Kısa bir öğle uykusu gibisi yok | " /> Kısa bir öğle uykusu gibisi yok | "/>

En Sıcak Konular

Kısa bir öğle uykusu gibisi yok

4 Temmuz 2008 20:41 tsi
Kısa bir öğle uykusu gibisi yok 7’den 70’e herkesin ihtiyacı olan uyku, gündüz alındığında daha da etkili. Uzmanlar, çocukların gelişimine, yetişkinlerin daha verimli çalışmasına olumlu katkıları olan gündüz uykusunu tavsiye ediyor.

Pek çoğumuzun çocukluğunda yaşadığı bir olaydır zorla öğle uykusuna yatırılmak… Şu anda o günleri özlemiyor değilim. Gün ortasında, kafamdakilerden bir süreliğine sıyrılıp uykuya dalmayı ve daha sonra uyanıp işe koyulabilmeyi ne çok isterdim... Çoğu Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde uygulanan “siesta”, yani öğle uykusu uygulamasının Türkiye’de de olması hiç de fena olmazdı. Özellikle de uzun ve sıcak günlerde… Öğle uykusunun faydaları ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğum Memorial Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Turan Atay öğle uykusu konusunda bizi bilgilendirdi:

Öğle uykusu fizyolojik bir olaydır. 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğumuz saatleri içerir. Genetik faktörler uyku üzerinde etkilidir. Kimi insan 13-14 saat uyusa da uykusu yeterli gelmez, kimi ise 4-5 saatlik bir uykuyla günü zinde geçirebilir. Aynı şekilde uykuya dalma ve uyanma saatleri de genetik faktörlerden etkilenir. Bazıları geç saatte yatıp geç kalkmayı, bazıları da erken yatıp erken kalkmayı sever. Akdeniz ve Güney Amerika ülkelerinde saat 14.00-16.00 arasında ‘siesta’ uygulaması yapılır. Çünkü siesta sıcak ülkelerde günü verimli geçirmeyi sağlar.

Uyuyorum, büyüyorum

İmkânı olan herkesin öğle uykusuna yatması vücudu açısından faydalıdır. Özellikle de çocukların öğle saatlerinde mutlaka uyumaları gerekir. Çocukluk çağında öğle saatlerinde alınan kaliteli uyku, beyin ve vücut gelişimi için çok önemlidir. Burnu tıkalı olan veya diğer bir başka nedenle uyuyamayan çocuklar, uykularını tam olarak alamadıkları için, vücut gelişimi yeterli olmayabilir. Çünkü uyku büyüme açısından çok önemlidir.

Çocukların öğle uykusu ihtiyacı 1-2 saat kadardır. Erişkinler içinse 15-20 dakika yeterlidir. Ancak bazı insanlar geceleri dahi uyuyamaz. Bu tip insanlara öğle uykusu kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü gündüz saatlerindeki kısa süreli uykuları bile gece uyumalarını zorlaştırır. Ayrıca, bu tip bir uyku problemi olan kişilerin hekime başvurmasında yarar vardır.

Öğle uykusunun yararları:

En az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır. - Günde vücut ısısı iki kez düşer. Biri sabaha karşı 03.00 sularında, diğeri ise öğleden sonra 14.00-15.00 arasında. Genellikle, öğle yemeğinin ağırlığına bağladığımız bu rehavet dönemi, aslında vücudun uykuya en meyilli olduğu saattir.

Bu saat aralıkları uykunun en kaliteli olduğu zamandır. Kaliteli bir uyku, insan vücuduna, uzun süre uyumaktan çok daha faydalıdır.

Öğle saatlerinde kişilerin yaşadığı yorgunluğu engellemek için uygulanan bu yöntem insanların, uyuşuk bir şekilde çalışacaklarına, uykularını almış dinç bir şekilde çalışmaları ve daha verimli olmalarını sağlar.

www.uzunhayat.com



Bu haber 1,049 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,809 µs