En Sıcak Konular

GDO'lu mısırı, halkın sağlığına tercih ettiler

23 Aralık 2011 12:36 tsi
 GDO'lu mısırı, halkın sağlığına tercih ettiler Kamuoyunu hiçe sayarak 13 GDO'lu mısır çeşidinin ithalatı hayvan yemi olarak kullanılmak üzere Biyogüvenlik Kurulu'ndan onay aldı!!! İşte konu ile ilgli olarak Greenpeace'in yaptiği açıklama:

 
Bugün saat 11:30da Biyogüvenlik Kurulu Başkanı NVT canlı yayında 13 adet GDOlu mısır çeşidinin yem amaçlı ithalatına izin verildiğini açıkladı.

Aşağıda ve ekli dosyalarda Greenpeace olarak Biyogüvenlik Kurulu'nun 13 GDOlu mısıra verdiği izinle ilgili yaptığımız basın bildirisi yer alıyor.

Biyogüvenlik Kurulu söz konusu kararı 17 Kasım'da yaptığı 10. toplantıda almış.

Aynı toplantıda ayrıca 22 adet GDOlu mısır çeşidinin biyoetanol üretimi amaçlı ithal başvurusunu da değerlendirmişler ve sözkonusu 22 çeşidi basitleştirilmiş işlem kapsamında değerlendirme kararı almışlar.
Basitleştirilmiş işlem kamuoyu görüşü alma zorunluluğunu ortadan kaldıran bir süreç. Bu süreç neticesinde 9 tane mısır çeşidi (22 eksi 13) hiç kamuoyu görüşü alınmadan ilk kez ithal ediliyor olacak.

Biyogüvenlik Kurulu başkanı aynı zamanda önümüzdeki bir kaç ay içerisinde önce yem ardından gıda amaçlı toplam 42 GDO çeşidini daha devreye sokacaklarını açıkladı.

Bu durumda 2012'nin ilk çeyreği GDOlar açısından çok çok önemli olacak! Bu konuda acilen silkinip harekete geçmemiz lazım.

GDO'lu mısırı, halkın sağlığına tercih ettiler 
 
23 Aralık 2011, İstanbul- Biyogüvenlik Kurulu daha önceden kamuoyu görüşüne başvurduğu, 13 adet GDO’lu mısırın ithalat başvurusunu kabul etti. Türkiye’nin gündemi Ermeni soykırımı tasarısının Fransa’da kabul edilmesiyle meşgulken, alelacele bu kararın alınması iyi niyetle bağdaşmıyor. Kurulun dün mesai saatinin bitimine doğru sessiz sedasız yem amaçlı kullanılacak olan GDO’lu mısırların ithaline izin vermesini Greenpeace kabul edilemez buluyor.

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç: “Kamuoyunun karşıt yöndeki iradesine rağmen Biyogüvenlik Kurulu’nun mısırların ithalatına izin vermesi kabul edilemez. Eğer kamuoyu görüşü dikkate alınmıyorsa, neden görüş alınıyor? Biyogüvenlik Kurulu sadece bir onay merciinden mi ibarettir? İzin verilen GDO çeşitlerinin gıda değil de yem amaçlı olması verilen hatalı kararın vehametini hafifletmiyor. Çünkü bu yemlerle beslenen hayvanların ürünleri soframıza geliyor. Kurul, 13 GDO’lu mısırın ithalatını serbest bırakarak, gıda güvenliğimizi elimizden aldı. Artık soframızdaki gıdanın nereden geldiğini bilemediğimiz, çocuklarımızın ne yediğinden emin olamayacağımız bir dönem başlıyor. Çünkü mevcut Biyogüvenlik Kanunu’nda GDO’lu yemle beslenen hayvanlardan elde edilen gıdalarda etiketleme zorunluluğu bulunmuyor. GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta, peynir gibi ürünlerin üzerinde GDO’lu yemle beslenen hayvanlardan elde edildiğine dair en ufak bir etiketleme zorunluluğu olmadığı için bu deneyin parçası olduğumuzdan haberdar bile olamayacağız. Alınan karar, GDO ve ürünlerinin üretici ve tüketicinin tercih hakkının ortadan kaldırılması durumunda bu başvurular reddedilir diyen Biyogüvenlik Kanunu'na aykırı bir durumdur. Bu kararı bir rezalet olarak nitelendiriyoruz. Greenpeace, kararın iptali için konunun hukuki zeminde de takipçisi olacak” dedi.

Hangi hayvansal gıdayı tükettiğimizi bilemeyeceğiz

Yaklaşık 108 bin kişi GDO’lu ürün istemediğini Greenpeace’in kampanyası aracılığı ile dile getirmişti. Toplanan imzalar Biyogüvenlik Kurulu’na gönderilmişti. Ayrıca 15 bin kişi de Greenpeace’in de dahil olduğu GDO’ya Hayır Platformunun bir bileşeni olan Ziraat Mühendisleri Odası kampanyası aracılığı ile Biyogüvenlik Kurulu’na görüşünü bildirmişti. GDO’lara Türkiye'nin kapılarını ardına kadar açan politikalar, sofralarımızı gıda amaçlı GDO’lar ve yemler yoluyla tehlikeli bir deneyin parçası haline getirecektir. Bu karar, sırada bekleyen 42 adet GDO çeşidinin ülkemize girmesinin de yolunu yapmayı amaçlıyor. 

Bu haber 1,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,911 µs