Ya şarap? | " /> Ya şarap? | "/>

En Sıcak Konular

Akol zararlı. Ya şarap?

3 Temmuz 2008 16:34 tsi
Akol zararlı. Ya şarap? Alkolün zararlı olduğunda bütün uzmanlar hemfikir ama şarap konusunda anlaşamıyorlar. Kimileri her gün bir kadeh için derken, kimileri sakın içmeyin diyor. İşte şarap hakkındaki son gerçekler…

Sigarada da buna benzer, karmaşık bir tarihimiz var. Bazı hekimler gazetelerde “Her gün bir sigara akciğer kanserinden korur” demişlerdi. Biz de misafirlerimize şık tepsiler içinde çeşit çeşit sigaralarımızı ikram ettik. Dünyanın en çok sigara içen milleti olduk. İtalyanlar çok sigara içenlere “Türk gibi içiyorsun” demeye başladılar. Sonra, sigaranın zararlı olduğu ortaya çıktı. Üstüne “öldürür” yazıldı. Sonra da çoğu yerde içilmesi yasaklandı.

Alkol konusunda ise kafamız biraz daha fazla karıştırılıyor. Hangi bilim adamına sorsanız “alkol zararlı” diyecektir. Fakat içlerinden bazıları “ama günde bir kadeh şarap için” demektedir. Hiçbir uzman, “Günde bir duble rakı için, bir bardak bira için” diyemezken, şarap konusunda bir karışıklık, bir muğlaklık hakim.

Mesela, gazetelerde yayınlanan yeni bir haber var. “Kanserden korkan, eti kırmızı şarapla yemeli” başlıklı habere göre “Biftekle birlikte kırmızı şarap içildiğinde, şarabın kırmızı etin kanser yapıcı özelliklerini ortadan kaldırdığı açıklandı. Kudüs Musevi Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, bir grup fare sadece etle beslenirken diğer gruba kırmızı şarap özü zerk edilmiş et verildi. Yapılan testlerde, ete şarap eklemenin, yağlı etin midede çözülmesi sırasında ortaya çıkan iki zehirli kimyasalın etkisini büyük ölçüde azalttığı görüldü. Yağlı etin midedeki sindirimi sırasında ortaya çıkan kimyasalların, aralarında kanser, damar sorunları ve diyabetin de bulunduğu bazı hastalıklarda etkili olduğu biliniyor. Bilim adamları, midenin, kırmızı şarabın sağlığa yararlı özelliğinin etin bazı olumsuz etkilerini nötralize eden bir “bioreaktör” gibi işlev görebildiğini düşünüyor. Şarabın yararlı etkisi, vücuttaki hücrelerin tahrip olmasını önleyen güçlü antioksidanlar olan “polifenollerden” geliyor.”

Evet haber böyle. Ama gerçekler nasıl?

Şarap mı faydalı, yoksa üzüm mü?

Haberin verdiği birinci mesaj şu; “etin kanserojen etkisi var”. Fazla yakmadan, güzel yağlarla pişirilmiş, sağlıklı otlaklarda beslenmiş hayvanlardan elde edilen et bize ancak sağlık verebilir. Bunu, detaylarıyla işlemek üzere başka bir yazımıza bırakıyoruz.

İkinci mesaja göre, yediğimiz bazı şeylerin yanında şarap içersek vücudumuza büyük faydaları dokunduğu iddia ediliyor.

Oysa İngiltere’de yapılan bir araştırmada her gün şarap içenlerin beyninde küçülme olduğu ve unutkanlığı arttırdığı kanıtlandı! İngiltere’de Alkolle Mücadele Derneği tarafından yapılan bu araştırma şarabın söylendiği gibi faydalı bir etkisinin olmadığını tersine beyne zarar verdiğini ortaya koydu. Uzmanlar alkolün, özellikle de şarabın beynin hippocampus (hafıza bölgesinde) yavaşlamaya sebep olduğunu ortaya çıkardı.

Alzheimer hastalığında ilk olarak hippocampus bölgesinin etkilendiğini kaydeden araştırmacılar şarap kullanımının bunu daha da hızlandırdığını saptadı.

Şarabın üretildiği üzümün çekirdeğinde bulunan antioksidanın kolestrolü düşürdüğünü belirten uzmanlar bunun için de şarap tüketmenin gerekli olmadığını; üzüm yenilebileceğini kaydetti.

Sonuçları Alkol ve Alkolizm dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kadınların yüzde 36`sı şarap içerken erkeklerde bu oranın yüzde 21`de kaldığı saptandı. Alkol tüketmeyen kişilerin hippocampus bölgeleri 3.85 mililitre, bira tüketenlerin 3.4 mililitre ve şarap tüketenlerin ise 2.9 mililitre olarak belirlendi. Bunun da yüksek oranda unutkanlığa yol açtığını belirten araştırmacılar günlük koşuşturmaca içerisinde bireylerin ufak şeyleri dahi unutmasının büyük oranda alkolle ilgili olduğu ortaya çıktı.

www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan
 




Bu haber 1,958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,183 µs