En Sıcak Konular

Akciğer yaşınız kaç?

16 Kasım 2011 10:31 tsi
Akciğer yaşınız kaç? Türk Toraks Derneği verilerine göre, 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var ve 3-5 milyona yakın KOAH hastasından sadece 300 ile 500 bini kendisinde hastalık olduğunu biliyor.

Türk Toraks Derneği Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yıl hastalığı teşhis etmekte kullanılan nefes ölçüm testinin önemini vurgulamak adına ''Nefes Ölçüm Testi Yaptırın ve Akciğer Yaşınızı Öğrenin'' sloganını kullandıklarını söyledi.

''Yaş günlerinizde üflemiş olduğunuz mumların sayısı, nüfusta kayıtlı yaşınız kadardır. Oysa mum üflemek kadar basit bir test olan solunum testi ile akciğerlerinizin gerçek yaşını öğrenebilirsiniz'' diyen Polatlı, KOAH'ın, nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu anlattı.

Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunmasının akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olduğunu kaydeden Polatlı, şu bilgileri verdi:


''KOAH isminin telaffuz edilme güçlüğü ve hastalık yakınmalarının astıma benzer olması nedeniyle hastalık çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen iyi tanınmamaktadır. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir. Hastalık hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere 4 evrede değerlendirilir. Hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığı en sık görünen yakınmalardır. Öte yandan, erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebilir ya da sinsi sinsi gelişen yakınmalar hastalar tarafından hissedilmeyebilir.

Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da sosyal ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde, müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekir.''

"SİGARA ÖNEMLİ FAKTÖR"
Polatlı, Türkiye'de 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğunu ifade ederek, ''Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir'' dedi.

KOAH'ın en önemli ölüm nedenleri arasında, dünyada 4, Türkiye'de de 3. sırada olduğunu vurgulayan Polatlı, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk 3 sırada yer alan hastalıklarda ölüm oranları son yıllarda belirgin azalırken, KOAH'tan ölümlerin yüzde 163 hızla artış gösterdiğini, KOAH ile ilişkili ölümlerdeki artışta, sigara içme salgınındaki artışın en önemli faktör olduğunu söyledi.

''HEP BİRLİKTE NEFES ÖLÇÜMÜNE''
Polatlı, yapılan çalışmalarda nefes darlığı, koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği ile iç hastalıkları ve kardiyoloji servislerinde yatan hastaların yaklaşık yüzde 35'inde KOAH'ın da eşlik ettiğini, KOAH'ın eşlik ettiği kalp, şeker hastalığı, yüksek tansiyon hastalarının klinik olarak daha ağır seyrettiğini anlatarak, bu nedenle yalnızca göğüs hastalıkları polikliniklerinde değil, iç hastalıkları veya kardiyoloji polikliniklerine başvuran risk faktörlerine sahip hastalarda da spirometrinin yapılmasının, hastalığın erken teşhis ve tedavisi açısından önemine işaret etti.

Türk Toraks Derneği’nin, KOAH bilincinin oluşması için hekimleri, kamu yetkililerini, ulusal örgütleri ve medyayı birlikte çalışmaya davet ettiğini belirten Polatlı, ''Erken tanı, her zaman olduğu gibi hayat kurtaracaktır. Gelin bu çabaya hep birlikte destek verelim. Haydi hep birlikte nefes ölçümüne'' diye konuştu. 

ntvmsnbc



Bu haber 1,262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,057 µs