En Sıcak Konular

Bahara güzel bir başlangıç

22 Mart 2012 10:36 tsi
Bahara güzel bir başlangıç Oldukça soğuk ve bol karlı bir kışı geride bırakıyoruz. Önümüz, yepyeni, taptaze bir bahar. Bu bahar aylarını keyifli, mutlu ve tabii ki en önemlisi de sağlıklı geçirmek istiyorsanız, bu yazımızdaki önerilerimize kulak verin...

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu/ Hürriyet

BAHAR mevsimi, yeni ve güzel bir hayata başlamak için iyi bir zaman olabilir. İyi ve güzel bir hayatın yüzlerce sırrı var ama bunlardan bazıları hem kısa zamanda sonuç verdiği ve beklenenden daha etkili olduğu hem de kolay uygulandığı için ön plana çıkıyor. Eğer siz de iyi ve güzel bir hayatınız olmasını istiyorsanız işi oluruna bırakmayın, azıcık çaba gösterin, gayret edin, bu işe biraz emek verin. Bir başka önemli nokta da şu: İyi hayatın yolu, bedene ve ruha eşit muamele etmekten, her ikisini de koruyup kollamaktan geçiyor.


ÖNCE BAĞIŞLAYIN
Son yıllarda ne kadar önemli olduğu anlaşılan ruhsal ilaçlardan birinin bağışlamaktır.
Bağışlamak, ruhsal bagajı boşaltıp hafiflettiği, duygu ve düşünce alanını genişlettiği, yeniden başlama fırsatı verdiği için önemlidir. Uzmanlara göre bağışlamak geçmişin yükünü atmanızı, manevi gücünüzü arttırmanızı ve her şeye yeniden başlamanızı kolaylaştıran bir haslet. Kalp ve beyin sağlığının en önemli düşmanlarından biri olduğu artık kesinleşen kindarlık ve öfkeden uzak durmanın yolu da bağışlama alışkanlığını kazanmaktan geçiyor.


SONRA DOKUNUN
Dokunmak, okşamak ve mümkünse kucaklamak da önemli bir ruhsal destek sağlıyor. Dokunmanın iyileştirici ve koruyucu etkisi aslında binlerce yıldır biliniyor. Masaj geleneği yüzlerce yıllık gücünü dokunmanın iyileştirici etkisinden alıyor. Fırsat buldukça tokalaşmak, kucaklaşmak, el ele, sırt sırta, omuz omuza olmak bedene de ruha da iyi geliyor. Dokunmanın sakinleştirdiği, beyinde endorfin üretimini arttırarak böbrek üstü bezlerinde DHEA üretimini arttırıp kortizol seviyesini azaltarak sağlığa iyi geldiği bilimsel olarak da gösterilmiş. Ayrıca okşamak, masaj yapmak, dokunarak sevmek çocuklarda büyüme hormonunu arttırıyor; okşanan, sevilen, dokunulan bebekler daha hızlı büyüyor.


VE PAYLAŞIN
İçini döküp paylaşmak, mutsuz olduğunu ya da düş kırıklığına uğradığını çevresindekilerle ya da o duyguyu aldığı kişiyle paylaşmak da çok önemli bir iyi hayat ilacı. Yanlış anlaşıldığınızı, yalnızlaştığınız, kırıldığınızı, üzülüp alındığınızı hissettiğinizde bu durumu paylaşmaktan çekinmeyin. Duygu ve düşüncelerinizi paylaştığınız kişinin size hak vermesi de şart değildir; önemli olan paylaşmaktır.

Daha az İLAÇ kullanın

GEREKSİZ yere ilaç kullanmak da önemli bir yaşlanma nedeni olarak kabul ediliyor. İlaç, bedene yabancı bir kimyasal madde, doğal değil. Bedenimiz, genlerimiz, organlarımız, hücrelerimiz hiçbiri bu maddeleri tanımıyor ve çoğu zaman bunlara tepki gösteriyor. Yani ilaçlar iki ucu keskin bıçak gibi! Bu nedenle gereksiz yere ağrı kesici, ateş düşürücü, gaz giderici, asit azaltıcı ve benzeri kimyasallar kullanmayın. Doktorunuz tarafından benzeri ilaçlar yazıldığında sorununuzun ilaçsız çözümlenip çözümlenemeyeceğini doktorunuza sorun.


Kısa süre, düşük doz
Eğer mutlaka ilaç kullanmanın gerekiyorsa tabii ki kullanın ama olabildiğince kısa sürede ve en düşük dozda kullanarak yolunu arayın. Başkalarına ilaç tavsiye etmeyin. Size başkalarının önerdiği ilaçları kullanmayı da aklınızdan bile geçirmeyin. Çünkü bazen hap yutarken gerçekten de hapı yutabilirsiniz. Gazınız mı var? Nane, papatya, zencefil çayı deneyin. Kolit sorununuz mu var? Probiyotik kapsüllerden, nane yağı haplarından istifade etmeye çalışın.

Bu ayrıntılar ÇOK ÖNEMLİ

İSTERSENİZ iyi ve güzel hayat için bildiğiniz bazı şeyleri size yeniden hatırlatayım:
- İçecek olarak suyu, ayranı, kefiri ve çayı tercih edin.
- Yağ seçimlerinizde zeytinyağına birinciliği verin. Katı yağ kullanacaksanız tereyağından istifade edin.
- Yoğurttan sakın vazgeçmeyin.
- Doktorunuzla konuşarak (kan sulandırıcı ilaç kullanmıyorsanız, mideniz ve karaciğeriniz sağlamsa), zerdeçaldan faydalanmayı (zerdeçal kansere karşı koruyucu, mideyi rahatlatıcı, iltihapları önleyici, bağışıklı güçlendirici güçlere sahiptir) ihmal etmeyin.
Vitaminleri unutmayın
- Bana sorarsanız, yıllık sağlık kontrollerinizde B 12 vitamin seviyelerinizi ve D vitamini rezervinizi mutlaka kontrol ettirin. Eksikse yerine koyun.
- Vücudunuzda iltihabi bir durum olup olmadığını gösteren hs-CRP (bir çeşit iltihap cevabıdır ve çok önemli bir ipucudur) tayin ettirin.
- Şeker durumunuzu gözden geçirmek için şeker hastası olun ya da olmayın yılda bir kez HbA1c testini yaptırın.
- Tansiyonunuzu en az 6 ayda bir ölçtürmeyi alışkanlık haline getirin. 



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,776 µs