Doğurmak mı, doğurtulmak mı? | " /> Doğurmak mı, doğurtulmak mı? | "/>

En Sıcak Konular

Doğurmak mı, doğurtulmak mı?

22 Kasım 2008 14:16 tsi
Doğurmak mı, doğurtulmak mı? Bebek bekleyen anneler doğurmak mı isteseniz, yoksa doğurtulmak mı? 35 yıllık Ebe Asude Oflaz'ın kaleminden doğal doğum yapmak isteyen anne adaylarına öneriler...

Ebe Asude Oflaz/ Hamile Okulu

Son dönemlerde doğumlarına girdiğim annelerde gözlemlediğim; doktorları hakkındaki hayal kırıklıkları oldu.. Doktorlarının doğal doğum isteklerine  aylık kontrolleri sırasında evet dedikleri halde, annenin ve bebeğin lehine olarak  düsündükleri tıbbi kararları , doğum sürecinde yumuşak biçimde  dayattıklarını görüyorlar... Bu tür kararlar; doğum  sürecini annenin aleyhine  etkiliyor. Doğumda anne kendinin güvenlikte ve emin ellerde olduğunu bilmesi gerekirken  endişe duygularıyla etkilenebiliyor.

Günümüzde genel “doğum” anlayışına objektif  bakıldığında hem doktor hem  anne-baba haklı olarak görünüyorlar.

Gerçekte  anlaşılması  gereken konu “doğuma” bakış ve “doğum biçimini seçiş” tercihleri olmalıdır. Bu konudaki anlayışlar “Doğurmak” mı! “Doğurtulmak”mı! olarak iki seçim halinde kavranmalıdır.

Anne adayı “Doğurmak” istiyorsa;  biyolojik bir fonksiyonunu  yerine getirirken ,yani beden kontrolü kendinde iken kendisine yardım edecek, destek olacak biri ile birlikte olmak istiyor demektir. Çünkü doğal doğum bedenin hiçbir müdahale gerekmeden  yapabileceği doğal bir işleyiştir. Doğal doğumu seçtiği halde doktoru tarafından müdahaleli olarak doğurtulmuşsa doğum sonu depresyonları yaşayabilmektedir.

Anne adayı eğitildiği halde ”Doğurtulmak” istiyorsa doğum sürecinin kararlarını, bedeninin kontrolünü doktoruna bırakır. Anne pisikolojik ve bedensel sebeblerden dolayı müdahaleli doğum isteyebilir.İsteği dışında doğal doğuma zorlanıyorsa bir travma yaşama ihtimali olabilir.

Her iki seçimde bir tercihtir. Karşılıklı saygı duyulmalıdır.

Ama anne “doğurmak” istiyor fakat doktoru en iyi niyetiyle  annenin doğurmak kavramını; bildiği modern tıp eğitimini aldığı biçimde “doğurtmak” kavramı olarak anlıyorsa karşılıklı bilgi ve iletişim eksikliği var demektir.

Gündemde olan sorun bu iki kavramın ortak bir dil yaratılamadığı için birbirine karışmış olmasıdır. Ortak dil yaratılamamasının temel nedeni   bu konudaki “toplumsal sağlık eğitiminin” eksikliği sonucu  “doğum yapmak medikal bir müdahale ile mümkündür” anlayışıdır.

"Doğum" bedenin doğal bir fonksiyonudur, doktora ve medikal müdahaleye ihtiyaç yoktur
Doktorluğun asıl görevi bir sorun varsa bedene müdahale edebilecek bilgiye sahip olmasıdır.
.Doğum sürecinde gerçekten bir sorun varsa doktor müdahalesi  tabiki kaçınılmazdır.
Anne adayı  doktoruyla  karşılıklı olarak  bu temel bilgide ortak dili kullanabilmelidir.

“Doğal doğumun" gerçek yardımcıları ebelerdir. Bu gün ülkemizde 36 üniversite “ebe”mezun etmektedirler.Aldıkları eğitimin  içeriğinde asıl görevleri anneye doğum öncesi eğitim vermek, doğumunda  yardım etmek, doğum sonrası anne-bebek sağlığı konusunda destek olmaktır. Gerçek patolojik bir sorun varsa doktorla işbirliği yapabilme becerisine sahiptir.
 
Annenin  doğum öncesi eğitim almış olması ,doğum biçimini  bilinçli olarak tercih edebilme imkanı sağlar.

Yoksa iletişimsizlik  doğum sürecinde doğum koçu, doktor, hastane ve aile arasında bir  kaosun yaşanmasına sebeb olabilir  ve doğum sonunda  anne ve bebeğin  yaşamını olumsuz etkileyebilir..

 



Bu haber 1,517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,869 µs