Şeker istilâsı! | " /> Şeker istilâsı! | "/>

En Sıcak Konular

Şeker istilâsı!

5 Eylül 2011 09:48 tsi
Şeker istilâsı! İşte şekeri fazla kullanmanın ortaya çıkardığı hastalıklardan bazıları:

Prof. Dr. Sefa Saygılı'nın yazısı:

Gerçekten şeker, sırf glikozdan meydana gelir; vitamin, protein ve mineraller bulundurmaz. Şeker yemekle besleyici değeri olmayan boş kalori alırız. Böylelikle çağımızın en önemli sağlık problemleri olan obezite ve diyabete yakalanma riskimiz artar. Bir toplulukta şeker tüketme miktarı yükseldikçe hastalıklı olanların sayısı çoğalır.

Obezite ve şeker hastalığı hem yaşam kalitesini bozar, hem de pek çok hastalığa davetiye çıkarır.

İşte şekeri fazla kullanmanın ortaya çıkardığı hastalıklardan bazıları:

· Dişte çürümeye yol açar. Şekerin içindeki asidik yapı, dişlerdeki mikro çatlakları harekete geçirerek çürüme ve sızlamaya sebep olur.

· Migren, romatizma, karaciğer şikâyetleri artar.

· Yorgunluk, kaşıntı, basur, sinirlilik ve ruhsal çöküntü halleri, nefes darlığı, uykusuzluk, çarpıntı ortaya çıkar.

· Kalp damar hastalıkları yine şeker tüketimiyle yakın ilgilidir.

Gıdalardaki gizli tehlike

Beyaz şekeri az tüketenler şekerden uzak durduklarını sanmasınlar diye bunları belirtiyorum. Çünkü beyaz şeker gizli olarak her an karşımıza çıkabilir.

Laboratuarı olan bir doktor arkadaşım diabet hastası olan babasına, beyaz ekmek hızlıca   kan şekerini yükselttiği için kepekli ekmek aldığını anlatmıştı. Fakat ekmekten sonra babasında rahatsızlık belirtileri ortaya çıkınca ekmeği tattığını, sanki şekerliymiş izlenimi aldığını söylemişti. Bunun üzerine fırıncıya sormuş, o da “Kepekli ekmek çok tatsız oluyor, içine şeker katarak tatlı hale getiriyoruz” diye açıklama yapmış. Yani kilo almayayım, şekere yakalanmayayım diye kepekli ekmek yiyenler aksi bir durumla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Yine bir başka problemle ambalajlı gıdalarda karşılaşıyoruz. Sağlıklı beslenmeye dikkat ettiğim için  “közde patlıcan” alıp yemekte salata yerine tüketirim diye düşündüm. Tanınmış bir markayı markette alışveriş sepetine koyarken ambalaj içeriğine göz atayım dedim. İnanın çok şaşırdım, çünkü “közde patlıcan”ın içine ne ilgisi varsa şeker katmışlardı. Bu sefer bir başka markaya uzandım, o kutunun içeriğinde de maalesef şeker vardı. Sağlıklı beslenelim derken sağlığımızı bozan bu uygulamaya herkesin dikkatini çekerim. Közde patlıcana bile şeker katabilen gıda tüccarları başka nelere katmaz düşünmeden edemiyorum.

ABD’de obezite problemi

Son 5 yılda 3 defa birer haftalık ABD seyahatim oldu. Her defasında obez (aşırı şişman) Amerikalıların görüntüsünden ürktüm. Bunlar ayakları, kolları bir gövde gibi olan; fazla kilolarından zor yürüyen kişilerdi. Üstelik nüfustaki oranları üçte bire varıyordu. Diğer üçte bir ise yine kilolu idiler, ancak obezite sınırında değillerdi. Toplumun diğer üçte biri ancak normal kiloya sahipti.

İşte ABD’deki bu obezite salgınının sebeplerinden başlıcası aşırı şeker tüketimiydi. Kola ile, şeker katılmış sandeviçlerle ve diğer gıdalarla obezite patlaması yaşıyorlardı. Bunu şundan anladım, orada domuz eti yemeğimize karışmasın diye balık tercih ediyorduk. Balık ise bol sosun içinde geliyordu ve sosa çok şeker katılmasından olacak adeta tatlı yemiş gibi oluyordunuz.

Aslında ABD’lilerin aklına şaşıyordum. Bol şekerli sosla  buladıkları  balığın tadı da anlaşılmaz oluyor, o güzel balık lezzetini alamaz hale geliyordunuz. Balığı bile şekerle yiyen bu toplumda elbette obezite patlaması ortaya çıkar diye düşünmeden edemiyorsunuz.

Aç çocuklara şeker mi?

Bunları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin Somali’deki kampları gezerken çocuklara şeker dağıtmasını görünce yazmadan edemedim. Açlık çeken çocukların her türlü vitamine, proteine, karbonhidrata, yağa, posaya ihtiyacı var. Siz onlara gereksiz kaloriden başka özelliği olmayan akide veya emilen boyalı şeker verirseniz beslenme düzeni daha da bozulur. Lütfen onlara sahte ve faydasız olandan değil sağlıklı gıdalardan verelim. Ağızlarını şekerin aldatıcı tadıyla bozmayalım. Elbette sayın başbakanımız gibi muhalefet liderinin de oralara gidip yaşanan insanlık faciasının yerinde görmesi alkışlanacak bir olay. Ancak o çocukların sağlıkları şekerle düzelmez. İlla tatlı bir şey verilecekse çikolatayı tercih edelim. Çünkü çikolata sağlıklı pek çok unsur barındıran faydalı bir gıdadır.

Şair, “şeker de yiyebilsin çocuklar” demiş ama şeker yemesinler,  dengeli ve sağlıklı besinler yesinler.

Şekerden vazgeçmek zor değil

Çocukluğumdan beri çayı şekerle içmeye şartlanmıştım. Her bardak çaya 2 kesme şekeri atmadan içemezdim. Çünkü çay acı tad verir, zevkini alamazdım.

Şekerin zararlarını anladıkça giderek azalttım, sonra kestim. İnanın şimdi çayı, kahveyi şekerli içemiyorum. Az şeker katılsa bile damağım fark ediyor, içmeyi bırakıyorum. Şeker katmayarak çayın kendi tadını alarak içme zevkine vardım. Gereksiz yere şeker yemekten ve kilo  almaktan kurtuldum. Deneyin, zor olmadığını görecek ve çayın lezzetini tadarak içeceksiniz. Herkese ısrarla tavsiye ederim.

www.sefasaygili.com



Bu haber 2,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,109 µs