eriyip gidiyor.

Tam buğday ve kepek ekmeğini çiğnemeden yutma şansınız yok, çiğnemek için belli bir efor sarf etmeniz gerek. Yavaş yavaş çiğnendiği için doygunluk hissi zamanında gelişiyor ve dolayısıyla fazla yiyemiyorsunuz.

Toplumumuzda ekmek tüketme alışkanlığı çok yüksek. 2006 yılında en fazla ekmek tüketen ülke olarak Guiness rekorlar kitabına girdik. Yılda kişi başı 200 kg. ekmek tüketiyoruz! Madem ekmeği bu kadar çok tüketiyoruz, doğru olan ekmeği tüketerek günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılayabilecek tam buğday ekmeğini tüketelim.

Vitamin haplarından almayalım folik asidi, vitamin haplarından almayalım demiri, A vitamini, B vitaminini! Ekmekten alabileceğimiz tüm vitamin ve mineralleri tam buğday ekmeğinden fazlasıyla alabiliyoruz.

Organik Tarım Projesi ile Doğu'ya iş imkanı

Halk Ekmek’in “Organik Tarım Projesi” çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttüğümüz Organik Tarım projesi 2005 yılında başladı.
Hem dünyadaki, hem de Türkiye’deki duyarlılıklar bizi o noktaya getirdi. Madem ekmek üretiyoruz, madem ekmeğin ham maddesi buğday, özellikle Doğu Anadolu’dan İstanbul’a yoğun göçü de göz önünde bulundurarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu projeyi başlattık.

Proje için en uygun olan Halk Ekmek’ti. Halk Ekmek olarak Doğu Anadolu’da 8 ilde projeyi yürütüyoruz. Proje ile beraber 600 aile iş imkânı sağlandığı için İstanbul’dan memleketine geri göç etti. Oradaki çiftçiyi desteledik. Ürettiği “organik buğday”ı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek olarak alım garantili ekim yaptırdık. Organik tarım çalışmaları yapıldı, sertifikaları verildi. Başlangıçta 5 yıllık planlanan proje, 3 yıldır devam ediyor.

Kalan zamanı değişik çalışmalarla değerlendireceğiz. Oradaki halk eğitilmiş durumda, bu proje devam edecek…

Yılda 10 bin ton “organik buğday” proje kapsamındaki, Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Muş, Bingöl, Sivas, Bayburt illerimizde üretiliyor. Tüm desteklerini veriyoruz. Piyasa fiyatının yüzde 30 üzerinde fiyat vererek, sözleşmeli çiftçiden buğdayları alıyoruz. Organik un ve organik ekmek yapıyoruz. İstanbul halkına sunuyoruz.

Bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz. Hem İstanbul halkına organik ekmek sunuyoruz, hem de Doğu Anadolu illerimizdeki halkımıza iş imkânı sağlamış oluyoruz.

www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan

 



Bu haber 9,167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,436 µs