sıcaklara dikkat! | " /> sıcaklara dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Astım hastaları sıcaklara dikkat!

9 Temmuz 2008 09:42 tsi
Astım hastaları sıcaklara dikkat! Aşırı sıcakların artmasıyla uzmanların uyarıları da arttı. Astım hastaları da aşırı sıcağa dikkat etmeli diyen Uz. Dr. Ali Kadri Çırak hastalara önerilerde bulundu.

Aşırı sıcakta sadece kalp ve tansiyon değil, astım hastalarının da büyük risk altında olduğu belirtildi. İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ali Kadri Çırak, "Aşırı sıcak ve susuzluk, kalp ve beynin yanı sıra akciğerler dahil bütün organları olumsuz etkileyebilir." dedi.

Dr. Çırak, sigara, ağır koku ve buharlar, grip benzeri enfeksiyonlar, alerji söz konusuysa ev tozu akarları, polenler, bazı yiyecekler, ilaç benzeri alerjen maddelerin yanı sıra ani hava değişimleri, aşırı nemli, aşırı soğuk ve aşırı sıcak havanın da astımı tetikleyebileceğini söyledi. Aşırı sıcak havanın astım krizlerine yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Ali Kadri Çırak, alınabilecek tedbirleri şöyle anlattı:

“Astım ilaçlarının, her mevsimde olduğu gibi yazın da aksi önerilmediği takdirde düzenli olarak kullanılması gerekir. Özellikle kontrol edici ilaçlara uygunsuz olarak ara verilmesi ya da her gün kullanılması gereken bu grup ilaçların düzensiz kullanması, hastayı sıcak havalara karşı daha savunmasız hale getirecektir.

  • Hava sıcaklığı 32 derecenin, nem oranı yüzde 60'ın üzerinde olduğu günlerde özellikle çocuk ve ileri yaştaki astım hastaları evde kalmalı.
  • Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmamalı.
  • Terleme yoluyla kaybedilen su ve minerallerin her gün en az 2-2,5 litre su içerek, hafif gıdalar, sebze ve meyve yiyerek yerine konulması gerekir.
  • Dışarıda bulunulması zorunlu hallerde, başlamadan önce hastalık belirtililerini önlemek amacıyla semptom giderici ilaçlar kullanılabilir.
  • Dışarıda açık renkli, bol ve sık dokunmuş kumaşlardan giysiler tercih edilmeli, aşırı hareketten kaçınılmalı, ılık suyla duş alınmalıdır.
  • Hasta gün içinde çok bunalırsa, küçük dinlenme molalarıyla el bileklerini, ensesini ve alnını suyla sık sık serinletebilir.
  • Mümkünse öğle uykusuna yatmak, sıcağa karşı çok etkili olabilecek diğer bir korunma tedbiridir.

Bütün bu tedbirlere rağmen nefes darlığı, öksürük, hırıltı hışıltı şikâyetleri ortaya çıkıyor ya da artıyorsa ve hasta sıcağa hiç tahammül edemiyor hale geliyorsa, düzenli kontrole gidilen doktorlardan yardım almak hayati önem taşıyabilir."



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    26,272 µs