tazelenme zamanı | " /> tazelenme zamanı | "/>

En Sıcak Konular

Çiçeklerin tazelenme zamanı

27 Temmuz 2008 12:15 tsi
Çiçeklerin tazelenme zamanı Nevresimleri değiştirmesek rahat uyuyabilir miyiz? Aynı yemek her gün pişse bıkkınlık vermez mi? Arada yenilik istemez mi can?

İster… Nasıl insanın canı isterse arada bir de olsa yenilik, ellerimizle ektiğimiz çiçeklerin de yeniliğe ihtiyacı var…

Nevresimleri değiştirmesek rahat uyuyabilir miyiz? Aynı yemek her gün pişse bıkkınlık vermez mi? Arada yenilik istemez mi can? İster… Nasıl insanın canı isterse arada bir de olsa yenilik, ellerimizle ektiğimiz çiçeklerin de yeniliğe ihtiyacı var…
Şehrin suyunun akibeti tartışıladursun, çiçekleri her gün sulamak bir dert. Hepsini bir seferde sulamak için onar litrelik su şişelerinden yararlansak deseniz, bunun fıtığı var, yorgunluğu var. Hortum çekelim balkona deseniz, o hortumu gidip almak var, ona yer bulmak var, meraklı çocukların oyunundan kurtarmak var… Var da var… Ama ne kolay ki bu olsun?

Tüm sulama dertlerini bitirdik, artık arkamıza yaslanıp bunun zevkini çıkaralım derseniz, şimdi size ağustos ayına girdiğimizi hatırlatırım. En basit hesapla mayısta diktiğiniz çiçeklerinizi, şehir sularıyla sulayıp, toprağın minerallerini akıtmaya başlayalı iki ay oldu.

Bahçeniz olsa, toprağı havalandırıp, zararı azaltmanız mümkün ama saksı söz konusu olunca, en iyi çözüm önce gübreyle beslemek, ardından toprağı tazelemek.

Size fidelerinizi çıkartıp yeniden ekin diyecek değiliz, şunu yapmak gerek ama: Toprağın üzerinize aldığınız yeni toprakla takviye yapmak… Yeni toprağın üste kalmasını önlemek için, eski toprakla karıştırmak… Böylece gübreyle tamamen sağlanamayacak mineral takviyesini toprakla sağlamış olacaksınız.

Bu işlemi elbette koca koca gül saksılarına, varsa sarmaşıklara, akşam sefalarına yapmayın. Tavsiyemiz, küçük saksılarda güneşten kavrulmaya yüz tutmuş topraklar için…

Artık akşam sefalarının boy bulduğu dönemlere girdik, akşam üstleri arz-ı endam ettikleri minik çiçekleriyle ortalığa hafiften koku saldıkları zamanlar. Akşam sefasının arsızlığını bilenlere demiyorum, bilmeyenler duysun, akşam sefası arsızdır. Şimdi çiçeklerinin döküldüğü göbeklerde duran karabiber irisi taneler var ya, o taneler düştükleri yerde bir kış atlatır da, öbür yaza yine filizlenir. “Daha ne isteyelim zahmetsiz çiçek işte” diyenler her saksıda bir akşam sefası filizi görünce şaşırabilirler. Onun için, akşam sefalarının tohumlarını siz en iyisi mi şimdiden biriktirmeye başlayın. Bunları böylece mart ayında ekebilirsiniz. Zaten büyümüş bir akşam sefanız varsa, sonbahara doğru onu kökünden acımasızca budayabilirsiniz. Bana mısın demez, yeniden çıkar…

“Aman bu topraklar pek ağırmış, eve de nasıl taşınırmış?” demeksizin, bütün bu yenileme ihtiyacını giderdikten sonra, balkonunuzda rahat rahat oturabilirsiniz. Onların tazelenmesine yardım etmek, çayı daha keyifli hale getirmez mi?

Ferda Güneş

 



Bu haber 949 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,431 µs