En Sıcak Konular

Gıda güvenliğimiz tehlikede!

20 Ekim 2015 15:43 tsi
Gıda güvenliğimiz tehlikede! Şirketler en büyük arzularını gerçekleştirmek üzere!

ABD ile Avrupa Birliği arasında kamuoyuna kapalı olarak sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) görüşmeleri ile ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. İngiltere menşeili Küresel Adalet Şimdi adlı sivil toplum kuruluşunun hazırladığı rapora göre anlaşma, devletlerin belirlediği gıda güvenliği ile ilgili düzenlemeleri, gıda üreten şirketlerin lehine "hafifletmeyi" amaçlıyor.

Raporu hazırlayan Alex Scrivener'in sözleriyle "büyük şirketler", vatandaşların sahip oldukları gıda güvenliği ile ilgili hakları, karlarını arttırmanın önünde engel olarak görmekteler ve şimdi ellerine bu anlaşma ile geçen "fırsatı değerlendirip", halk sağlığı lehine olan düzenlemelerden tamamen kurtulma peşindeler. "TTIP gerçekte ticaret ile alakalı değil. Şirketlerin, işleyişlerini düzenleyen kuralların tekrar yazılması ile ilgilidir."

Anlaşma henüz nihai şeklini almadıysa da, gıda üreticilerinin tuttuğu lobiciler, AB tarafını yoğun baskı altına almış durumdalar. İstedikleri şey ise, ABD'ye kıyasla daha sert olan AB gıda güvenliği standarlarının düşürülmesi. Örneğin Avrupa'da hormonlu sığır eti yasakken, ABD'de serbest. Aynı şekilde bir çok tarımda kullanılan zehirler (ilaç adı altında) Amerika'da serbest iken, Avrupa'da kullanılması ve ithali kesinlikle yasak.

TTIP ile ilgili görüşmeler her ne kadar gizli de olsa, basına sıza bilgiler ışığında görüldüğü kadarıyla, ulus-devletlerin hakimiyetindeki çeşitli hukuki alanlar, çokuluslu şirketlerin arzusu yönünde zayıflatılmak, hatta mümkünse kaldırılmak isteniyor. Küresel sermayenin daha rahat akışını sağlamak ve özellikle Çin'de yoğunlaşan üretim sektörünü tekrar gelişmiş ülkelere çekebilmek bahanesiyle, devlet güvencesindeki işçi haklarının azaltılacağı söyleniyor. Yani şirketlerin, devletler karşısında güçlenmesi hedefleniyor.

Geçtiğimiz hafta Berlin'de 250.000 kişi sürdürülen görüşmeleri protesto etmiş, bunun yanında Avrupa Komisyonu'nun görüşmeleri derhal bırakması için 3 milyon imza toplanmıştı.

www.iyibilgi.com özel 

Bu haber 3,827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,311 µs