En Sıcak Konular

Bilimsel tartışma kültürü

19 Aralık 2011 09:00 tsi
Bilimsel tartışma kültürü Son günlerde kolesterol düşürücü ilaçlarla ilgili tartışma, medya meydan muharebesine dönüşmüş durumda. Ne yazık ki bilimin aşırı magazinleşmesi, depremler sonrası jeoloji alanında yaşanırken, aynı durum, kardiyolojiye de sıçramış

Dr. Eser Alptekin /Milliyet

BiLiMSEL TARTIŞMA KÜLTÜRÜ

Son günlerde kolesterol düşürücü ilaçlarla ilgili tartışma, medya meydan muharebesine dönüşmüş durumda. Ne yazık ki bilimin aşırı magazinleşmesi, depremler sonrası jeoloji alanında yaşanırken, aynı durum, kardiyolojiye de sıçramış 

Bilimsel kariyerlerine ve kişiliklerine değer verdiğimiz hocalarımız, ekranların önünde kılıçlarını çekiyor. Bu tartışmaların sonucunda biz hekimler güvenilirliğimizi kaybederken gerçekten ilaç kullanması gereken hastalar doktorlarına danışmadan ilaçlarını bırakıyor ya da hastalar çevreden duydukları ilaçlara sarılıyor. Ancak bu sorun sadece ülkemizde geçerli değil.

ABD’de son yıllarda kolesterol düşürücü ilaçlarla ilgili ciddi tartışmalar yaşanıyor. Ülkenin en saygın kliniklerden Mayo Klinik’in hasta bilgilendirme sayfasına kolesterol düşürücü ilaçların çeşitli yan etkilerinden bahsedildikten sonra “Yine de ilacınızı bırakmayı düşünüyorsanız kâr ve zarar oranlarını hesapladıktan sonra bunu yapın” mealinde bir sonsöz eklenmiş. Kendi alanım olmayan bir konu da olsa halk sağlığını ilgilendirdiği için bu konuyu daha detaylı araştırma gereği duydum. Değerli bilim insanlarımızın da kameralar karşısında birbirlerini suçlamak yerine bu çalışmaların detaylarını halkımızla paylaşmasını daha uygun buluyorum.

Son araştırma ne diyor?
Özellikle son yıllarda kolesterolle ilgili artan sayıda çalışma yapılıyor ve yayımlanıyor. Hekimlerin bu çalışmaları en rahat takip edebilecekleri alan internet. İnternette Pubmed, Medline gibi sitelerden bu makalelerin çoğuna ulaşılıyor. Yaptığım küçük bir araştırma sonucunda elde ettiğim sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum: Kanada Ottawa Üniversitesi’nde Marcello Tonelli ve arkadaşlarının yaptığı metaanaliz araştırmasının sonuçları gerçekten ilgi çekici. Bu arada metaanaliz araştırmaları dünya üzerinde bir konuyla ilgili yapılmış tüm araştırmaların derlemesi olarak kabul edilebilir. Bilim dünyasında da en değerli çalışmalar olarak değerlendirilir. Bu çalışmada özellikle dünya halkının önemli bir kısmı hedeflenmiş, çünkü çalışmaya alınan hastalar düşük kalp-damar hastalığı riski olanlar.
Hasta sayısı 80 bin 711. Uygun elemeler yapıldıktan sonra karşılaştırma için geriye 50 bin hasta kalıyor ki, bu sayı da hata payını çok düşük düzeylere indiriyor. Bu  50 bin hasta 10 yıl boyunca izleniyor. Bunların 25 bin 327’si 10 yıl boyunca statin kullanırken,  24 bin 285’iyse kullanmıyor. Yaşamı tehlikeye sokmayan kalp krizi sayılarına bakıldığında statin kullanan grupta bu sayı 288, kullanmayan gruptaysa  437. Yüzdeye oranlarsak 10 yıl  içinde statin kullanmayan hastalarda ölüme yol açmayan kalp krizi geçirme riski yüzde 1.7’yken   statin kullanan hastalarda bu oran yüzde 1.1.

Yan etkileri de unutmayalım
İşte istatistik bilimi burada devreye giriyor. Ne yazık ki rakamlar yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bu çalışmaların sonucunda statin ilaçları kalp krizi oranlarını yüzde 1.7’den yüzde 1.1’e düşürürken yüzde 35 düzeyinde koruma sağlıyor. Halbuki aynı hasta grubunda yüzde 2-7 oranında yani sayısal olarak  25 bin kişide 500-1400 kişide statinlerin en önemli ve sık yan etkileri olan kas ağrıları, halsizlik, kas krampları gözleniyor.
Son söz olarak vücudumuzun temel yapıtaşlarından kolesterolü, kimyasal yollarla düşürmeye çalışmak yerine düzenli egzersiz, tütün mamüllerinin bırakılması, kilo kaybı ve stresin azaltılmasıyla kalp krizi oranlarının düşürmenin mümkün olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.



Bu haber 1,538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,893 µs