Et ve sütte de mi ilaç var? | " /> Et ve sütte de mi ilaç var? | "/>

En Sıcak Konular

Et ve sütte de mi ilaç var?

7 Temmuz 2008 09:47 tsi
Et ve sütte de mi ilaç var? Domateslerimizin ilaçlı olup olmadığı çok tartışıldı. Türkiye Ziraatçiler Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, işin boyutları daha farklı.

Sadece sebze ve meyvelerin ilaçlı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsuz. TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, sadece domateste değil hayvansal ürünlerde de ilaç kalıntısı olduğunu açıkladı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülen çalışma çerçevesinde 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren tarım ilaçlarının reçete ile satılacağını bildirdi.

Bakanlar Kurulunda imzalaya açılan Kuraklık Kararnamesi hakkında da bilgi veren Yetkin, kararname ile 36 ilin kuraklık kapsamına alınacağını ve dekar başına destek ödemesi yapılacağını belirtti.

Yetkin, İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de zirai mücadelede 1250 çeşit ilaç kullanıldığını belirterek, bu ilaçların önerilen zaman ve dozda kullanılmadığı takdirde insan sağlığına kalıcı zararlar verebildiğine vurgu yaptı. ''Araştırmalara göre, gerek piyasada satılan et ve et ürünlerinde gerekse anne sütünde tarım ilacı kalıntısına rastlanıyor'' diyen Yetkin, hasat zamanında belirli bir süre önce kullanımı durdurulmayan tarım ilaçlarının etkisinin ''yıkamayla yok olmadığına'' dikkati çekti.

''SORUN MİKTAR DEĞİL, UYGULAMA''

Türkiye'de birim alana kullanılan ilaç miktarının 0,5 kilogram olduğunu, bu rakamın İspanya'da 2,6, İngiltere'de 3,6, Almanya ve Fransa'da 4,4, Yunanistan'da 6, İtalya'da 7,6, Hollanda'da 17,5 kilogramı bulduğunu kaydeden Yetkin, tarım ürünlerinde belirlenen kalıntı oranlarının da Avrupa'dan farklı olmadığını söyledi.

Yaşanan ana sorunun ''uygulamada'' kendini gösterdiğini belirten Yetkin, ''son ilaçlama ile hasat arasındaki sürelere uyulmuyor, ilaçlama yapılıyor. Ayrıca ilaçlar karıştırılarak kullanılıyor. Bu durumda, kalıntı süresi uzun ve kısa ilaçlar birbirine karışıyor'' dedi. Yetkin, sürekli ve ölçüsüz, zamanı iyi hesaplanmadan yapılan ilaçlamanın, tarım zararlılarının da direnç kazanmasına yol açtığına dikkati çekerek, bu nedenle zirai mücadelenin de başarısız olduğunu kaydetti.

''ÇİFTÇİLERE EĞİTİM VERİLECEK''

İbrahim Yetkin, tarım ürünleri ithalatında Rusya ile yaşanan sıkıntıların da tetiklemesi sayesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün ''Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenebilirliğinin Sağlanması'' yönünde bir çalışma başlattığını belirtti.

Çalışma çerçevesinde bir eylem planı hazırlandığını ve planın, ''üretici kayıt defterine'' dayandığını ifade eden Yetkin, defterin, çiftçiler tarafından her ürün için ayrı ayrı doldurulacağını ve hasada yakın dönemlerde Tarım Bakanlığı il veya ilçe müdürlükleri tarafından kontrol edilerek, onaylanacağını anlattı. Yetkin, defterde, ürünün adı, tahmini üretim miktarı, kullanılan ilaç, gübre ve bitki gelişim düzenleyicilerinin markası, etkili maddesi, hangi hastalık veya zararlıya karşı kullanıldığı, dekar veya ağaç başına doz gibi bilgilerin yer alacağını ifade ederek, defterin kullanımına ilişkin üreticilere eğitim verileceğini kaydetti.

Yetkin, eylem planı uyarınca yılbaşından önce yönetmelik yayımlanacağını da belirterek, 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle zirai ilaçların tamamının reçete ile satılacağını bildirdi.

Reçetenin, Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü elemanları, tarım danışmanları ve ziraat fakültelerindeki öğretim elemanlarınca yazılabileceğini ifade eden Yetkin, söz konusu meslek grupları için kurslar düzenleneceğini, yetki için sertifika verileceğini anlattı.

aktifhaber.com



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,154 µs