En Sıcak Konular

Aileyle yemeğin önemli büyük

22 Mart 2012 10:30 tsi
Aileyle yemeğin önemli büyük Dilara Koçak yazıyor...

Dilara Koçak / Milliyet
bilgi@mezurasaglik.com.tr


AiLEYLE YEMEĞiN ÖNEMi BÜYÜK

Gözlemlerim, dost sohbetlerim ve danışanlarımın anlattıklarına bakınca, kalabalık akşam yemeklerinin giderek azalmakta olduğunu görüyor ve çok üzülüyorum. Oysa, aile sofrasında geçirilen zaman, çocuğun doğru yeme alışkanlıklarına sahip olması açısından çok önemli

 

Amerika Beslenme ve  Diyet dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre;  aileleriyle yemek yiyen çocuklar, daha az yağlı besleniyor, çocuklarda obezite görülme oranı düşük oluyor, psikolojileri daha iyi seyrediyor ve özellikle kız çocuklarında yeme bozukluğu daha nadir gelişiyor.
Yapılan bir diğer çalışmada da, çocuklarınızla yemek pişirmenin onun matamatik ve dil eğitimlerinde yardımcı olabildiği yönünde sonuçlar ortaya çıkıyor. Kendi başlarına bir şeyler yapabilmek özgüvenlerini gelişimine faydalı olacağından sağlıklı yeme alışkanlıklarını geliştirmede de yardımcı olabilir deniliyor.

Yemek miktarını ayarlayın
Çocuklarımız da yetişkinlerle aynı besinlere ihtiyaç duyar, ancak sadece miktarları değişir. Miktar, vücut ağırlıklarıyla doğru orantılıdır. Ebeveynler için asıl sorun bu farklılıkları bilmek ve bunlara uymak, besinleri çocuklara uygun hale getirmek ve yemek için doğru zamanı ve  yeri seçmektir.
Sofranızda çocuklarınıza farklı renklerde, şekillerde yiyecekler sunmaya özen gösterin ve çekici olacak şekilde tabağa yerleştirmeye çalışın.

Ona seçenek sunun
Evde her gün ne yemek  pişeceğini düşünmek yerine akşam yemeğinde herkes sofradayken haftalık veya aylık mönüler yapın. Bu noktada, dengeli seçimler yapmak için tabii ki annelerin biraz yönlendirici olmasında fayda var. Örneğin çocuğunuz haftada iki gün köfte istiyorsa, diğer iki gün sebze yemesi konusunda onunla anlaşın. Balık yemek istemiyorsa, öğle yemeğinde ton balıklı sandviç gibi  öneriler geliştirebilirsiniz.
Yemek konusunda ısrarcı davranmak, çocuklar için tam tersi etki yaratabiliyor ve çocuğun o yemeği reddetmesiyle sonuçlanabiliyor. Eğer çocuğunuza bir yemeği sevdirmek istiyorsanız zorlayıcı olmadan, yemeğin faydalarından bahsederek ona rehberlik edebilirsiniz. Tabii en önemlisi, sizin de o yemeklerden yiyor olmanızdır. Çünkü çocuklar ebeveynlerini taklit ederler. Çeşitli ve sağlıklı besinler tüketerek onlara örnek olun. Çocuğunuz yemek yerken doyduğunu söylediği zaman, ısrarcı olmayın. Yemekle oynamaya başladıkları zaman ‘yeter’ sinyalini alın ve yemeği uzaklaştırın  ya da çocuğunuzun masayı terk etmesini sağlayın.

Kesinlikle bir şeyi   yasaklamayın
‘Yasaklanmış’ yemek yoktur. Bu tutum, çocuklarınızın onları daha çok istemesine ve hatta sizden gizli yemesine neden  olabilir. Bunun için çocuklarınızı yemekle değil sevgi ve ilgiyle ödüllendirin. Çocuğunuzu yemekle ödüllendirmek veya cezalandırmak ona yalnızca yemeklerle  ilgili sağlıksız alışkanlıklar  kazandırmaya yol açar.
Çocukları beslenme konusunda eğitmeye yardım eden diğer bir faktör de, atıştırmalıkları planlamaktır. Çocuklar tam olarak doymadıklarında atıştırmalıklara yönelirler. Sürekli atıştırmak, fazla yemeye yol açabilir. Ama ara öğün olarak yeneceklerin planlanması, yemek zamanı çocukların iştahını etkilemeden, ölçülü ve sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir. Bu noktada önemli olan, atıştırmalıkların olabildiğince sağlıklı ve miktar konusunda  ölçülü olmasıdır.

Anne-baba uyumuna dikkat
Aile bireylerinin birbirleriyle ilişkilerinin de çocuğun iştahı ve hatta besin seçimi üzerinde etkisi bulunmakta. Anne-baba tutarsızlığı, yemek yeme sırasında yaşanan münakaşa ve kavgalar, çocuğun yemeği reddetmesine  ya da tam tersi olarak   durdurulamaz şekilde yemesine neden olabilir.
Belki bu satırları okurken içinizden ”Söylemesi kolay ama       pratikte bunları başarmak zor” diye düşünüyor olabilirsiniz. Haklısınız. Sizi çok iyi anlıyorum ama maalesef zor da olsa başarıya giden yol istikrardan geçer. Siz vazgeçerseniz çocuğunuz da  aynı tutum içinde olacaktır.  Biraz daha sabır lütfen...



Bu haber 1,260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,101 µs