En Sıcak Konular

Kuşlar Burdur'u terkediyor

14 Şubat 2012 09:24 tsi
Kuşlar Burdur'u terkediyor Son yıllarda hızla kuruyan Burdur Gölü’nde yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları, Burdur Gölü’nün suyundaki azalmaya bağlı olarak dikkuyrukların sayısının da azaldığını ortaya koydu.

Doğa Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre, barındırdığı kuş nüfusu nedeniyle Önemli Kuş Alanı statüsünde olan ve uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunan Burdur Gölü, başta nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan dikkuyruk (Oxyura leucocephala) olmak üzere, yüzlerce tür su kuşuna ev sahipliği yapıyor. Ancak uzmanlara göre gölün son 35 yılda suyunun yaklaşık üçte birini kaybetmesi, alandaki su kuşlarının da azalmasına sebep oldu.

KOSKS her yılın Ocak ve Şubat ayılarında düzenli olarak Türkiye’nin birçok sulak alanında yapılıyor. Edirne'den Van'a, Mersin'den Sinop'a kadar pek çok sulak alanda gerçekleşen sayımlarla 35 ilde 75'den fazla alan sayılıyor. Sayımlar, yıllar üzerinden kuş nüfuslarını karşılaştırma ve alanların koruma önceliklerini belirleme olanağı sağlıyor. Burdur Gölü’nde bu sene Doğa Derneği tarafından 5 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen sayım, gölde kışlayan dikkuyrukların sayısında geçen seneye göre yüzde 64 azalma olduğunu ortaya koydu. Geçen sene gölde 1.250 dikkuyruk gözlenmişken, bu sene 454 dikkuyruk gözlendi. Burdur Gölü’nde 1990 yılında yapılan ilk Kış Ortası Su Kuşu Sayımında alandaki dikkuyrukların sayısı 6.483 olarak belirlenmişti. Böylece, son 22 senede dikkuyrukların sayısında yüzde 93 azalma olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’nin hem sahip olduğu sulak alanlar, hem de Batı Palearktik kuşlarının göç yolları üzerinde yer alması bakımından Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun en önemli ülkelerinden biri olduğunu belirten Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, sulak alanların yok olmasıyla birlikte kuşların da bu alanları terk etmeye başladığını açıkladı. İsfendiyaroğlu, açıklamasında şunları vurguladı:

“Kuşlar sulak alanların sağlığının belirlenmesinde en önemli göstergelerdir. Eğer bir sulak alanda kuşlar azalıyorsa, o sulak alandaki doğal yapıda bir tahribat olduğunu anlarız. 2009 yılında Burdur Gölü 80.574 kuş ile Türkiye’de en çok su kuşunun gözlendiği üç alandan biriydi. 2 senedir Burdur Gölü ilk üçe giremiyor. Burdur Gölü’nün kuşlarındaki azalma, gölün suyunun azalmasıyla paralel olarak gelişti. Yer üstü suyu barajlarda toplanan, yer altı suyu sondaj kuyularıyla aşırı miktarlarda çekilen Burdur Gölü kurudukça, dikkuyruklar gölü terk ediyor. Öte yandan, dikkuyruklar azaldıkça, göldeki kurumanın daha tehlikeli boyutlara ulaştığını anlıyoruz. Burdur Gölü kurumaya devam ederse, sadece dikkuyrukların değil, Burdurluların da yaşam alanları ortadan kaybolacak.” 


Bu haber 1,203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs