En Sıcak Konular

Ameliyathaneye götüren terlikler!

3 Ekim 2011 10:50 tsi
Ameliyathaneye götüren terlikler! Moda diye giydiğimiz ayakkabılar, terlikler, taktığımız yüzükler sağlığımızı nasıl tehdit ediyor?

Basit bir yüzük, parmağın kopmasına; rahat diye giyilen parmak arası terlik, ayak parmaklarının kırılmasına neden olabiliyor. Prof. Dr. Mehmet Kocaoğlu, günlük hayatımızda kullandığımız nesnelerin, ciddi sonuçlar doğurabilecek görünmez kazalara yol açabileceğini söylüyor

Ortopedik ameliyatlar en kanlı operasyonlardan sayılır. Çiviler, çekiçler, testereler, alçılar kullanılır. Cerrahların kas gücüne ihtiyacı vardır. Ve ortopedi ameliyathanelerine, çoğunlukla küçük dikkatsizlikler, anlık dalgınlıklar ya da hatalı alışkanlıklar nedeniyle 'düşülür'. Geçen hafta, Sabah Ekler Yayın Yönetmeni Elçin Yahşi de bu ameliyathaneye giren hastalardan biri oldu. Parmak arası terlikleriyle evindeki koltuğun ayağına çarpınca; sol ayağının küçük parmağı, bütün tendonları kopmak suretiyle, yerinden çıktı. Parmağını düzeltmek için ayağına metal bir çubuk yerleştirildi. Görünmez ev kazası nedeniyle, iki ay boyunca; ucu parmağından dışarı çıkan bir çubukla ve her hareketine çok dikkat ederek yaşaması gerek. Bu arada parmak arası terlikler gibi nedenlerden ötürü görünmez kazalar geçiren pek çok kişinin hastanelere başvurduğunu gördü. Memorial Hastanesi ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Kocaoğlu da, moda diye giydiğimiz ayakkabıların, terliklerin, taktığımız yüzüklerin sağlığımızı nasıl tehdit ettiğini anlattı. Ameliyathanesine girmemek için, bu uyarılara kulak vermekte fayda var...

YÜZÜK VE BİLEZİKLERE DİKKAT
"Günlük hayatamızda kullandığımız kimi nesneler sağlığımızı riske sokabiliyor. Örneğin yüzükler... Alyans ya da parmağımıza taktığımız herhangi bir yüzük, parmak kayıplarına yol açabiliyor. Bu nedenle kamyon şoförleri yüzük takmaz. Çünkü bilirler ki, kamyonu yüklerken yüzüğün bir yerlere takılması durumunda parmakları kopabilir! Ve parmağın yerine dikilmesi cerrahi olarak zor bir işlemdir. Bunu en iyi bilen de haliyle cerrahlar olduğu için, onlar da genelde yüzük kullanmaz. Yüzüğün bir yere takılmasına bağlı olarak evde de sık sık kazalar meydana geliyor. Bilezikler de tehlikeli olabiliyor. Bilezik bir yere takıldığında, kol kopmuyor belki ama ciddi kesikler meydana gelebiliyor."

AÇIK AYAKKABILAR KORUMUYOR
"Yine en önemli risklerden biri de parmak arası terlikler. Bugünlerde herkesin ayağında olan bu terlikler biz cerrahlara çok iş çıkarıyor. Parmak arası terliklerin, parmakları koruyucu özelliği yok. Dolayısıyla sandalye ayağı, direk ya da başka bir cisme çarpıldığında, ayak parmakları kırılabiliyor. Tek tesellimiz, bu tür kırıkların kolay tedavi edilebilmesi. Basit kırıklar oluyor genelde. Kırık parmak, sağlam parmağa flasterle yapıştırılıp kaynaması bekleniyor. Ama tabii bazı vakalar daha ağır oluyor, o zaman ameliyat gerekiyor. Ben hiçbir zaman parmak arası terlik giymedim, çocuklarıma da giydirmedim. Genelde kapalı terlikleri tercih ederim."

BİR BACAK KISAKALABİLİR
"Çocuklarda sık sık kırıklarla karşılaşıyoruz. O yaşlarda kırıklar çabuk iyileşiyor; basit alçılamayla tedavi edilebiliyor. Ancak büyüme kıkırdağında oluşan kırıklar sorun yaratıyor. Büyüme kıkırdakları hasar görmüşse, anne babaları uyarıyoruz. Belirli zamanlarda doktora getirmelerini söylüyoruz. Çünkü bu hasar, bir bacağın diğerine göre kısa kalmasına ya da bu bacakta eğrilik oluşmasına yol açabilir. Büyüme kıkırdağının kırılması durumunda hekimin yapabileceği bir şey yok. 'Hastanın kaderi olay anında belli olur,' deriz. Büyüme kırkırdağı zedelenmişse bunu izlemek lazım. Mesela bir bacağın kısa kalması, ancak cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir."

ÇOCUKLARA ORTOPEDİK AYAKKABI
"Anne babalar, çocuğun içe basması şikayetiyle gelir. Kast edilen, bizim güvercin yürüyüşü dediğimiz, yürürken parmak uçlarının birbirine bakması... Sorun ayak gibi görünüyor ama aslında kalça ekleminden kaynaklanıyor. Çocuklara sağlıklı oturma pozisyonları öğretiyoruz. Hastaları yıllık muayenelerle takip ediyoruz. Ama bu genel bir sorundur, çocuğun gelişimi sırasında gözlenen olağan bir süreçtir. Altı-yedi yaşına kadar genelde spontan olarak düzelir. Ama kimilerinde düzelmiyor. Yürürken ayakları birbirine çarpıp düşebililiyor çocuklar. O zaman ameliyat etmemiz gerekebiliyor. Ailelere, çocukları için ortopedik ayakkabı almalarını öneriyoruz."

ÇARPIKBACAK ESTETİKLE DÜZELMEZ
"Ayak ve bacak sağlığına ilişkin en yaygın sorunlardan biri de çarpık bacaklar. Çarpık bacak, kemikte eğrilik olması anlamına gelir. Estetik cerrahlar çarpık bacakları düzeltemez. Sadece silikon yerleştiriyor, görünümü düzeltiyorlar. Halbuki çarpık bacak sadece estetik bir sorun değil; bacak çarpık olduğunda vücudun yüklenme ekseni de sorunlu olabiliyor. Eğer yüklenme ekseninde bozukluk varsa, bunu ortopedist düzeltir. Kabul edilebilirlik sınırında eksen kaymaları varsa ameliyata almıyor, jimnastik hareketleri öneriyoruz. Sorunun ameliyatlık olup olmadığını dışarıdan anlamak zor ama röntgen her şeyi ortaya çıkarır."

BOYUZATMA ÇOK RİSKLİ
"Teorik olarak estetik nedenlerle ameliyatla boy uzatılabilir. Bu ameliyatların büyük riskleri vardır. Burun, meme estetiği gibi basit ameliyatlar değil bunlar. Yani hastaların beş kere düşünüp karar vermeleri gerek. Gerekli olmadığı halde hasta boy uzatma ameliyatında ısrar ederse psikiyatri raporu isterim. Rapor ameliyatı onaylasa da ben ameliyatı yapmam, başka arkadaşıma gönderirim."

SPOR SALONU KAZALARI
"SON dönemde, özellikle menopozdan sonra çok diz ameliyatı. Bunun nedeni, millet olarak spor yapmamamız. Yürümüyoruz, bisiklete binmiyoruz; bunun yerine, moda diye spor salonlarına koşuyoruz. Hayatlarında hiç spor yapmayan insanlar, birden planlı programlı, ağır spora başlayınca soluğu bizim yanımızda alıyor. Spor salonlarında kas yırtılmaları çok oluyor. Pilates nedeniyle sakatlananlara da sık rastlıyoruz. Hiç egzersiz yapmamış biri, gerilme hareketleri yaparken zorlanıyor. Diz ve kalça yüklenmeleri nedeniyle tedavi görmeleri gerekiyor."

Esra Tüzün/ Sabah



Bu haber 1,930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,755 µs