En Sıcak Konular

Adet öncesi sıkıntılar bir hastalık mı?

1 Eylül 2009 10:09 tsi
Adet öncesi sıkıntılar bir hastalık mı? "Sağlıklı kadınların kendilerini hasta olarak görmelerinin ve ilaç tedavisine razı olmalarının faydadan çok zarar getirdiği aşikârdır."

Doç. Dr. Sefa Saygılı'nın yazısı... 

Adet Öncesi Sıkıntılar Bir Hastalık mı?

Doğurganlık yaşında olan kadınlar her ay adet görürler ve bir kısmı regl (kanama) öncesi duygusal çalkantılar geçirir: Daha gergin ve sıkıntılı olurlar, hissi dalgalanma içindedirler.

Bu çalkantılar normal hayatın bir parçasıdır. Dünyadaki bir çok kadın adet öncesi gerginlik ve sinirlilik problemleriyle karşılaşırlar, ancak bu durumun anormal olduğunu düşünmezler ve doktora gitme ihtiyacı duymazlar.

Ancak ilaç firmalarına ilaç satacak müşteri lâzımdı. Amerikan ilaç endüstrisi, yeni ilaçlar pazarlamak için doğum çağındaki kadınları hedef seçti. Regl öncesi sıkıntı ciddi bir ruhsal dengesizlik sayıldı. Bu problemler psikiyatrik bir bozukluk olabilirdi. Böyle kadınların ilaç kullanmaları gerektiği doktorlarla ve kamuoyuna yönelik reklamlarla benimsetildi. 

Bu rahatsızlığa (!) “regl öncesi disforik bozukluk” (RÖDB) denildi. Televizyon ve dergi reklam bombardımanı ile tıbbi bir hastalık haline getirildi. Önceki sınıflandırmalarda olmayan yeni bir hastalık icad edilmişti ve bu hastalığa bir de ilaç uydurulmuştu.

Regl öncesi disforik bozukluk (RÖDB) öyle tarif edildiki neredeyse her kadın kendinde buna uyan bazı belirtiler bulmaktaydı. 

RÖDB için prozac adlı antidepresan ilaç tavsiye edildi. Ancak kullananlar faydadan çok zarar görüyordu: Cinsel problemlerde ve gençlerde intihara eğilimli davranış riskinde gözle görülür artış gibi birçok yan etki ortaya çıktı. 

Ayrıca bu sıkıntılara psikiyatrik hastalık damgası vurulup kadınların hemen ilaca yöneltilmesinin regl dönemindeki bazı kadınların yaşadıkları acı ve kaygıların gerçek sebeplerinin örtbas edilmesinden veya maskelenmesinden endişe duyuldu. Bu sebepler şiddet içeren bozuk ilişkiler, günlük yaşantının getirdiği stres, yoksulluk veya taciz olabilmekteydi. Üstelik bunların hiçbiri ilaç ile tedavi edilemezler ve buduruma uygun iletişimle yaklaşmak gerekir. 

Prozac bu problemler ortaya çıkarınca Avrupa’da RÖDB ta verilmesi yasaklandı. Bu defa paxil, zolaft gibi ilaçların üreticileri devreye girdiler. Ancak onların da rahatsız edici yan etkileri vardı. 

Objektif uzmanlar bu gelişmeler karşısında: “Sağlıklı insanlara ilaç vererek dengeler bozuluyor” demektedirler. “Zaten sağlıklıysanız ilaçtan fayda görme ihtimaliniz çok daha azdır. Tüm nüfusu düşündüğümüzde ilaç tedavisi ile verilen zarar, faydadan çok daha fazladır.”

Sonra insan her zaman rahat ve mutlu olmazki!  Zaman zaman sıkıntı, üzüntü, zorluk ve meşakket çekecektir. Bu hastalık değil, sağlıklı oluşun bir gereğidir.

Aslında sağlıklı kadınların kendilerini hasta olarak görmelerinin ve ilaç tedavisine razı olmalarının faydadan çok zarar getirdiği aşikârdır.

Gerçekten tedaviye muhtaç durumdaki yoksul hastalar ihtiyaç duydukları ilaçlara ulaşamıyor ve tedavi göremiyorken böyle gereksiz ve gerçeğe uymayan hastalıklar uydurarak milyarların heba edilmesi son derece acıdır.
 
 
 
 



Bu haber 1,660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,391 µs