Havuzda 1 milyar bakteri | " /> Havuzda 1 milyar bakteri | "/>

En Sıcak Konular

Havuzda 1 milyar bakteri

15 Temmuz 2008 14:49 tsi
Havuzda 1 milyar bakteri Havuzlarda nelere dikkat edilmeli? Kaplıca havuzlarındaki riskler neler? Denizler tamamen güvenli mi? Doç. Dr. Alpay Azap’a sorduk.

Yaz aylarında serinlemek arzusu ile herkesin akın ettiği havuzlar tehlike saçıyor! Deniz olan bölgelerde deniz alternatif olurken, deniz olmayan bölgelerimizde havuz tek seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda serinlemek ve yüzmek ihtiyacı ile havuzlar tercih ediliyor!

Ama havuzlarda bizi neler bekliyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji  Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpay Azap iyilikguzellik’in sorularını yanıtladı.

Havuzlara neden klor konuyor?

Havuzlarda klor konsantrasyonunun ve asit (ph) düzeyinin günlük olarak takip edilmesi ve havuz girişlerinde belirtilmesi gerekiyor. Klor havuzlardaki mikropların bulaşmasını ve bulaşıcı hastalıkları önlüyor! Havuzlara klor konmadığı takdirde büyük salgın ve ciddi enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkabiliyor.

Fazla miktarda olduğu zaman özellikle çocuklarda ve hassas bünyeli kişilerde cilt ve göz tahribatına sebep oluyor.

Havuza giren bir kişi 1milyon ile 1 milyar arasıda bakteri yayabiliyor!

Havuzlarda bir kişinin yaydığı bakteri sayısı 1 milyon ile 1 milyar arasında değişiyor. Bakteriler en çok dışkı yolu ile suya karışıyor! Enfeksiyon durumlarında akıntılar ya da bulaşıcı mantarlar risk taşıyan hastalıklar. 

Havuzlarda en sık bulaşan hastalıklar?

Havuzlardan en sık bulaşan hastalıklar; kusma ve ishalle kendini gösteren mide-bağırsak hastalıkları, cilt enfeksiyonları, göz hastalıkları, mantar hastalıkları, vb. hastalıklar. Eğer havuzda suyun asit oranına göre yeterli düzeyde klor varsa, bakteriler diğer insanlara bulaşmadan ölüyorlar. Havuzlarda özellikle küçük çocuklar ve duyarsız kişiler sebebi ile, dışkı yoluyla aşırı kirlilik oluştuysa klor da yeterli olmayacağı için, havuzun boşaltılıp, içinin iyice temizlenmesinden sonra tekrar doldurulması gerekiyor.

Havuza gireceklere neler önerirsiniz?

Öncelikle kişisel bakımlarına dikkat etmelerini, havuz girişlerinde mutlaka havuz suyunun klor konsantrasyonu ve asit (ph) değerinin günlük ölçümünü sormalarını ve uygun ölçülerde, kontrollü havuzlara girmelerini, havuza girerken kurallara uyarak diğer kişileri de düşünerek sorumlu davranmalarını öneriyoruz.

Kaplıca havuzlarında nelere dikkat etmeliyiz?

Kaplıca havuzlarında su sürekli sıcak, doğal kaynak haliyle havuza dökülüyor. Kaplıca havuzları genelde kapalı ortamlarda oldukları için, bazı solunum yolu enfeksiyonları bulaşıcı olabiliyor. Suyun sıcaklığı da mikrobun üreme hızı ve oranını arttırıyor. Topluca kullanılan havuzlarda sıcaklık ve bakteri düzeylerinin düzenli ve sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekiyor! Kaplıcalarda en sağlıklı ve güvenli kişiye özel havuzlar tercih edilmesi.

 www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan



Bu haber 1,543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,620 µs