En Sıcak Konular

Bilgisayar oyunu mu, savaş mı?

12 Temmuz 2008 11:03 tsi
Bilgisayar oyunu mu, savaş mı? Çocukların başından kalkamadığı, bağımlı hale geldiği ve psikolojilerini bozan “Öldüren” bilgisayar oyunları şiddeti körüklüyor

Çocuklar oyunlardan öğrendikleri yöntemlerle arkadaşlarını ve kardeşlerini öldürüyor... Son yaşanan örnekte ise Amerika’da 17 yaşındaki bir genç, Mortal Kombat’taki “bitir işini” sahnesinden etkilenerek 7 yaşındaki kardeşini aynı oyundaki gibi tekmeleyerek öldürdü.

Hayatta bazı insanlar, hayal ile gerçek arasındaki ince çizgiyi birbirinden ayırmakta zorlanırlar. Bir film veya dizi izlediklerinde, bir anda kahramanlarının kimliğine bürünüp onlar gibi davranmaya başlarlar... Ne yazık ki aynı durum, günümüzde çocuk yaştaki veya ergen dönemdeki bireylerin de en büyük sorunu. Türkiye’de özellikle de şehirlerin taşra kesimlerinde, “internet hizmeti” sunmak için açılan internet kafelerin gerçek amaçlarından uzaklaşarak birer “oyun mecrasına” dönüşmesi, gençlerin şiddete eğilimi için gerekli zemini hazırladı. Zamanla eğitimsiz ve işsiz gençlerin uğrak mekanları olarak anılmaya başlayan bu kafeler, oyundaki şiddetin dış dünyaya taştığı yerler oldu. Öyle ki, Trabzon’da Rahip Santaro’yu öldürmekten tutuklanan 16 yaşındaki O.A. ilk duruşmasına çıkarken, 14 yaşındaki arkadaşı E.D. şunları söyleyecekti: “O.A. gelip ‘rahibi öldürmeye gidiyorum’ deyince, bilgisayar oyunundan bahsediyor sandım....” Çok geçmeden, Bursa’da internette savaş ve strateji oyunu oynayan 18 ve 19 yaşlarındaki 2 genç, tartışma büyüyünce birbirlerini bıçaklamaktan çekinmedi. Oyun tutkusu insanları öylesine duyarsız yaptı ki, çocuklar babaları öldüğünde bile duygusal tepkiler veremiyordu. Hacettepe Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, bir çocuğun babasının ölümüne verdiği tepkiyi kayıtlara şöyle geçirdi: “Aaa... Babamın sadece bir canı varmış!”

Mortal Kombat ile gelen son!

Gençlerin oynadığı oyunların çoğunda, öldürmek kazanmanın birinci şartı. Ne kadar ölüm, ne kadar kan, o kadar puan toplamak demek. Oyunların adı boşuna “ölüm oyunu” değil... Bilgisayar başından uzun saatler boyunca ayrılmamak da öldürüyor, oyundan etkilenip etrafındakilere rastgele ateş açan bir gencin kurşunlarına hedef olmak da... Birçok ülkede yasaklanan “Grand Theft Auto” adlı oyunda ise, ana görevler arasında yaya ezmek, trene bomba yerleştirmek, okul otobüsünü kurşunlamak başta geliyor. Karşıdan karşıya geçen bir hamileyi ezenlere ise “ekstra puan” layık görülmüş! Ölüm oyunlarının son kurbanı ise ABD’de ortaya çıktı: “Mortal Kombat”. Colarado’da yaşayan 17 yaşındaki Heather Trujillo, bilgisayarın başından kalkıp oyunda öğrendiği hareketleri 7 yaşındaki kardeşinin üzerinde denedi. Oyundaki “Finish her” (Bitir işini) sahnesinden esinlenerek attığı tekme, kardeşini öldürmeye yetti. Heather, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir insan, bilgisayar oyunundan etkilenerek kardeşine nasıl kıyabilir? Aslında sebep açık: Oyunu oynayan, oyundaki karekterlerden biri yerine geçiyor, oyunun bir parçası oluyor.

Evren Halbuni (Oyun yazarı): "Yurtdışında yaş sınırlaması var ve oyunlar çok pahalı"

Yurtdışında oyunların yaş sınırlaması var. Her oyunu her yaştaki insan oynayamaz. Ama Türkiye’de bu kurala dikkat edilmiyor. Zaten yurtdışındaki engellerden biri de pahalı olması. Bir oyunun fiyatı, 100 dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye’de ise 5 milyona bile aynı oyunları bulursunuz. Yıllardır Türkiye’de birçok çocuk bu oyunlardan ilham alarak kendi arkadaşlarını yaraladı veya öldürdü. İnsanlardan bir kısmı bu oyunları tamamen eğlence için oynuyor. Onların yaşı 10 bile olsa, bu farkı ayırt edebiliyorlar. Bu kural erken yaşta bilgisayar sahibi olan çocuklarda düzgün işliyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan (NP İstanbul psikiyatri uzmanı): "Kötü adam sendromu öldürüyor"

Oyunlarda binlerce insanı öldüren birinin, bir başkasını öldürmesi daha kolaydır. Buna “kötü adam sendromu” adı verilir. Kişi, kötülük yapmayı doğal kabul edip, duyarsızlaşıyor. İnsan öldürmek gözünde önemsizleşiyor. Ve acıma duygusu azalıyor. Bilgisayar oyunlarının etkisi, gençlerin ve ergenlerin kişilik yapısına göre değişir. Ergenlik dönemindeki genç, akıldan çok duyguları ile hareket eder. Ergenlikte, karşı tarafla savaşın konu edildiği “öldüren oyunlar”ın etkisi saldırganlıkla ilgili dürtüleri besler. Bunlar genelde kasten öldürmekten ziyade, kazayla öldürmeye sebebiyet veren davranışlara yol açıyor. Oyun bağımlılığı aynı tıbbi madde bağımlılığı gibidir. Madde bağımlılığında bir madde alınıyor ve arzu edilen zevke ulaşmak için onu gittikçe artan dozda alınmaya başlıyor. Kişi hastalık sınırına geldiğinde gerçek dünyaya yansıtıyor.

Vatan



Bu haber 1,517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,506 µs