şerbet limonata | " /> şerbet limonata | "/>

En Sıcak Konular

Yaz için şerbet limonata

12 Haziran 2008 13:21 tsi
Yaz için şerbet limonata Meyankökü, limon, kavun çekirdeği, demirhindi ve üzüm. Çok az malzemeyle yaz sıcakları için nefis tarifler…

Güneydoğu’da şerbet kültürünün hala devam ettiğini duyuyoruz. Büyük şehirlerde ise limonata dışında şerbet yok denecek kadar az. Sokaklarda şerbet satan, “Şerbet buuz! Var mı dişlerine güvenen?” diyerek dolaşacak şerbetçiler neredeyse kalmadı. 

Plastik şişelerde satılan boyalı, katkı maddeli, suni parfümlü şeyler içeceğimize, sağlıklı ve çok da lezzetli içecekler hazırlamak o kadar kolay ki… 

Meyan şerbeti

Hipokrat’ın “tatlı kök” adını verdiği meyan bitkisinin ince dallara benzer kökleri vardır. Aktarlarda ya bütün olarak, ya da dövülmüş lime lime halde satılır meyan kökü. 

Tarifi: Bütün alırsanız iyice döveceğiniz bir iki tutam meyan kökünü üzerini geçecek kadar suda yıkayın, süzün. Daha sonra geniş bir kaba koyup bol soğuk su ekleyin. 2-3 saat sonra kokusunu ve esmer rengini suya vermiş olacak. Tülbentten süzüp dilediğiniz kadar su katarak kullanabilirsiniz. Tadı kendiliğinden tatlıdır. 

Bazı yörelerde “aşlama” veya “piyan” da denilen meyan şerbeti, Güneydoğu’da çok sevilen bir içecek. Ramazan sofrasının baş tacı. İngiltere’de “licorice” denen meyandan siyah renkli acımtrak şekerlemeler elde ediliyor.

Tıbbi bitki olarak yurtdışına ihraç ediliyor. turkherb.com sitesinde verilen bilgiye göre, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici ve serinletici özelliği var. Ülser, AIDS, kronik yorgunluk, cilt problemlerinin tedavisinde kullanılıyor. Hamilelerin, şeker ve yüksek tansiyon hastalarının meyankökü kullanması ise tavsiye edilmiyor. 

Limonata (Limon şerbeti)

Tarifi: Bolca limonu iyice yıkayın. Limonları kabuklarıyla beraber ince ince doğrayın. Avucunuzla bastıra bastıra ovun. Üzerine biraz su ekleyip bir gece bekletin. Ertesi sabah limon suyunu süzün. Arzu ettiğiniz kadar su ve bal ilave edin. İsterseniz limonları ovarken taze nane yaprağı da katabilirsiniz. 

Uzunca bardaklarda biraz buz, biraz da nane yaprağıyla nefis olur. Rendelenmiş taze zencefil de katabilirsiniz.

Sübye (Kavun çekirdeği şerbeti)

Yediğiniz kavunların çekirdeklerini sakın çöpe atmayın. Bu çekirdeklerle nefis bir içecek yapılıyor. 
Tarifi: Kavun çekirdeklerini yıkayıp etrafını saran sarı renkli zarları temizleyin. Birkaç kavunun çekirdeğini biriktirmek isterseniz çekirdekleri kurutun. Daha sonra çekirdekleri biraz suyla birlikte mutfak robotunda çekin. Çekirdekler ezildikçe suyun rengi beyaza dönecek. Bu beyaz suyu bir gece buzdolabında bekletin. Sabahleyin suyunu süzün. Kalan çekirdeklere biraz daha su ekleyip tekrar robotta çekin. Su ilave edip çekme işlemini çekirdeklerden beyaz su çıkmayana kadar sürdürün. Bal ilave edip soğutarak afiyetle için. 

Sübye kaybolmaya yüz tutmuş şerbetlerimizden birisi. Mat beyaz renkli, neredeyse badem suyu içiyormuş hissi veren bir içecek. Bir deneyin. Çabuk bozulduğundan 1-2 gün içinde bitirmeye çalışın ve buzdolabında saklayın. 

Demirhindi şerbeti

Osmanlı’dan günümüze yaşayabilmiş nadir şerbetlerden biri… Demirhindi Hindistan’da yetişen bir meyve. Ülkemizde tazesi bulunmuyor. Aktarlar, ezilmiş demirhindi püresi satıyorlar. Mayhoş ve lezzetli bir tadı var.

Tarifi: 250 gr kadar demirhindiyi 1 litre kaynar suyla bir gece önceden ıslatın. Sabahleyin süzün, bir sürahiye koyun. Dibinde tortu birikecek. Tortuyu dipte bırakarak tekrar tülbentten süzün. Soğutarak afiyetle için. 

Demirhindi şerbetinin günde 1-2 bardaktan fazla içilmesi tavsiye edilmiyor; aklınızda bulunsun. 

Şıra:
Üzüm mevsimi gelince mutlaka deneyin. 

Tarifi: Üzümleri güzelce yıkayın. Çekirdeklerini ezmemeye özen göstererek ezin, bir gece bekletin. Ertesi sabah çekirdekleri de kırılacak şekilde, iyice ezin. Süzün. Kalan posayı biraz suyla karıştırıp tekrar süzün. Birkaç kere su ekleyip süzün. Üzüm suyunun tadına bakın. Dilediğiniz kadar su ilave edin. Soğutarak afiyetle için.

Şıra çok çabuk ekşiyebilir. Hazırladıktan sonra 1-2 gün içinde bitirmeye çalışın.

Burada verdiğimiz şerbet tarifleri dışında, her türlü meyveden veya karışımdan yapılabilecek kompostolar, hoşaflar, taze meyve suları da gönül rahatlığıyla içilebilir. Nane, melissa, ısırgan çayları soğutulup taze meyve sularıyla karıştırılabilir. Karanfil, kakule, tarçın gibi baharatlar suda kaynatıldıktan sonra soğutulup meyve sularıyla karıştırılabilir.

* Meyankökü ve demirhindi aktarlarda ve İstanbul Mısır Çarşısı’nda bulunuyor.

www.iyilikguzellik.com özel Arzu Aygen

 



Bu haber 8,866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,507 µs