En Sıcak Konular

Petrol teknolojisi 50 yıl içinde çökecek!

11 Mayıs 2011 09:54 tsi
Petrol teknolojisi 50 yıl içinde çökecek! İngiliz Bankası HSBC'nin önde gelen küresel ekonomistlerinden Karen Ward'a göre, petrole olan talep sabit kalsa bile, geriye sadece 49 yıldan daha az yetecek miktarda petrol kaldı. Araştırma notunda Ward şunları söylüyor:

"Enerji kaynakları oldukça kıt, talepte bir artış olmasa bile, geriye 49 yıldan daha az yetecek miktarda petrol kalmış olabilir. Gaz konusunda daha az kısıtlama var ancak nakliyesinde sorunlar ortaya çıkıyor ve ulaşım talebini karşılamak için gaz kullanımı ana sorunlardan biri. 176 yıl kadar dayanacak kadar, bol miktarda kömür bulunuyor ancak, bu da karbon salınımı konusunda en kötü zanlı. Eğer petrol miktarı kısıtlı olmasaydı, gelişen dünyada büyüme teşvik edilerek, dünyada talep konusunda 2050'ye kadar %110'luk bir yükselme yaşanırdı. Bu da günde 190 milyon varile eşdeğer bir miktar."

Ancak biri çıkıpta büyük, yeni bir kaynak bulmadıkça, bu mümkün olmayacak ve diğer enerji kaynaklarının bulunması gerekecek.

"Enerji güvenliği de artacak olan kaygılar arasında. Coğrafi olarak doğal gazın temini petrol kadar ağır olduğundan, petrol piyasasındaki baskıyı rahatlatmak için doğal gaz çıkarma da bu işin üstesinden gelemez."

Ward, en çok enerji sıkıntısı olan bölgelerin Avrupa, Latin Amerika, Hindistan olduğunu söylüyor ve özellikle Avrupa'nın enerji istasyonları bulmada gittikçe kötüye gittiğini ön görüyor.

"Avrupa, birçok ülke ile birlikte ekonomik olarak düşüş göstererek veya ligin dışında kalarak kaybedenler arasında. En savunmasız oldukları zamanda, dünya sahnesindeki etkilerini kaybediyor olabilirler."

HSBC'ye göre, küresel ısınma tehdidi bir yerlere gitmedi ve etkisini en sert şekilde gelişen dünyada hissettirecek.

Ward'a göre "çözüm", çok daha büyük enerji verimliliğine duyulan ihtiyaç ve de fosil yakıtların kullanımından oluşan zararı kısıtlamak için kullanılan "karbon yakalama" teknolojisinin yanı sıra karışık enerji kullanımına geçişin gerekliliği.

"Enerji kullanım şeklimiz konusunda fena halde halimizden memnunuz. En kolay hedef, ulaşım sektörü. Daha küçük, etkili otomobiller sizi A'dan B'ye taşıyacak, yalnız çok hızlı olmayacaklar."

Japon otoriteleri, şuan nükleer bir felaketi önlemek için aralıksız olarak çalışıyor. Nükleer güç üretimi riskli olduğundan, daha büyük bir rol oynaması beklendiği bir zamanda, yatırım kesintileri ile karşı karşıya kalacak.

"Eğer Fukuşima 20 yılllık dondurma planı ile sonuçlanırsa, 1986 yılında Çernobil felaketini mütakiben gördüğümüz gibi, daha sonra yenilenebilir enerjiler daha büyük bir rol oynamak zorunda kalacak veya verimliliği geliştirme çabaları daha ileri bir ivme kazanacak. Nükleer enerjinin azalan rolü, beklenen karbon limitlerini çok daha çıkmaza sokacak."

 



Bu haber 1,360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,955 µs