Kabızlığa çözüm önerileri | " /> Kabızlığa çözüm önerileri | "/>

En Sıcak Konular

Kabızlığa çözüm önerileri

10 Ağustos 2011 12:02 tsi
 Kabızlığa çözüm önerileri Erkeklere oranla kadınlarda daha sık karşılaştığımız kabızlık, beslenmeyle doğrudan ilişkili.

Uzm. Dyt. Dilara Koçak

Hemoroid (basur), fissür (makat çatlağı), fistül gibi rahatsız edici hastalıkların en önemli sebebi, dışkılama süresi ve bu süre zarfında uygulanan ıkınma şiddeti. 

Çoğu zaman hastalık gibi kabul edilmeyip bağırsak tembelliği diye geçiştirilse de  birçok insan sırf bu yüzden özel ve iş hayatında sorun yaşıyor. Bazı danışanlarım sabah 1-2 saat daha erken uyandıklarını, kahvaltı edip tuvalet disiplini yüzünden    saatlerce banyoda kaldıklarını anlatıyor. Üstelik bu durumun çoğu zaman hekimler tarafından ciddiye alınmamasından şikayetçiler.

Bu şikayetler var mı?

Yaş ilerledikçe sıklığı artsada genel olarak toplumda üç bireyden birinin kabızlık yaşadığı düşünülüyor. Dışkılama miktarı sağlıklı kişilere göre farklılık gösterdiği için net bir sayısı yok. Haftada üç kereden az tuvalete gitmek, dışkılama esnasında aşırı ıkınma, karında şişkinlik ve ağrı, kalın ya da sert veya keçi pisliği gibi ufak parçalar halinde tuvalete çıkma, yeterli boşalamama, tıkanıklık hissi kabızlık şikayeti olarak adlandırılıyor.
Erkeklere oranla kadınlarda daha sık karşılaştığımız kabızlık, beslenmeyle doğrudan ilişkili. Yeterli sıvı tüketilmediğinde, posalı yiyecekler- den yenilmediğinde, egzersiz yapılmadığında veya uzun süreli uygulanan yağsız diyetler sonucunda kabızlıkla karşılaşmak olası. Bunların dışında, kalın bağırsakta fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak ya da bir başka hastalığın semptomu olarak kabızlık gelişebilmesi de mümkün. Vücuttaki su kaybının yüzde 10 oranında azalması, kabızlık için yeterli. Bu nedenle sıvı alımı çok önemli.

Çözümü kendiniz  üretmeyin

Posa bakımından zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve egzersiz yapmak sorunu çözebiliyor. Ancak kronik kabızlık yaşanması durumunda mutlaka doktora ve beslenmenizi düzenlemesi için bir diyetisyene başvur-manız gerekiyor.
Kabızlık genellikle zararsızdır ama başka ciddi sorunların işaretçisi veya nedeni de olabilir. Çözüme hemen ulaşmak için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki gibi bitki çayları ve lavman, doktora danışılmadan kullanılmamalı. Çünkü bu ilaçların uzun süre kullanımı bağırsak tembelliğine  yol açıyor.

Bağırsaklarınızı harekete geçirecek formüller

-Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı, kuru erik tüketin.
-Probiyotik özellikli besinler, bağırsakları düzenlemeye yardımcı olur.
-Her öğüne, çiğ sebze ve  salata ekleyin.
-Klasik kahvaltılar yerine farklı denemeler yapın:  Yoğurt, yulaf, meyve.
-Ara öğünlerde meyve, komposto ve çiğ sebzeler tercih edin.
-Her öğündeki salatanıza mutlaka bir kaşık zeytinyağı ekleyin.
-Sıvı alımının günlük 2.5-3 litre olmasına özen gösterin.
-Öğle ve akşam yemeklerinde baklagil veya sebzenin yanında bulgur pilavı, tahıllı ekmek ve salata tercih edin.

RAHATLATAN TARiF

1 kuru incir, 2 kuru kayısı, 2 kuru eriği ufak ufak doğrayıp, 1.5 çay bardağı suda haşlayın. Daha sonra içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ekleyerek robottan geçirin. Marmelat for-munda olan bu karışımdan her sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı dolusu 2 bardak ılık suyla tüketin.


AKLINIZDA BULUNSUN

Sarımsak: İçeriğindeki ‘dialil di sülfit bağları’yla kronik kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiği kanıtlandı. Günde en az bir diş sarımsak yenmesi bile, bu bakımdan yarar sağlayabilir. Ayrıca kolon ve mide kanserine karşı da koruyucu etki gösteriyor. Soğan ve pırasayı da bu grupta değerlendirmeniz mümkün.
Elma: C vitamini bakımından zengin. 100 gram elmanın antioksidan aktivitesi bin 500 mg. C vitaminine eşit. Günlük tüketilen 5-9 porsiyon sebze ve meyve kolon, meme, prostat kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.
Domates ve ürünleri: İçeriğindeki likopen’le kan basıncını düşürücü etkisi var. Ayrıca rahim kanseri, mide, akciğer ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkisinden yararlanılabilir.
 



Bu haber 2,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,946 µs