Bir içim su... | " /> Bir içim su... | "/>

En Sıcak Konular

Bir içim su...

3 Ağustos 2011 10:28 tsi
Bir içim su... Su yaşamın kaynağıdır. Bedenimiz bir sünger gibidir ve hücrelerimiz sıvı dolu trilyonlarca odacıktan oluşur.

Peki suyun değerini ne kadar biliyoruz? Hayati öneme sahip, tatsız, kokusuz, renksiz ve insan yaşamı için oksijenden sonra gelen, duygularımızı hafızasına alıp tüm vücudumuza ile ten en önemli besin öğesinin değerini. Diğer bir deyişle içeceklerin efendisinin değerini...

Besinlerin yakılması ve sindirilmesi, vücudun ısı dengesinin sağlanması, sindirim ve solunum sonucu ortaya çıkan atıkların vücuttan uzaklaştırılması ve hatta vücudun en küçük yapı taşı olan hücrelerin yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için su gereklidir.

Diyetisyen Banu TOPALAKÇI
btopalakci@bugun.com.tr

Yetersiz su içildiğinde halsizlik, sinirlilik, dikkat eksikliği gibi belirtiler ortaya çıkar. Daha ileri su kayıplarında ise şuur kaybına kadar varılabilir. Hatta vücudumuzdaki su miktarının beşte birini kaybetmek hayati risk altında olduğumuz anlamına gelmektedir.

Okunmuş suları içmemizin sebebi varmış

Japon bilim insanı Masaru Emoto’ya göre, suya söylenmiş sözler veya çalınmışmüzik suyun yapısını değiştirmekte. Emoto çalışmasında somut kanıtlarla insanın titreşimsel enerjisinin, düşüncesinin, kelimelerin, fikir ve müziğin suyun moleküler yapısını etkilediğini ispat etmiştir. Bu anlamda değişik kaynaklardan, değişik durumlardaki suları kristalleştirerekmikroskop altında incelediğinde son derece ilginç ve de anlamlı sonuçlar ortaya çıkmış. Örneğin fabrika atıklarının akıtıldığı suların kristal yapısının geometrik şekillerinin, doğal ve temiz su kaynaklarınınkine nazaran bozulduğu ve dantelsi yapı göstermediği ispat edilmiştir.

Yine aynı şekilde farklı kaplardaki sulara farklı duygu ve düşünceler söylenmiş ya da bulundukları kabın üzerine bunlar yazılmış ve sonrasında incelendiğinde, olumlu duygu ve düşüncelerin iletildiği suların kristalize yapısının çok da düzgün ve dantelsi, olumsuz düşünce ve duyguların iletildiği suların kiristalize yapısının ise şekilsel bozukluk gösterdiği ve rastgele şekiller oluşturduğu saptanmıştır. Dolayısıyla bir anlamda yaşamımızın kalitesi içtiğimiz su ve vücut sıvımızın kalitesi ile direkt bağlantı halindedir. Su, hücreler arası bilgi alışverişini sağlar. Gün içinde düşündüğünüz ve söylediğiniz her şey tüm hücrelerinizi etkiler, çünkü bedeninizdeki su bunların enerjisini kopyalayıp hücrelere dağıtır.

“Hasta olacağım!” ya da “Bu işi başaramayacağım!” dediğinizde içinizde dolaşan su, o kaliteye bürünüp bunu hücrelere iletir ve siz hasta olursunuz ya da işlerinizde başarısız. Aslında bizler düşündüklerimiz ve söylediklerimizin kalitesinde yaşarız. Hatırlıyorum da, sınavlara girerken anneciğimin okuyup da içirdiği okunmuş sularmış vücudumdaki huzurun sebebi.

Hangi suyu içelim?

İçme suları renksiz, berrak, lezzetli olmalıdır. Sudaki bulanıklık suyun kirli olduğunun göstergesidir ve içilmemelidir.

İçme suyunun genel özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat verenmaddeler bulunmamalıdır. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır. Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır. Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.

Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bazı kimyasalmaddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, cıva gibi. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktifmaddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir. Bazı kimyasalların varlığı aynı zamanda, suya kirli suların karıştığının göstergesidir.

Suyun da bir hafızası var

Fransız bilim insan Dr. Jacques Benveniste, 1980’lerde başlattığı çalışmalarında suyun hafızası olduğunu anlamış. Suya bir madde ekleyerek bunu 1 milyon kez sulandırmış ve özel bir alet ile aşırı hızda sallayarak o maddenin yok olacağını tahmin etmiş ama hala maddenin suda mevcut olduğunu görünce deneylere, defalarca milyonlarca kez, daha da sulandırarak devam etmiş. Ancak ne kadar sulandırsa da suyun içine en başta eklenmiş olan maddenin yok olmadığını tespit etmiş. O zaman suyun yüklenen maddeyi bir şekilde hafızaya kaydettiğini anlamış.

Bir başka deneyinde suya bir zehir yerine sadece zehirin frekansını yüklemiş ve aynen zehirin kendisi eklenmiş gibi içine koyulan sinekleri öldürdüğünü görmüş. Aynen Japon bilim insanı Masaru Emoto’nun da dediği gibi: Unutmayalım ki; insan bedeninin yüzde 85’i sudur. Düşüncelerimiz ve konuştuklarımız bedenimizdeki suya kaydedilir ve o kalitede yaşarız. Şeklimizi, sağlığımızı ve hayatımızı biz oluştururuz. Yaşam muhteşem bir enerjisel danstır, frekansların uyumu, birleşmesi, çatışması, aşağı-yukarı, sağa-sola, zıt yönlere dalgalanmasının dansı.

Suyun vücut için sağladığı faydalar

İran asıllı Dr. Fereydoon Batmanghelidj “Su” isimli kitabında “Hasta değil, susuzsunuz!” derken çok da güzel özetliyor aslında suyun önemini. Daha ayrıntılı bakacak olursak:

- Vücudunda büyük oranda su içeren canlıların vücut sıcaklıklarında çok değişiklik olmuyor. Su ısıyı iyi ilettiği için ısının vücudumuzda eşit dağılmasını sağlıyor..

- Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık (toksik) ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını sağlar.

- Vücuttaki kan, gastrik sıvı, tükürük, amniyotik sıvı (gebelikte) ve idrar gibi vücut sıvılarının büyük bir kısmı sudur.

- Cilt sağlığında, bağışıklık sisteminde, vücut ısısının denetiminde rolü vardır.

- Tükürük ve mide salgısında besinlerin sindirilmesinde görev alır. nVücudun ihtiyaç duyduğu önemli minerallerin pek çoğunu sağlar.

- Soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve mesane kanseri riskini düşürür.

- Su eksikliği sırasında vücut, iç dokularından (özellikle de kalın bağırsaktan) su çekerek dışkının sertleşmesine, dolayısıyla kabızlığa yol açar. Yeterli su tüketildiği takdirde bağırsakların çalışması normal seyrinde olur ve kabızlık önlenir.

- Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanında, midede hacim oluşturarak tokluk hissi vermede işe yarar.

- Vücutta özellikle el, ayak ve bacaklarda oluşan ödemi engeller.

- Tansiyonu dengeler ve tansiyon yükselmesini engeller.

Bir günlüksu ihtiyacımız ne kadar?

Kişinin su ihtiyacı kendine özgüdür ve kilosuyla doğru orantılıdır. Sağlıklı ve ideal kilosunda bir kadının günde 10 bardak, erkeğin ise 14 bardak su içmesi önerilmektedir. Kilo fazlası olan kişilerin bu miktardan daha fazlasını tüketmeleri gerekmektedir. Ortalama bir hesapla vücut ağırlığının yüzde 55- 60’ının sulardan gelmesi gerekmektedir.

Meyve suları, meşrubatlar, çay ve kahve su yerine geçmez. Suyu su olarak yeteri miktarda almak sağlık açısından son derece önemlidir. Her gün içtiğimiz suyun yeterli olup olmadığını idrarımızın renginden anlayabiliriz. İdrarımızın rengi açık renkte ve kokusuz ise o gün için yeterli su tüketmişizdir.

Su eksikliğinde oluşabilecek sağlık problemleri

- Aşırı yorgunluk.
- Hafıza zayıflığı problemi ve konsantrasyon bozukluğu.
- Halsizlik şikayetleri, baş dönmesi ve başağrısı, soluma güçlüğü.
- Matematik zekasındaki gerilik.
- Dolaşım ve böbrek yetmezliği, kas spazmları, kabızlık.


Bu haber 1,358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,742 µs