HAVUÇ | " /> HAVUÇ | "/>

En Sıcak Konular

Sebzelerin kralı: HAVUÇ

29 Aralık 2011 09:30 tsi
Sebzelerin kralı: HAVUÇ Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin verdiği ve kanser, kalp sorunları gibi ciddi hastalıklara neden olabilen hücre hasarlarına karşı koruyor.

Özellikle son yıllarda dünyada ve ülkemizde kanser görülme sıklığının oldukça arttığını düşünecek olursak, 2011 yılında hayatımıza daha fazla katacağımız besinler olarak antioksidant ve antienflamatuvar özelliği olan besinleri sayabiliriz. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin verdiği ve kanser, kalp sorunları gibi ciddi hastalıklara neden olabilen hücre hasarlarına karşı koruyor. Antienflamatuvarlarsa, vücuttaki kronik ve alt düzeydeki (moleküler düzeyde) enflamasyona karşı savaşmaya yardımcı oluyor. Araştırmalar, yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili hastalıkların (kalp damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, Parkinson, Alzheimer vb) bu enflamasyonla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

İşte bu önemli antioksidantlardan biri olan havuca sebzelerin kralı  denmesinin iyi bir sebebi var.İnsanlar üzerinde yapılan son araştırmalar , hergün yenilen tek bir havucun akciğer kanseri olasılığını yarı yarıya düşürebileceğini göstermiştir.

Tabiiki hem sigara içip hemde havuç yiyeceğiniz anlamına gelmiyor.Ancak bu müthiş sebzenin kanserle savaşma özelliği gerçekten ciddiye alınmalıdır.Havuç bitkilerde bulunan ve sağlık konusunda birçok faydası olan antioksidan bileşim ,karotenoid açısından oldukça zengindir. Yeterli miktarlarda karotenoid alımının;  menapoz sonrası meme kanseri oranını yüzde yirmi düşürmesinin yanı sıra mesane ,serviks,prostat, kolon , yemek borusu  kanser oranınıda yüzde elli azalttığını göstermektedir.

Havuç bildiğimizden farklı bir karoteneid olan alfa karoten açısından oldukça zengindir.Japonya ' da Kyoto PrefecturalUniversity of Medicine 'da bir biyokimya ekibine başkanlık eden MichiakiMurakoshi 'nin NCI CancerWeekly'de basılan raporunda ,tümör gelişimine sebep olan sürecin engellenmesinde alfa karotenin beta karotenden daha etkili olabileceği ileri sürülmektedir.

Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölüm Başkanı Walt Willett 'e göre yapılan düzinelerce araştırma; karotenoid bakımından zengin sebze ve meyve yenmesi durumunda prostat ,akciğer,mide,kolon,göğüs ,serviks ve pankreas kanserinin yanında ,kardiyovasküler hastalığa yakalanma ihtimalinin de daha düşük olduğunu göstermiştir.

Gözlerimiz ona emanet !

Havuç  gözlerimiz için çok faydalıdır.Bu sebze önemli bir lutein kaynağıdır ki bu  madde  gözlerin korunmasında oldukça etkili olup katarakt  dejenerasyonunun önlenmesine yardımcı olur.Hem alfa karotenhemde beta karoten vücutta A vitamine dönüşür ve sonuçta önemli bir antioksidan ve bağışıklık sistemi uyarıcısı haline gelir ve gözdeki rodopsin adlı mor pigmentin oluşumu hızlanır.Gözünrodopsine loş ışıkta göre bilmek için ihtiyacı vardır.Aslında retinanın ışığa duyarlı bölümünün etkinliğini arttırır,dolayısıyla  yeterince A vitamini alınmaması gece körlüğüne sebep olabilir. Havuç ise A vitaminin en zengin kaynaklarından birisidir.

Pişirilmiş havuç daha etkili

Hafifçe pişirmek havucun besinsel içeriğini değiştirir ve bazı besinlerin biyolojik olarak daha kullanılabilir olmasını sağlar.Ancak havuç ister pişmiş ister çiğ olsun ,oldukça faydalıdır. Havuç içeriğinde yağda eriyen bir vitamin olan A vitamini var demiştik.. Dolayısıyla havuçtaki karotenoidlerden en fazla faydayı sağlamak için bu sebzeyi biraz yağla tüketin.Karoteneidler ve A vitamini yağda çözünen besinlerdir ve bu şekilde daha iyi emilirler. Son olarak havuç suyu sıkılabilen faydalı bir besindir ve  havuç suyu sık sık bir detoksifikasyonproğramının bir parçası olarak kullanılır. Ancakşeker hastasıysanız  bu dikkatli olmanız gereken bir detaydır. Bu durumda havuç suyu yerine kendisini tüketmeniz çok daha faydalı olacaktır. Bir de havuç suyunu  ıspanak ve brokoli gibi  posa seviyesi seviyesiyüksek sebzelerle birlikte tüketmek kan şekeri üzerindeki olumsuz  etkisini azaltır.

Biliyor muydunuz ?

Havucun yüksek glisemik indeksinden dolayı düşük karbonhidrat diyeti uygulayan kişiler arasında gerçekten çok kötü ve kesinlikle haksız bir ünü vardır.Aslında glisemik indeks o kadar da önemli değildir,önemli olan glisemik yüktür.Glisemik indeks testleri 50 gr 'lık bir karbonhidrat parçasıyla  yapılırken ,glisemik yük testleri gerçek yaşamda tükettiğimiz miktarlar baz alınarak tatbik edilir.Bir havuçta sadece 4 gr ,karbonhidrat vardır,dolayısıyla glisemik yükü ki bu önem arz eden tek rakamdır,komik denecek kadar düşüktür (0 ile 40 arasındaki skalada 3'e denk gelir).Kan şekerinizde önemli bir değişiklik olması içinfazla miktarlarda havuç yemeniz gerekir. Ama yine de toksik olanın doz olduğunu unutmamakta fayda var.

Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı yazdı...

Bu haber 1,187 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,474 µs