Melda Bekcan'ın yazısı...
Cep telefonu kullanımında anlam kayması = 3G teknolojisi
Geçen günlerde katıldığım bir sohbet esnasında konu, ‘kıraathane’ kelimesinin aslında kök itibarıyla ‘okuma merkezi’ anlamına geldiği; fakat zaman içinde kıraathanelerin farklı amaçlar için kullanıldığından açılınca, ‘O zaman bir kavram karmaşasından bahsedebilir miyiz?’ diye söze giriverdim. Aniden ağzımdan çıkıveren soruma, yine aynı hızla aldığım cevap karşısında oldukça şaşırdım. Meğer bu durum kavram karmaşası ile değil, ‘anlam kayması’ ile izah edilebilirmiş!
‘Anlam kayması mı?’ diye geçirdim içimden, ‘Kim bilir hayatımızda daha ne anlamlar kaymış, gitmiş olmalı bugüne dek…’
Nereden esinlendim, nasıl üst üste getirip birbiriyle örtüştürdüm bilmiyorum ama son günlerin en flaş olayı ‘cep telefonunda 3G teknolojisinin kullanımı’ örneğinde de bir nevi anlam kayması olduğunu düşünüyorum; cep telefonunun, gerçek anlamından kilometrelerce mesafe kayıp, uzak diyarlara vardığını…
Kimse darılmasın, gücenmesin; ama zaten cep telefonunda görüntülü iletişim kurma hadisesine hiç sevinememiştim ya; ‘anlam kayması’nın içeriğini de öğrendikten sonra 3G teknolojisi ile ilgili olumsuz hissiyatımı nihayet anlamlandırıp isimlendirebildim!
Bence bu teknoloji, insanları elektromanyetik dalga boyunda birbirlerine yakınlaştırırken duygusal yönden alabildiğine uzaklaştıracak ileriki yıllarda. Nasıl mı? Bakın izah etmeye çalışayım; ne zaman bir yakınımızı görmek istesek, açacağız cep telefonunu, yapacağız gerekli ayarları sonra da ekrana baka baka edeceğiz muhabbeti. ‘Eee bunda ne zarar var ki?’ diye mi soruyorsunuz?
Zarar olmaz mı? Bundan böyle özlemler hep cep telefonunda giderilecek, torun torba cep telefonunda sevilecek. Artık kına gecelerinde ‘Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar’ türküsüne gelinler ağlamayacak. Çünkü en yüksek tepelerden bile cep telefonu çektiği için damatlar; ‘Anneni mi özledin? Aç telefonu, gör yüzünü!’ diyecek…
Hatta gün gelecek bayram ziyaretleri falan kalmayacak, bayram gelince herkes birbirinin cep telefonunun ekranını ziyaret edecek. İnsanlar, ‘O kadar yol kat etmeye ne hacet var, bari şu tatil gününde evde oturup dinleneyim’ diyecek…
Umarım yanılıyorumdur; ama 3G teknolojisinin insan ilişkilerine yapacağı olumsuz etkiler konusunda bu tür endişeler duymaktan kendimi alıkoyamıyorum, üstelik mevcut düşüncelerimi de yine teknoloji hikâyemizi referans alarak oluşturuyorum.
Şimdi tutup da uzun uzun evveliyattan bahsedecek değilim; çünkü yaşım itibarıyla öyle güngörmüş geçirmiş biri olmadığımın farkındayım; fakat çok değil sadece 10 sene öncesine dönüp bakarsak, son yıllarda cep telefonunun hayatımıza ne denli hızlı ve ‘geri dönülmez’ bir biçimde nüfuz ettiğini algılayabiliriz.
Soruyorum size; bugün iş dünyasında cep telefonu taşımayan birine tolerans var mı? Altın kaplamasından pırlanta işlemesine kadar envai çeşit cep telefonları, gelir beyanı niteliğinde önemli bir gösterge değil mi sosyal statüde?
Bizler, ilkokul sıralarında, fasulyelerimizi, allı pullu kalemlerimizi, kalemliklerimizi birbirimize göstererek karşılaştırma yaparken, yeni nesil son model cep telefonları ile çıkmıyorlar mı kendi âlemlerindeki meydan güreşine!
Hadi her şeyi bir kenara bırakalım, günümüzde aile içi sorunların azımsanamayacak kadar çoğu, cep telefonlarının kapalı ya da kapsama alanı dışında olmasından kaynaklanmıyor mu? Bir de işin içine görüntü meselesine dair denetim mekanizması girerse, tahmin etmek çok zor olmasa gerek, malum paranoyalar sonunda olup bitecekleri…
Şimdi 3G teknolojisine dair bu kadar satır karaladıktan sonra belki benim ‘teknoloji düşmanı’ olduğumu düşünebilirsiniz. Sizi temin ediyorum ki sağlıktan sinemaya kadar birçok alanda, teknolojiden dibine kadar faydalanılması taraftarıyım.
Amma velâkin, konu insan ilişkilerine gelince, siber teknolojik hadiselerden pek hoşlanmıyorum. Tam aksine mümkün olduğunca yalın, doğal ve mesafesiz olunması tarafındayım yakınlarımızla olan ilişkilerimizde.
Şayet bu şartlarımı ihlal etmeyecekse, varsın girsin 3G’li cep telefonları, cebimizin içine!
aksiyon
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle