En Sıcak Konular

Tatlı bağımlılığından kurtulun!

16 Haziran 2011 11:38 tsi
Tatlı bağımlılığından kurtulun! Birçok insan şeker bağımlılığını sigara tiryakiliği gibi ciddi bir şey olarak düşünmez. Ancak şekere olan düşkünlüğünüz de en az sigaraya düşkünlüğünüz kadar önemlidir. Peki çikolatalı kurabiye gerçekten ne kadar tehlikeli olabilir?

Foxnews'te yer alan haberde, birçok araştırmacıya ve bilimsel çalışmaya göre, şeker bağımlılığı en az alkol ve uyuşturucu bağımlılığı kadar tehlikelidir. Bu bilgi elinizdeki çikolatayı bir kenara bırakmanıza yetmiyorsa, haberimizi okumaya devam edin...

Şeker isteği: Beynimizdeki ses akşam yemeğinden sonra saat 7-11 arası çikolatalı gofret ya da kek yememiz için bizi çağırıyor. Şeker bizi mutlu ediyor ve tatlı bağımlısı birçok insan bunu söylüyor. Peki bu doğru mu?

Evet, doğru. Şeker bağımlılığı doğumda başlıyor. Anne sütü tatlıdır, bu nedenle bebekler bile tatlı yiyeceklerden daha çok memnun kalır.

Şeker isteğinin nedenleri nedir?

Şekerli bir şeyler yedikten sonra, beyin vücuda yoğun bir sevinç duygusu veren opioid isimli doğal kimyasal salgılıyor. Bu duyguyu tanıyan beyin bundan daha fazlasını istemeye başlıyor. Araştırmacılar, beyinde şeker isteğinin aktif olduğu belirli bir bölge olduğunu tespit ettiler. Aynı zamanda, beynin aynı bölgelerinin uyuşturucu alındıktan sonra da aktifleştiğini gösteren bilimsel kanıtlar bulunuyor.

Şeker saldırısı: Şeker yediğinizde vücudunuzda tam olarak neler oluyor?

Şeker kan dolaşımınıza girdikten sonra, kan şekeri seviyeniz yükselir, pankreas insülin salgılamaya başlar. (insülin şekerin enerjiye dönüştürülmesi için gereklidir) Çok fazla miktarda şeker tükettiğinizde daha fazla insülin salgılanır. İnsülin şekeri anlık enerji kaynağına çevirir. Fazla miktarda insülin salgılandıktan sonra kan şekeri seviyesi hızlıca düşmeye başlar ve şekerli bir şey yedikten sonra aniden duygularınızda düşme yaşanır.

Şekerin enerjiye dönüşmesine ek olarak, insülin ayrıca yağ depolanmasını da harekete geçirir. Daha fazla şeker yerseniz daha fazla insülin üretilir ve daha fazla kilo alırsınız. Obezite ve diş çürüğünün yanı sıra, şeker artan ruh sarsıntıları, baskılanmış bağışıklık sistemi ve şeker hastalığı gibi daha ciddi sağlık problemleriyle ilişkilidir.

Princeton ve Minnesota Üniversiteleri'nde fareler üzerinde yapılan araştırmalar, şekerin ne kadar bağımlılık yapabileceğini pekiştirdi. Farelere şeker verildiğinde, fareler yoğun bir istek, sarhoşluk gibi bağımlılık belirtileri sergilediler.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara ek olarak beyin taramaları da normal hastalarda dondurmanın aynı memnuniyet hissini oluşturduğunu gösteriyor.

Bu bağımlılıktan kurtulmanın yolları:

- Paketlenmiş ürünlerden uzak durun. Örneğin, meyve suyunu hazır almak yerine kendiniz evde hazırlayın.

- Gün boyunca bol bol su için, dehidrasyona maruz kalabilirsiniz.

- Her yemekte protein alın. Çünkü protein basit karbonhidrattan daha yavaş sindirildiği için sizi daha uzun süre tok tutar. Böylece akşam yemeğinden sonra tatlı yeme isteğine daha fazla direnebilirsiniz.

- 3 hafta boyunca en sevdiğiniz tatlıyı yemeyi bırakın. 3 haftanın sonunda, tat almanız değişecektir, tatlıya karşı olan iştahınız eskisi gibi güçlü olmayacaktır.

- Atıştırmaya karşı direnin. Canınız hamburger istiyorsa, önce bunun hakkında düşünün veya kısa bir yürüyüş yapın. İsteğinizi erteleme sürecinden sonra iştahınız bastırılmış olacaktır.



Bu haber 1,927 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs