En Sıcak Konular

Unutkanlık sorunu artık gençlere de sıçradı

18 Eylül 2015 10:55 tsi
Unutkanlık sorunu artık gençlere de sıçradı Unutkanlık birçok insanın yaşadığı ortak bir problem. Sorun her ne kadar ileri yaş ve demans (bunama) hastalıkları ile ilişkilendirilse de sadece yaşlı kişilerin yaşadığı bir problem değil. Aksine gençler ve orta yaştaki bireyler de unutkanlık sebebiyle s

Unut­kan­lı­ğın ge­nel­lik­le ile­ri yaş­ta­ki ki­şi­ler­de gö­rül­dü­ğü sa­nıl­sa da, son yıl­lar­da genç­ler­de ve or­ta yaş­ta­ki bi­rey­ler­de ha­fı­za prob­lem­le­ri­nin ar­tış gös­ter­di­ği­ne dik­kat çe­ki­yor uz­man­lar.

Gün­lük ha­yat­ta­ki ba­sit unut­kan­lık­lar nor­mal kar­şı­la­nı­yor an­cak unut­kan­lık ki­şi­nin iş ve sos­yal ya­şa­mın­da so­run­lar ya­şa­ma­sı­na se­bep ola­cak ka­dar cid­di bir hal al­dıy­sa he­men uz­man bir he­ki­me baş­vu­rul­ma­sı ge­re­ki­yor.

Cen­tral Hos­pi­ta­l’­dan Nö­ro­lo­ji Uz­ma­nı Uzm. Dr. Gam­ze Eroğ­lu Arığ, “Ha­fı­za so­run­la­rı­nın ya­şan­ma­ma­sı ve ya­şa­yan ki­şi­le­rin de da­ha sağ­lık­lı bir ha­yat sür­dü­re­bil­me­le­ri için uy­ku ve bes­len­me alış­kan­lık­la­rı­nın göz­den ge­çi­ril­me­si ge­re­ki­r” uya­rı­sı ya­pı­yor.

B12 vitamini ölçümüyle anlaşılır

B12 vi­ta­mi­ni ek­sik­li­ği unut­kan­lık tes­pi­tin­de önem­li bir adım. B12 et ve süt ürün­le­rin­den kar­şı­la­nan bir vi­ta­min. Kan hüc­re­le­ri­nin ya­pı­mı­na yar­dım­cı ol­ma­sı ha­ri­cin­de, si­nir hüc­re­le­ri ona­rı­mı ve duy­gu­sal iş­lev­le­rin ko­run­ma­sın­da da ro­lü çok önem­li. Ek­sik­li­ğin­de unutkanlık, den­ge bo­zuk­luk­la­rı, uyuş­ma gö­rü­le­bi­liyor.

Vi­ta­mi­ni­nin vü­cut­ta kul­la­nı­la­bi­lir ha­le ge­le­bil­me­si için­se sağ­lık­lı mi­de ve ba­ğır­sak iş­lev­le­ri ge­re­ki­yor. Çün­kü B12 ek­sik­li­ği ço­ğun­luk­la gas­tri­tik so­run­la­ra bağ­lı emi­lim ye­ter­siz­li­ğin­den kay­nak­la­nı­yor.

Öğrenilmiş bilgileri hatırlamak için

ABD’de yapılmış deneysel bir çalışma, uyku bütünlüğü elektriksel akım verilerek bozulan farelerde nesneleri tanıma yetisinin bozulduğunu göstermiştir. Bir başka çalışmada ise gönüllü katılımcılara karmaşık matematik problemleri verilip çözmeleri istenmiş, uykusunu iyi alan katılımcılar diğerlerine göre 3 kat daha fazla başarı göstermiştir.

Son yıllarda uyku bozukluklarının tanı ve tedavisi zihinsel işlevler açısından oldukça önemsenen ve üzerinde çalışılan bir alan haline geldi. Yapılan araştırmalar da kaliteli bir gece uykusunun öğrenilmiş bilgilerin çok daha iyi hatırlanmasına katkı sağladığını gösteriyor. Sağlıklı bir uyku, öğrenme potansiyelini ve zihinsel performansı artırıyor.

Stresli yaşam ve depresyon beyin katili

Ailede yaşlı bireylerden birine konan demans tanısı, genç olmasına rağmen hastanın çocuklarında “Ben de ileride benzer bir hastalığa yakalanır mıyım? Daha şimdiden pek çok şeyi unutuyorum” gibi sorulara ve endişelere yol açabiliyor. Bu duruma stresli yaşam koşulları, kaygı ve depresyon gibi psikiyatrik sorunların görülme sıklığındaki artış da eklen-diğinde hafıza işlevlerinde olumsuz etkilenmeler kaçınılmaz oluyor.

Dikkat dağılıyor gerginlik artıyor


Unutkanlığın ne yazık ki göz ardı edilebilen diğer bir önemli sebebi de uyku bozuklukları. Hafıza işlevleri açısından uyku; öğrenilen bilgilerin pekiştirildiği, gereksiz bilgilerin ayrıştırılıp önemli olanların depolandığı oldukça aktif ve yaşamsal bir süreç.

Bu sebeple uykuya dalma ve uykuyu sürdürme güçlüğü yaşayan bireyler dalgın, dikkatsiz, konsantrasyon zorluğu yaşayan, gergin ve sıkıntılı kişiler haline gelebilirler.

Ayrıca günlük yaşamda sosyal hayat ve iş performansı açısından da zorluk yaşayabiliyorlar.

Bu haber 1,357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,553 µs