En Sıcak Konular

Van depremi büyük depremlerin habercisi

2 Kasım 2011 10:45 tsi
Van depremi büyük depremlerin habercisi 23 Ekim'de Doğu Anadolu Bölgesi büyük bir depremle sarsıldı. Saat 13.41'de merkezi Van'ın Tabanlı köyünde 5 kilometre derinlikte, 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi depremi ilk olarak 6,6 olarak duyurdu, ancak daha sonra büyüklüğü 7,2 olarak güncelledi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ölü ve yaralı sayısı ile ilgili son bilgileri paylaştı. Şahin: ''Erciş'te 169, Van merkezde de 96 olmak üzere toplam 272 can kaybı var. Yaralı sayısı 1100" dedi.

Deprem; Erzurum, Batman, Bitlis, Şanlıurfa, Muş, Bingöl, Siirt, Iğdır ve Hakkari ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok bölgesinde hissedildi. 29 saniye süren depremin ardından onlarca artçı sarsıntı oldu. En büyük yıkım, Erciş ilçesinde meydana geldi. Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki merkeze bağlı Tabanlı köyüdür. Depremi hisseden iller arasında yer alan Bitlis'te de bazı vatandaşlar yaralandı. Sarsıntı nedeniyle çok sayıda binada çatlak meydana gelirken, Bitlis Kalesi'nin arka duvarı ile bazı camilerin minareleri yıkıldı. Depremin meydana geldiği bölgeye en yakın tektonik yapılar, doğrultu atım karakterlidir ancak yapılan odak mekanizması çözümleri meydana gelen ana şokun, ters bileşenli düşey atımlı bir faydan kaynaklandığını göstermektedir.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin şiddetinin 7,2'den daha büyük olduğun açıkladı. Kandilli'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Depremin şiddeti 8 ile 9 arasında. Depremin 9 şiddetinde hissedildiği bölgelerde hasar büyük. Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Yaklaşık bin can kaybı tahmin ediyoruz. Ama bu rakam daha fazla da çıkabilir."

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, 7,2 büyüklüğündeki sarsıntıyı değerlendirdi. Prof. Dr. Ercan, şunları söyledi:

"Bu deprem 40 atom bombası gücünde. Türkiye'de 33 bölgede beklediğim depremlerden bir tanesi oldu. Diğer bölgeler için daha dikkatli olmalıyız. Van'ın deprem çekincesi 7,3, yıkım gücü ise 11. Bugün yaşanan 7,2'lik deprem bu rakama yakın. Deprem, bölgenin olağan depremi. Görüntüleri ilk izlediğimde betonarme bir yapının yıkıldığını gördüm. Bir yıkımın gerçekleşmesi için yıkım gücünün 10 şiddetinde olması gerekir. Bölgede 15 gün boyunca artçı depremle yaşanabilir. Bu deprem, İstanbul'daki bir depremi tetikler mi? Bu mümkün değildir. Olası deprem beklenen yerler; Tunceli, Muş, Varto, Ağrı, Iğdır, Çaldıran, Hakkari, Elazığ ve Adıyaman."

Ottawa Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Deprem Kürsüsü Başkanı Prof. Murat Saatçioğlu, Van depremini değerlendirdi. Prof. Murat Saatçioğlu, şöyle konuştu:

"7,2 büyüklüğündeki deprem çok hasar verebilecek bir deprem. Depremin büyüklüğü yalnız başına bir şey ifade etmiyor. Özellikle şehre çok yakın olması etkili. Buradaki yapıların büyük çoğunluğu 2000 yılından evvel yapılmış. Mühendislik hizmetlerinin gitmediği yerlerde maalesef durum iyi değil... Artçılar, az hasarlı binaları yıkabilir. Önümüzdeki 1-2 ay içinde ciddi artçı depremler beklenecektir. Bu tür depremlerden sonra 5-5,5 arası artçı depremler görülür ve giderek 4'lere falan düşer."

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgenin çok sık olmasa da bir deprem bölgesi özelliği taşıdığını, geçmişte benzeri büyüklükte çok sayıda depremin meydana geldiğini kaydetti. Tüysüz:

"Van depreminin şiddeti 9, fay hattının üzerinde ise 10 büyüklüğünde hissedildi. Gündüz olması can kayıplarını azalttı. 6 buçuğa kadar çıkan artçı depremler devam eder. Bu da hasarlı binaların yıkılmasına neden olabilir. Vatandaşlar hasarlı binalar incelenmeden o binalara girmemeli. Deprem için sadece batıya bakıyoruz. Halbuki Anadolu'nun tamamı deprem bölgesi. Doğu Anadolu fayı üzerinde 150 yıldır deprem olmadı. Burada deprem gecikti. Bingöl Karlıova'dan başlayıp, Maraş'a kadar giden 650 kilometrelik bir fay. Büyüklüğü 7'yi geçer." dedi.

PROF. DR. ERCAN 2013-2015'TE DEPREMLERİN ARTACAĞINA İŞARET ETMİŞTİ

Dünya'nın çekirdeğinde olağandışı bir hareketlilik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan aşağıdaki açıklamayı yapmıştı:

"Tüm kıtaları etkileyecek çapta depremler olabilir. En korkutucu dönemin içindeyiz. Yükselen bir eğilimin içindeyiz. Aşşağı yukarı 2013'te doruk noktasına varacak. Bunlar yanardağ patlamalarındaki artış olarak görülüyor. 2013-2015 arasında doğa olaylarında büyük değişimler bekliyoruz. Yanardağ patlamlaları, depremler, tsunamiler, seller ve baskınlarda büyük bir artış olacak. Yanardağ püskürmelerinde artış zaten gözleniyor. Muazzam bir artış var. Bu olaylar olacak ama illa Türkiye'de olacak denemez. Yeryüzünde olan doğa olaylarının %3'ü Türkiye'de oluyor. Tabii Türkiye'de bu işten payını alacak. En çok nereleri etkilenecek onu söyleyemeyiz. Ancak dalma-batma kuşaklarında depremlerin daha sık olduğu biliniyor. Bizde neresi bu kuşağa yakın derseniz, Ege yayı, Girit-Rodos-Fethiye yayı bir dalma-batma kuşağı. Bunun dışında Kıbrıs yayının bulunduğu kesin. Türkiye'ye yakın olarak çekindiğim kesim, Ege Denizi'dir."

Yaklaşansaat

Bu haber 1,996 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,499 µs