En Sıcak Konular

Saç boyaları kanserojen mi?

8 Haziran 2008 16:44 tsi
Saç boyaları kanserojen mi? Yiyip içtiklerimizin “içindekiler” listesine bakıyoruz ama vücudumuza sürdüğümüz bakım ürünlerinin içinde ne olduğuna bakmak pek aklımıza gelmiyor.

Saç boyası üretiminde kullanılan kimyasallardan 22 tanesi Avrupa ülkelerinde yasaklandı. Amerikalı bir çevre örgütünün incelemesinde birçok saç boyasının “çok zararlı” olduğu görüldü.

Yiyip içtiklerimizin “içindekiler” listesine bakıyoruz ama vücudumuza sürdüğümüz bakım ürünlerinin, boyaların, krem ve parfümlerin içinde ne olduğuna bakmak pek aklımıza gelmiyor. Oysa, derimiz de üzerinde bulunan maddeleri kan dolaşımına aktarma kabiliyetine sahip.

Kafaya pek takmadığımız bu “içinde ne var” sorusu, Amerikalı çevre örgütü EWG’nin kafasına çok takılmış. Binlerce kozmetik ürününü inceleyip içinde hangi maddeler olduğuna bakmışlar. Aslında bu gizlenen bir şey değil, küçücük harflerle de olsa çoğu ürünün üstünde yazıyor. Yaptıkları şey daha ilginç; içindekiler listesinde bulunan kimyasalların sicilini de dökmüşler. Bu kimyasalların insan sağlığına etkisi araştırılmış mı? Araştırılmışsa sonuçları ne çıkmış? Hangi kimyasallar hangi hastalıklarla ilişkili bulunmuş? Bütün bunları dökerek sağlığa zararlı kozmetikleri belirlemişler. “Skin Deep” ismini verdikleri incelemenin sadece saç boyaları ile ilgili bölümünden bahsedeceğiz bugün.
EWG tam 981 saç boyasını inceledi. Boyalar arasında ülkemizde bulunan Revlon, L’oreal, Clairol, Herbal Essences gibi markalar da var. Zararsız ürünlere 0-3 numaraları; orta-zararlı ürünlere 3-6 numaraları; çok zararlı ürünlere ise 7-10 numaraları verilmiş. İnceleme sonuçlarını http://www.cosmeticsdatabase.com/browse.php?category=haircolor&bleaching adresinden inceleyebilirsiniz. Veritabanında bulunan ürünlerin üzerine tıkladığınızda, içindekilerin olası zararlarını görüyorsunuz.

Çok zararlı kimyasallar içeren en zararlı (10 numaralı) saç boyalarının kanser, üreme ve gelişim bozuklukları, iritasyon (deri, göz ve akciğerlerde(?)), bağışıklık sistemi hastalıkları, nörotoksisite ve alerji riski taşıdığı belirtiliyor.

Saç boyalarında bulunan bazı kimyasalların ise insan vücuduna ne etkisi olduğu bilinmiyor. Çünkü bunlarla ilgili araştırma yapılmamış. Yani, vücudumuza ne etkisi olacağını bilemediğimiz bazı kimyasal maddeler her ay (veya kuaförlerin önerisiyle her 20 günde bir) saç derimize sürülüyor.

Mesela, Skin Deep raporunda L'Oreal Feria Colour Strands QuickShimmer Highlights (kestane C60 rengi) isimli ürün, ikisi meme kanseri ile bağlantılı olmak üzere kanserojen beş madde içeriyor. Ürünün içindeki 21 maddenin ise, sağlığa etkisi hakkında bir araştırma yapılmamış.

Saç boyaları derisine tatbik edilen insanlar kadar, bu boyaları sürenleri de olumsuz yönde etkiliyor. Deriyle temas etmeyip eldivenlerle sürülse de kimyasallar burundan solunabiliyor. Olası zararlar arasında akciğer iritasyonu olmasının sebebi de bu.

Özellikle bebek bekleyen, emziren hanımların veya bebek sahibi olmayı düşünen genç kızların bu kimyasallardan uzak durması tavsiye ediliyor.

Avrupa Birliği yasakladı

Avrupa Birliği de saç boyalarının tehlikelerinden ürkmüş olacak ki, 1 Aralık 2007’de saç boyalarında kullanılan 22 kimyasal maddenin kullanılmasını yasakladı. Avrupa Birliği’nin yasakladığı zararlı kimyasal maddeler şunlar:

6-Methoxy-2,3-Pyridinediamine
2,3-Naphthalenediol
2,4-Diaminodiphenylamine
2,6-Bis(2-Hydroxyethoxy)-3,5-Pyridinediamine
2-Methoxymethyl-p-Aminophenol
4,5-Diamino-1-Methylpyrazole
4,5-Diamino-1-((4-Chlorophenyl)Methyl)-1H-Pyrazole Sulfate
4-Chloro-2-Aminophenol
4-Hydroxyindole
4-Methoxytoluene-2,5-Diamine
5-Amino-4-Fluoro-2-Methylphenol Sulfate
N,N-Diethyl-m-Aminophenol
N,N-Dimethyl-2,6-Pyridinediamine
N-Cyclopentyl-m-Aminophenol
N-(2-Methoxyethyl)-p-phenylenediamine
2,4-Diamino-5-methylphenetol
1,7-Naphthalenediol
3,4-Diaminobenzoic acid
2-Aminomethyl-p-aminophenol
Solvent Red 1 (CI 12150)
Acid Orange 24 (CI 20170)
Acid Red 73 (CI 27290)

www.iyilikguzellik.com özel



Bu haber 3,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,355 µs