En Sıcak Konular

Çocuk istismarını durduralım!

12 Haziran 2008 13:06 tsi
Çocuk istismarını durduralım! Geleceğimiz olan çocuklarımızın mutluluğu ve huzuru için yetişkinler olarak neler yapabileceğimizi, Doç.Dr. Figen Şahin’e sorduk. İşte ülkemizde çocuk istismarı ve ihmali konusunda acı gerçekler!

“Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği”nin başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Koruma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Figen Şahin iyibilgi’nin “çocuk istismarı ve ihmali” konusunda sorularını yanıtladı.

Türkiye’de çocuk istismarı ve ihmali konusunda oranlar nedir?
Genelde oranlar yerine, konunun içeriği konusu üzerinde durulmalı. Türkiye’de çocuk istismarı ve ihmali konusunda geniş kapsamlı sağlıklı bir araştırma verisi yok. Basında ve medya organlarında belirtilen oranlar, hastaneler başvuran çocuklar üzerinden veya erişkinlere geçmişlerine ilişkin sorular sorularak yapılmış anket çalışmaları  ile elde edilmiş verilerdir. Tüm ülkeyi temsil eden rakamlar değildir, yine de ülkemizde böyle bir sorunun bulunduğunu göstermesi açısından anlamlıdır. Geçmişte ve bugünde çocuk istismarının sıklığını gösteren istatistiksel veriler olmadığı için çocuk istismarı eskiye göre artmıştır veya azalmıştır demek doğru olmaz. Eskiden de karşılaşılan çok sayıda olgu var ama daha çok üstü örtülü kalıyormuş, günümüzde toplumun ve medyanın konuya duyarlılığının  artması nedeniyle hemen gündeme geliyor. Gündeme daha çok geldiği için de “çocuk istismarı giderek artıyor” şeklinde bir kanı oluşuyor.

Size yapılan başvurularda en sık karşılaştığınız konu hangisi?
Gazi Üniversitesi çocuk koruma merkezine yapılan başvurularda en çok cinsel istismar konusu ile karşılaşıyoruz. Bu durum ülkemizde en çok cinsel istismarla karşılaşıldığı anlamına gelmiyor, aileler en hassas konu cinsel istismar olduğu için bu durumla karşılaşınca tıbbi yardım almak üzere başvuruyorlar. Çocuklar, aile içi birinci derece yakınları, arkadaşları veya dış çevre  tarafından cinsel istismara maruz kalabiliyorlar.

Çocukları cinsel istismardan korumak için neler yapılmalı?
Çocuğun ruh ve beden sağlığının korunması için aile içinde sevgi, şefkat ve ilgi ile büyümesi gerekiyor. Çocuklar 3 - 4 yaşından itibaren hayatı sorgulamaya başlıyor, bu dönemde cinsellikle ilgili, çocuğun nasıl dünyaya geldiği ile ilgili pek çok soru soruyor. Bu sorulara anne ve baba tarafından uygun ve doğru olarak bilimsel bir dille doğru yanıtların verilmesi gerekir. Çocuklara “sus, ayıp” gibi  veya leylekler getirdi gibi konunun üzerini örtücü cevaplar verilmesi,  merakını daha fazla kamçılar. Bu durumda çocuk merakını gidermek için başka kişilerden yanıtlar bulmaya çalışır. Arkadaşlar arasında yalan yanlış bilgiler edinebilir, zararlı yayınlarla konuyu öğrenmeye çalışabilir.

Bu nedenle çocuklar aile içinde ve okullarda verilecek eğitimlerle bilinçlendirerek, cinsel organlarının vücudunun özel bölgeleri olduğunu, buraya kimsenin bakmaya ya da dokunmaya hakkı olmadığını, bunu yapmak isteyen olursa güvendikleri bir kişiye hemen durumu anlatmalarını öğreterek çocukları cinsel istismara karşı koruyabiliriz. 
 
Cinsel istismarın dışında sizin sık karşılaştığınız sorunlar neler?
Fiziksel şiddet ve duygusal istismar. Bunlar da ruh sağlığı bozuk çocuklar yetişmesine etki ediyor. Bu tür olaylar, istenmeyen ya da evlilik dışı dünyaya gelen çocuklarda, aile içi şiddet ve geçimsizlik durumlarında, ekonomik  sıkıntısı olan ve çok çocuklu ailelerde karşımıza çıkıyor. Çocuğun terbiye edilmesi için fiziksel ceza kullanılmasının kabul edilebilir olduğuna dair inanış da maalesef çok yaygın. Dayak atmayan ailelerde de çocuğa istediklerini yaptırmak için tehdit etme, korkutma, aşağılama, reddetme gibi davranışlar sık. Bu çocuklar o dönemde bize gelmiyorlar ama ileride ruh sağlığı bozuk erişkinler haline dönebiliyorlar. O yüzden anne babaların bu tür davranışların sakıncalarını anlaması çok önemli. Anne baba olmak, çocuk yetiştirmek önemli bir meslek, anne babalar bu mesleğe başlamadan önce yeterince bilinçli olmalı, eğitimlere katılmalı ve bu sorumluluğa kendilerini hazırlamalılar. Hem sağlıklı bir toplum, hem de sağlıklı ve mutlu çocuklar için bu çok önemli. Anne babalar bakabilecekleri, ilgilenebilecekleri, eğitebilecekleri kadar çocuk sahibi olmalı!

Hocam mutlu çocuk yetiştirmenin formülleri var mı?
Sevgi, şefkat, ilgi, çocuğu bir birey olarak kabul etmek, onunla iletişim kurmayı öğrenmek, onu dinlemek, onunla nasıl konuşulacağını bilmek, özgüvenini desteklemek, başarılarıyla gurur duyduğunuzu göstermek, başarısızlıklarında ona destek olup yeniden çabalamasını öğretmek, sorumluluklar almasını ve kendi ayakları üzerinde durmasını desteklemek formülün akla gelen ilk bileşenleri. Her çocuk için formülün içinde kullanılacak malzemenin miktarları değişebilir. Tüm çocuklar için geçerli tek bir formül yoktur.

www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan

 



Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,073 µs