En Sıcak Konular

Vücudunuzu kışa hazırlayın

16 Kasım 2015 12:45 tsi
Vücudunuzu kışa hazırlayın Kışa girmeden vücudunuzu tazelemek ve canlandırmak istiyorsanız Dr. Mehmet Öz'ün tavsiyelerini uygulayabilirsiniz.

Modern yaşam vücudunuza haddinden fazla stres yüklüyor. Neyse ki maruz kaldığınız hasarın bir kısmını düzeltmenin ve vücudunuzu tazelemenin yolları var...

İşte yöntemler...
İşlenmiş gıdalardan uzak durun

Vücudunuzu yenilemek, yediklerinizde taze bir başlangıç yapmak anlamına gelir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri hızlı kilo verme planını uygulamak. Bu plan sizi kilo vermeniz ve yeni bir başlangıç yapmanız için ihtiyacınız olan sağlıklı besinlerle tanıştıracak. Mümkün olduğunca işlenmiş ve ambalajlı ürünlerden kaçının, özellikle de işlenmiş şeker içerenlerden...
Organik tercih edin

Hayvansal ürünler alacağınız zaman 'doğal ortamda yetişmiş' hayvanlardan elde edilen ürünleri tercih etmeye çalışın. Bu ürünleri bulabileceğiniz, doğal çiftlik ürünleri satan dükkanlar aynı zamanda yerli tarımı da destekleyen yerlerdir.


Bitkisel proteine ağırlık verin

Vücudunuzu yenilemenin en önemli kurallarından biri protein kaynakları. Proteininizi hayvansal ürünler yerine, bitkisel ürünlerden almaya özen gösterin. Hayvansal proteinin aksine, bitkisel proteinler daha fazla lif içeriyor. Bu da yedikten sonra daha fazla doygunluk sağlıyor. Protein oranı nispeten daha yüksek olan ve sağlıklı bakteriler bakımından da zengin olan süzme yoğurt dışında, hayvansal süt ürünlerinden uzak durun. Omega-3 zengini serbest dolaşan tavuk yumurtası ve düşük cıva içeren balıklar da iyi birer protein kaynağı.


Güne bir smootie ile başlayın

İnsanların çoğu yeteri kadar meyve ve sebze tüketmez. Güne başlamanın en harika yollarından biri karalahanadan yaban mersinine, havuçtan kiraza kadar seçeceğiniz farklı çeşit ve renklerdeki meyve-sebzelerden oluşan bir smoothie hazırlamak. Biraz omega3 katmak için içine keten tohumu ekleyebilir ve bitkisel protein tozu koyarak günlük protein ve lif ihtiyacınızı karşılarken bir yandan da doygunluğunuzu artırabilirsiniz.


Vücudunuzu susuz bırakmayın

Bol su tüketmek bir yandan vücut fonksiyonlarınızın düzgün çalışmasının en önemli kurallarından biriyken diğer yandan da enerjinizi yükselten bir alışkanlık. Vücudunuz susuz kaldığında enerjiniz düşebilir, bu da sersem hissetmenize yol açabilir. Erkeklerin günde yaklaşık üç, kadınlarınsa iki litre su tüketmeleri gerek. İhtiyacınız, yaptığınız spora, hasta olup olmadığınıza ve havanın sıcaklığına göre değişir. İdrar renginiz koyulaşırsa, daha fazla sıvıya ihtiyacınız var demektir.


Mikro yeşillikler

Mikro yeşillik, filizlenmeyle sebzenin bebek formu arasındaki bitkilere denir. Yeşillikler, bitki yalnızca 2.5–8 santim arasındayken toplanır. Bu yeşillikler genelde bitkinin olgun versiyonundan daha sert bir aromaya sahiptir ve olgun halinden daha fazla vitamin-mineral içerebilir. Mikro yeşillik olarak büyütülen sebzelere kırmızı lahana ve kişnişi sayabiliriz. Bu gıdaları salatalarınıza ekleyebilir, garnitür olarak tüketebilir veya smoothie'lerinize katabilirsiniz.


Dulavratotu kökünü deneyin

Bu kök sebze, yabani havuca benzer. Hem yemeklerde pişirilebilir hem de öğütülerek smoothie'lere eklenebilir. Çünkü lif, B vitaminleri ve mineraller bakımından çok zengin. 50–70 yaş arası erkek ve kadınlar üzerinde yapılan bir çalışma, kurutulmuş dulavratotu kökü çayının osteoartrit olarak bilinen eklem hastalığına iyi gelebileceğini öne sürüyor. Mahallenizdeki marketlerde bulamasanız da sağlık ürünleri satan dükkânlarda bulabilir ya da internetten sipariş edebilirsiniz.


Karahindiba kökü çayını deneyin

Akşam öğününüzden yarım saat önce bir fincan sıcak karahindiba kökü çayı içmek vücut fonksiyonlarınız açısından son derece faydalıdır. Önceden hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalar karahindiba özünün safra salgılanmasına yardımcı olabileceğini, bunun da sindirimi kolaylaştırabileceğini gösteriyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar ayrıca karahindibada bulunan bazı bileşiklerin antioksidan özelliklere sahip olduğunu, bunun da karaciğeri bazı hasarlara karşı korumaya yardımcı olabileceğini gösterdi.


10 dakikalık meditasyon

Stres seviyeniz yükseldiği zaman nefes egzersizleri sinirlerinizi yatıştırmaya birebir. Zamanınız kısıtlıysa bu nefes meditasyonunu yürürken bile yapabilirsiniz. Nefes alma yöntemi şöyle işliyor: Dört kısa nefes alıp, dört kısa nefes vereceksiniz. Her bir nefesi, her bir adımınıza denk getirerek sekiz adımın sekiz nefese eşit olmasını sağlayın. Bunu 10 dakika boyunca yaptığınızda stresinizin eriyip yok olduğunu göreceksiniz.




Bu haber 7,525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,038 µs