En Sıcak Konular

Endüstriyel gıdalar bize ne yapıyor?

23 Aralık 2011 12:43 tsi
Endüstriyel gıdalar bize ne yapıyor? Gıda endüstrisindeki teknolojik gelişmeler binlerce katkı maddesi içeren hazır besinlerin toplum tarafından daha hızlı tüketilmesine neden oluyor...

Milliyet Gazetesi'nin Cadde ekinde Dr. Eser Alptekin bu konuda şunları yazdı:"Balık tutmayı çok seven biri olarak kültür ortamında yetiştirilen balıkların hem sağlıksız, hem de lezzetsiz olduğunu düşünüyorum. Bu konudaki araştırmaları da okuyunca bilim insanlarının aynı sonuca vardıklarını gördüm. Dünyada başta Çin (yüzde 75) olmak üzere Hindistan, Vietnam, Tayland, Japonya, Şili, Norveç ve ABD’de kültür balıkçılığı 1980’li yıllarda balıkçılığın yüzde 9’unu kapsarken, bu oran 2006’da yüzde 44’e yükselmiş.

Balıktaki tehlike
Somon, dünyada en çok kültür balıkçılığı yapılan türlerden biri. Kültür somonlarında parazitlere ve bakteriyel enfeksiyonlara sık rastlanıyor. Kanadalı bilimadamlarının yaptıkları araştırmaya göre, 2015 yılında bu enfeksiyonlar nedeniyle doğal ortamdaki somonların yaşamı son bulacak. Dünyadaki su kaynaklarının ağır metallerle hızla kirletildiğini biliyoruz. Bu ağır metaller başta civa olmak üzere özellikle derin deniz ve kültür balıklarında birikiyor. Örneğin 1970’li yıllarda kullanımı yasaklanan zehirli bir maddeyi kültür balıklarında saptayabiliyoruz.

Kültür balıkçılığını tehdit eden diğer konulardan biri de balıklardaki viral enfeksiyonlar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi balıklarda da virüs enfeksiyonları hızlı yayılıyor ve toplu balık ölümlerine neden oluyor. Yine kültür balıkçılığının en önemli sorunlarından biri balıkların tüketebileceğinden fazla yem kullanılması ve bu yemlerin ortamda balıklara dokunan zehirli maddelere dönüşmeleri. Ayrıca balık çiftliklerinde tankları temizlemek için yüksek dozda kullanılan kimyasallar ve antibiyotikler de balıklara, dolayısıyla onları tüketen insanlara zarar veriyor.


Düşük omega-3 değerleri
Suya karışan sanayi atıkları; bakır, çinko ve civa  zehirlenmesine yol açıyor. Denizlerdeki kirlilik de biyoloji ve fizik kuralları gereği kıyı şeridinde yoğunlaşıyor. Kültür balıkçılığı da kıyı şeridinde yapıldığı için bu balıklar bu tür zehirlenmelerden daha çok etkileniyor.

Örneğin orkinos büyük olduğu için ağır metalleri daha fazla barındırıyor. Ayrıca kültür balıkları doğal ortamdakiler gibi aynı besin değerine sahip değil. Kültür somonu daha açık renkli olup doğal ortamdaki somona göre  daha az omega-3 içeriyor.

Balık çiftliklerini savunan kişilerin ortak görüşleri, bu çiftliklerin doğal ortamdaki balıkların tüketimini azalttığı yönünde. Ancak çiftliklerdeki balıklar genelde orta ve büyük boy balıklar olup kendi ağırlıklarının beş katı küçük balık ve balık yemi tüketiyor. Çiftlikte yetiştirilecek orkinoslar doğal yaşamda avlanıyor ve de 6-7 ay boyunca  çiftliklerde yağlanmaya bırakılıyor. Ama bir kilo ağırlığındaki orkinosun beslenmesi için 25 kiloya yakın küçük balık gereksinimi var. Kültür balıkçılığının en büyük tehlikelerinden biriyse genetiğiyle oynanmış balıkların üretimi. Bu balıkların doğal yaşam ortamına karışmasıyla tüm balık neslinin genetiği bozulma riskiyle karşı karşıya.
Sadece çocuklarımızın değil torunlarımızın   çocuklarının da taze ve doğal ortamda avlanmış balık  yiyebilmeleri için Kızılderililerin ünlü atasözünü   hatırlamamız yeterli: “Biz dünyayı atalarımızdan miras değil, torunlarımızdan borç aldık.”

ntvmsnbc



Bu haber 1,173 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,417 µs