Cep seni istiyor!! | " /> Cep seni istiyor!! | "/>

En Sıcak Konular

Cep seni istiyor!!

24 Temmuz 2008 12:49 tsi
Cep seni istiyor!! Cep telefonları hastanelerde ve uçaklarda yasak. Çünkü elektronik aletleri bozuyor. O zaman soru şu: Beynimiz ve korteksimiz de "bozuluyor" olabilir mi? Cevap mı? O çok daha vahim...

Düşüncelerimiz, algılarımız ve davranışlarımız, nöronlar tarafından üretilen biyoelektrik sonucu oluşmaktadır. Üretilen biyoelektrik kafatasımızın içinde,  yer alan  kompleks sinirsel devre de bir uçtan bir uca iletilir. Nöronlar arasındaki elektriksel sinyaller, elektrik alan üretirler ve beyin dokusundan dışarı elektrik dalgaları yayarlar. Bu dalgalar, insanın kafa derisine yapıştırılan elektrotlar tarafından algılanabilir. Elektroensefalografi(EEG) ile beyin dalgaları ölçümleri, beynin fonksiyonunu anlamayı sağlıyor. Aynı zamanda bu yöntem, doktorların teşhis koymalarında oldukça da faydalı oluyor. Gerçekten, birinin yaşayıp yaşamadığına  karar verebilmek için en son olarak beyin dalgalarına bakılır.Çünkü beynin içsel çalışması beyin dalgalarıyla gerçekleşir.

Beyin dalgaları, sağlıklı bir insanın bilinçli ve bilinçsiz zihinsel faaliyetlerini ve uyarılma durumunu değiştirir. Ancak bilim insanları, beyin dalgalarıyla daha fazlasını yapabilir. Onlar, transkranial manyetik uyarma(TMS) ile seçici beyin kontrolü yapabilirler. Bu teknikle, insan beynindeki devreleri uyarmak veya bozmak için, o bölgeye  güçlü  elektromanyetik radyasyon titreşimleri verilir.

Cep telefonu, TMS’den daha az etkili olmasına rağmen;  şu soru kafaları kurcalıyor: Cep telefonundan gelen elektriksel sinyaller, beyin dalgalarını  etkileyebilir mi?  Bu duruma ek olarak, cep telefonu kullanıcısının  beyin korteksi radyasyon yayan telefon anteninden sadece birkaç santimetre uzaktadır. Bu  konuları ele alan iki çalışma bazı önemli gerçekleri ortaya koyuyor.

Avustralya Melbourne'de,Swinburne Teknoloji Üniversitesi, Beyin Bilimi Enstitüsü'nden,  öncü Rodney Croft tarafından yürütülen çalışmalardan ilkinde;cep telefonu iletişiminin bir insanın beyin dalgalarını değiştirip değiştiremeyeceği test edildi. Araştırmacılar 120 sağlıklı erkek ve kadının,kafalarına dayalı bir şekilde cep telofonu kullandıkları esnada beyin dalgalarını gözlemledi.
Bunun için Dünya'nın en çok tercih edilen cep telefonlarından biri kullanıldı. Bu deneyde denekler ve araştırmacılar telefonların ne zaman iletişime geçtiğini ya da ne zaman atıl olduğunu bilmiyorlardı.

Veriler şunu gösterdi: Cep telefonu iletişime açıkken  beyindeki alfa dalgaları mühim seviyede artıyordu. Artan alfa dalgalarının aktivitesinin en yoğun olduğu bölge, tamda cep telofonunun altındaki beyin dokusuydu. Gözlenen bu durum, telefonun sorumlu olduğu tezini kuvvetlendiriyordu.

BEYNİN ALFA DALGALARI

Alfa  beyin dalgaları(alfa), bir kişinin uyarılma ve dikkat durumunu yansıtır. Alfa dalgaları genellikle beyin aktivitelerinin yavaşladığı, dalgınlık yada  düş kurma durumlarıyla ilgilidir.. Örneğin Rodney Croft, alfa dalagalarının gerçekte iç ve dış uyaranlar arasındaki dikkat değişimini düzenlediğini iddia ediyor. Bir kişi dış dünyayla ilgili idrakini kendi iç dünyasında değiştirdiğinde  alfa dalgaları artış gösteriyor.Aynı zamanda alfa dalgaları uykunun anahtar işaretlerini içeren beyin dalgalarıdır.     
Eğer cep telefonu sinyalleri, beynin alfa dalgalarını arttırıyorsa, bir kişinin davranışlarında gözlemlenebilecek, bütün zihinsel işlemleri etkiler mi?  İkinci çalışmada, James Horne ve İngiltere'deki Loughborough Üniversitesi, Uyku Araştırma Merkezi'nden meslektaşları bu konuyu incelemek için bir deney geliştirdiler.

Sonuç şaşırtıcıydı. Cep telefonu sinyalleri, insan davranışlarını sadece açık konumdayken değil, telefonun kapanmasından çok sonrada beyin dalgalarını bozmaya devam ediyordu.
Horne, bunun beklenmedik bir sonuç olduğunu söyledi. (Telefonun kapatılmasından sonra) EEG'de herhangi bir etkiden şüphelenmedik. Uyku durumunda cep telefonu sinyallerinin etkilerini inceledik. Horne ve meslektaşları uyku araştırması deneylerini hazırlarken deneklerin zor bir şekilde uykuya daldığı oldukça hızlı ve açık bir şekilde ortaya çıktı.
Horne ve meslektaşları, 10 tane sağlıklı erkeğin kafalarına bağlanmış cep telefonlarıyla şu şekilde bir deney yaptılar. Denekler, önceki gece sadece 6 saat uyutuldular. Araştırmacılar, cep telefonu kapalıyken ve açıkken EEG yöntemiyle, deneklerin  beyin dalgalarını izledi. Aynı zamanda telefonun açık-konuşulmaz konumunda, konuşma ve dinleme  gibi çalışma durumları farklı gecelerde 30 dk aralıklarla değiştirildi.

Deney, telefon konuşma modundayken, delta dalgası (1-4 Hz aralığında) diye isimlendirilen farklı bir beyin dalgası resmini ortaya çıkardı. Bu dalga telefonun  kapanmasından yaklaşık bir saat sonraya kadar azalmadan kaldı. Bu beyin dalgaları, uykunun ikinci aşamasının en güvenilir ve duyarlı işaretleridir. Uykunun neredeyse % 50'si bu aşamada  meydana gelir.  Deneklerin  telefonun konuşma modundan kapalı moda geçmesinden çok sonra bile  uyanık kaldığı görüldü.
Denekler, bir gece öncesinden uykusuz olmalarına rağmen, neredeyse bir saat uykuya dalamadılar. Deney süresince denekler, telefonun açık ya da kapalı olma durumundan habersizlerdi.
Bu araştırma cep telefonu iletişiminin kişinin beyin dalgalarında ve dolayısıyla davranışlarında kalıcı bir etki bıraktığını göstermektedir.

Kaynak: "Mind Control by Cell Phone", sciam.com, Çev.Şerife Bayraktar
yaklaşansaat.com

 



Bu haber 2,633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,915 µs