Kış meyveleri nelerdir? | " /> Kış meyveleri nelerdir? | "/>

En Sıcak Konular

Kış meyveleri nelerdir?

15 Kasım 2011 11:27 tsi
Kış meyveleri nelerdir? Kışın hangi meyveler yenmelidir?

Kış mevsiminde insanlar, ciltlerinin kuru olduğunu hisseder. Baş dönmesi, uyuşukluk ve tepki gücünün zayıflaması gibi belirtiler görülür. Bu mevsimde susuzluğu gideren, boğazı rahatlatan meyveler iyi gelir.

Kışın insan sağlığını koruyan meyvelerin ilk sırasında armut ve şekerkamışı gelir.

Çin tıbbına göre, elma asidi, limon asidi, üzüm şekeri, meyve şekeri, kalsiyum, fosfor, demir ve birçok vitamin içeren armudun boğazı nemlendirme, akciğeri rahatlatma ve öksürüğü durdurma gibi işlevleri bulunur, bu nedenle armut kış mevsiminde ateşi olan hastalara uygundur. Özellikle öksürük, boğaz ağrısı, dışkının kuru olması gibi belirtilere iyi gelir. Modern tıbbi araştırmalar da, armudun tansiyon ile ateş düşürücü ve sakinleştirici işlevleri bulunduğuna işaret ediyor. Yüksek tansiyon ve kalp hastalarında baş dönmesi gibi belirtiler olabilir, ancak hasta sık sık armut yerse, bu belirtiler hafifletilebilir. Armudun içerdiği zengin şeker ve vitamin unsurları, ciğeri ve sindirim sistemini iyileştirebilir. Fakat Çin tıbbına göre armut "soğuk" nitelikli meyve olduğu için, dalağı ve midesi iyi olmayanlar, sindirim sorunu olanlar ve lohusa kadınlar fazla yememeli.

Şekerkamışının da insan sağlığı açısından koruyucu işlevi vardır. Sengin besin unsurları içerir. Kan şekeri düşük ve dışkısı kuru olan, mide rahatsızlığı çeken, astenik ateşinden dolayı öksürüğü ve yüksek ateşi olan insanalara iyi gelir. Şekerkamışı da armut gibi "soğuk" meyve olduğu için, dalağı ve midesi astenik soğuk ve mide ağrısı olan insana uygun değildir.

Kış mevsimine uygun meyveler arasında elma, mandalina, muz ve alıç da yer alır. Elma boğazı nemlendirir, dalağı rahatlatır, diareyi önler. Mandalina insan vücudundaki Qi dolaşımını düzeltir, iştahı açar, sindirimi iyileştirir, balgamı azaltır. Muz bağırsağa iyi gelir, tansiyonu düşürür, basuru önler. Alıç damarları genişletir, kandaki yağın düzeyini düşürür, kalp kaslarını güçlendirir, koroner arteriyoskleroz önler.

Kış mevsiminde meyve yerken birkaç kurala uyulması gerekir: Mide asidi fazla olan insanlar erik, alıç ve limon gibi, fazla organik asit içeren meyveleri fazla yememeli. Dışkısı kuru olan insana şeftali, muz ve mandalina gibi meyveler tavsiye edilir. Cennet meyvesi ise kabızlığı ağırlaştırır. Kalp hastalığı ve ödem hastalığı olan insanlar yüksek oranda su içeren karpuz ve Hindistan cevizi gibi meyveleri fazla yememeli, yoksa kalbinin yükü artar, ödem ağırlaşır. Şeker hastası olan insan şeker ve fazla şeker içeren armut, elma ve muz gibi meyveleri az yemeli. Nefrit ve yüksek tansiyon hastası olan insanlar da fazla muz yememeli.

Yaşlıların iç organları da yaşlandığı için iç organlarının işlevleri, örneğin sindirim gücü zayıflar, bağırsaklarının hareketi azalır, mide mukozası küçülür, mide asidi artar ve insanlar olayca hastalanır. Bu nedenle yaşlılar bir defada fazla meyve tüketmemeli.


ELMA :
Elma içerdiği E ve C vitaminleri gibi antioksidan öğeler ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenlerken hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca elmanın oldukça zengin bir pektin kaynağı olması da kolesterolün düşürülmesinde ve kalp damar hastalıklarına karşı korunmadaki önemini göstermektedir. Yine zengin bir posa kaynağı olan elma bu özelliği ile de kabızlığın önlenmesinde ve doygunluk hissinin oluşmasında etkilidir


NARENCİYE(PORTAKAL, MANDALİNA, GREYFURT) :
Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan narenciye grubu meyveler özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirmede ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Potasyum içerikleri de yine elmada olduğu gibi oldukça zengindir.

Turunçgillerden bir meyve. Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ilâ -3°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Bu ağaçların meyveleri portakal adını alır. Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta şeklindedir.

Kabukları sarımsı turuncu renkte, hoş kokulu ve suyu mayhoş tatlıdır. Portakal ağacı genellikle 2-3 m boyundadır. Verdiği meyve de 500-600 civarındadır. Yaprakları sert ve düz kenarlıdır. Kökleri derine iner.

Portakal çiçekleri beyaz, beş çanak ve taç yapraklı olup hoş kokuludur. Meyvelerin kabuğunun hemen altında beyazımsı ve acımsı lezzette albedo kısmı bulunur.

Meyveleri sarımsı-kırmızı renkli çok gözlü ve gözleri etli tüylerle doludur. Meyve kabuğu derimsi olup çok sayıda salgı cepleri taşırlar. Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri vardır. Çekirdeksiz cins olan Finike, Mersin ve Hatay’da yetişen “yafa portakalı” kalın kabuklu ve uzunca meyvelidir.

Kabuklarından reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdeklidir. İnce kabuklu ve suludur. Washington meşhur olup çekirdeksizdir.


ARMUT: Armudun da zengin bir lif kaynağı olması özellikle çocukluk döneminde gözlenen kabızlığın önlenmesinde oldukça önemlidir. İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir.

NAR :
Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C vitamini ve niyasin içermektedir. Zengin içeriği ile de kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasındadır.



Bu haber 3,890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,192 µs