Boyun ağrısı hayatın parçası! | " /> Boyun ağrısı hayatın parçası! | "/>

En Sıcak Konular

Boyun ağrısı hayatın parçası!

16 Mayıs 2011 10:20 tsi
Boyun ağrısı hayatın parçası! Millliyet gazetesi köşe yazarı Dr. Eser alptekin boyun ağrıları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr.Eser Alptekin / Milliyet
dreseralptekin@gmail.com

Bazı spor türleri boyun ağrısı nedeni olabilir. Bunlardan başlıcaları güreş, basketbol, judo, boks, aletli jimnastik, yüzme ve futbol. Bu sporlar arasında boyun omurgası zedelenmesine en çok yol açan, güreş. Zira bu sporda güreşçilerin yaptıkları ilk hareket ‘el-ense çekmek’tir. Bunun dışında rakibin boynunu döndürmek ve sıkıştırmak sporun doğasında var.


Karşılaşmayı kazanmanın şartıysa rakibin sırtını yere getirmek. Tuşa gelmemek için inanılmaz şekilde çabalayan bu sporcuların boyun omurgasının zedelenmesi kaçınılmaz. O yüzden herhangi bir nedenle aşırı zedelenmiş bir boyun gördüğümüzde bu gibi omurgalar için “Güreşçi boyunu” deriz. Güreşçilerin bu nedenle boyun grafilerini belli aralıklarla çektirmeleri, fizik tedavi uzmanı veya spor hekimi nezaretinde düzenli koruyucu egzersizler yapmaları, maçlardan sonra bir süre koruyucu boyun korseleri kullanmaları tavsiye edilir.


Boks sırasında kafasına ve çenesine yumruk alan sporcuların omurgasının çok erkenden yıpranacağı da muhakkaktır. Koruyucu kask, kafayı korur ama boyun için tam bir koruma sağlamaz. Boksörler de tıpkı güreşçiler gibi takip altında olmalıdır.

Boyun ağrısına yol açan meslekler
Şoförler, boyacılar, seramikçiler, sıvacılar, sekreterler, perdeciler, terziler, piyanistler, bilgisayar başındakiler, cerrahlar ve diş hekimleri boyun ağrısıyla sık karşılaşır. Devamlı ayakta veya oturarak duran bu meslek mensuplarının gerekli önlemleri almadıkları taktirde kısa zamanda iş verimlerini de düşüren ağrılarla karşılaşma olasılıkları yüksektir. Bu önlemlerle ilgili en iyi bilgi, ‘boyun okulu’ programlarında verilir.

Yatarken dikkatli olun
Yatakların sallanmayan, kısmen sert karakterde olmasının yanı sıra yastıkların boyunun öne veya arkaya doğru fazlaca bükülmesine yol açmayacak yükseklikte olması gerekir. Bununla beraber bazı durumlarda yüksek yastık kullanmak kadar hiç yastık kullanmadan yatılması da sakıncalıdır.
Uyurken sıkça dönenler, yüksek yastık kullanıyorlarsa bu sırada boyunlarının bükülmesine engel olamazlar. Bu gibi durumlarda, bir havlu yuvarlanıp rulo haline getirilerek boyun kavsi doldurulmalıdır. Böylece, bilinçsiz olarak boyun döndürülse bile rulo dağılıp boynu koruyabilir. Yolculuk yapan boyun ağrılı kişilerin oturma esnasında uyurken boyunlarına aşırı yük binmesi söz konusudur. Bu kişilerin yolculuklarda boynu koruyan şişme yakalık şeklindeki yastıkları kullanması önerilir. Böylece uyku nedeniyle kontrolsüz durumda kalan başın ağırlığı tıpkı boyun korsesi işlevi gibi omuzlara dağıtılmış olacaktır.



Bu haber 1,540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,991 µs