En Sıcak Konular

'Bu tren Fukuşima'dan tehlikeli'

28 Kasım 2011 11:03 tsi
'Bu tren Fukuşima'dan tehlikeli' Nükleer atıklar depolanmak üzere Fransa’dan Almanya’ya getirildi. Binlerce protestocu, kendilerini tren raylarına zincirleyerek nakliyatı engellemeye çalışıyor.

Fransa’dan Almanya’ya "Castor" adı verilen konteynerlerde nükleer atık taşıyan tren, protestolar nedeniyle gecikmeli olarak seferini sürdürüyor.

Atıkları taşıyan trenin varış istasyonu Dannenberg'e 20. km uzaklıkta rayları kapatan yaklaşık 3 bin 500 gösterici, polis tarafından zor kullanılarak dağıtıldı. Bin 300 gösterici gözaltına alındı.

Dannenberg'de yaklaşık 20 bin göstericinin toplandığı bildiriliyor.

Greenpeace örgütüne göre nükleer atıklar Fukuşima nükleer felaketinden 44 kat daha tehlikeli. Çevrecilere göre trendeki her bir konteyner, Japonya'daki depremin ardından büyük çevre felaketine yol açan radyasyon sızıntısının 4 katı büyüklüğünde zarara yol açabilir.

Fransa’daki La Hague Yeniden Zenginleştirme Tesisi’nden nükleer atıkları taşıyan trende 11 konteyner bulunuyor. Tren, 1200 kilometrelik bir yolculuğun ardından Dannenberg istasyonuna ulaşacak ve atıklar buradan Gorleben kentindeki atık depolama alanına taşınacak. Sevkiyatın güvenli bir şekilde yürütülebilmesi için yaklaşık 20 bin polis görev yapıyor.

Protestocular arasındaki bazı radikal grupların Perşembe ve Cuma günleri Gorleben'de polis araçlarına molotof kokteyli atması nedeniyle iki polis aracı yanmıştı.

Büyük protestolara yol açan sevkiyatın, Fransa'dan Gorleben'e yapılan son nükleer atık sevkiyatı olması bekleniyor.

Almanya’daki nükleer enerji tesislerinden çıkan kullanılmış yakıt çubukları, uranyumun zenginleştirilmesi amacıyla Avrupa’daki iki tesisten biri olan Fransa’daki La Hague Yeniden Zenginleştirme Tesisi’ne gönderiliyor. Bu süreçten sonra yakıt çubukları tesislere, geride kalan atıklar ise depolanmak üzere Almanya’ya naklediliyor.

Nakliyat, Castor firmasının ürettiği iç içe geçmiş iki silindirden oluşan, özel konteynerlerde gerçekleşiyor. Bu son nakliyatla birlikte Gorleben'daki depo, kapasitesini doldurmuş olacak.

Çevreciler, geçici depolama alanı olan Gorleben'deki radyasyon değerlerinin şimdiden çok yüksek seviyelerde olduğunu kaydediyor.  Almanya'nın nükleer atıklar konusunda kalıcı bir depolama tesisi bulunmuyor.

Japonya'daki nükleer felaketin ardından artan kamuoyu baskısı üzerine Alman hükümeti, geçtiğimiz Mayıs ayında, tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak 2022 yılına kadar kapatma kararı almıştı.

DW Türkçe



Bu haber 1,206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,143 µs