Diyet ürünlerdeki gizli tehlike | " /> Diyet ürünlerdeki gizli tehlike | "/>

En Sıcak Konular

Diyet ürünlerdeki gizli tehlike

5 Ekim 2011 09:24 tsi
Diyet ürünlerdeki gizli tehlike Günümüzde kilo probleminin çok yaygınlaşması hep daha düşük enerji değeri olan yiyecek ve içeceklere karşı insanları özendiriyor.

Gün geçmiyor ki yeni yeni düşük kalorili diyet ürünlerimarket raflarında ortaya çıkmasın. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, şişmanlığın bu kadar yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin, şekerin günlük yaşantımıza girmesi olduğunu söyledi.

Kaya, “Bilimadamları şeker tadından vazgeçmek istemeyen ama şekerin kalorisini vücuduna almak istemeyenler için tatlandırıcı geliştirdiler. Tatlandırıcılar hemşeker hastaları hemde kilo vermek isteyenler için baş tacı oldular. İnsanlar bu tatlandırıcıları çaylarında, kahvelerinde, tatlılarında kullandılar. Birçok diyet ürünün hammaddesi oldu. Hatta o kadar hayatımıza girdi ki çocuk şuruplarında bile kullanılır oldu” şeklinde konuştu. Teknolojinin gelişmesinin insan yaşamını uzattığını, ancak eskiden nadir görünen hastalıkların ortaya çıkma hızlarının da arttığını vurgulayan Kaya, “Durumböyle olunca yeni alışkanlıklar sorgulanmaya başlandı ve tabii tatlandırıcılar da bunlardan bir tanesiydi” dedi.

Tuzak gibi uzak durun

Tatlandırıcıların kilo verme açısından etkisinin çok tartışıldığını da vurgulayan Dr. Kaya şu açıklamaları yaptı: “Kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına tavsiye ediliyor, evet gerçekten kalori değeri sıfır. Ama bu ürünleri kullananlar, az yeseler de çok fazla kilo kaybı görülmüyor. Bu şaşırtıcı tezatlığın neden böyle olduğu ile ilgili yapılan araştırmalarda, aslında tatlandırıcıların kilo vermeyi durdurduğu hatta kilo almaya neden olduğu ortaya çıktı.”

İki şekilde kilo aldırıyor

Tatlandırıcıların kilo almaya iki şekilde neden olduğunu söyleyen Dr. Kaya bu nedenleri de şöyle açıkladı: ”Birincisi yemekle birlikte tatlandırıcı içeren bir içecek kullanılıyorsa, bu kişinin iştahını açıyor ve daha çok yemesine neden oluyor. Yapılan bir araştırmada bir grup deneğe yemek sırasında şeker içermeyen normal meyveli yoğurt veriliyor, ikinci gruba da tatlandırıcı ilaveli meyveli yoğurt verildiğinde, tatlandırıcı içeren grubun yemek süresinin daha uzun olduğu ve miktar olarak da bu grubun daha çok yediği görülüyor.

Kullanmak sakıncalı

Yapılan başka bir araştırmada da, tatlandırıcıların bağırsakta şekere duyarlı hücreleri aktive ettiği ve vücuda yiyeceklerle alınan şekerin vücut tarafından daha çok depo edildiği gösterildi. Birçoğumuzun tadını sevdiğimiz için değil, şekerimizi ya da kilomuzu azaltmak için kullandığı tatlandırıcıların, o kadar da etkili olmadığını biliyoruz. Yeni yapılan araştırmalar, kilo kontrolü için kullandığımız ve sağlık üzerine bu kadar olumsuz etkisi olduğunu bildiğimiz tatlandırıcıları kullanmamız gerektiğinin altını çizmemiz lazım.”

Bu haber 1,179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs