İşsizlik ruhu paramparça ediyor
18 Eylül 2015 10:51 tsi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı verilerine göre, Türkiyede 15 ve yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2.8 milyon ama gerçek işsiz sayısı 5 milyon 378 bine çıkmış durumda. Gençleri çaresizlik ve bunalıma sürükleyen bu durum bakın ruhta nasıl derin
İnsanın başına gelebilecek en kötü durumlardan biri olarak tanımlanan işsizlik, bireyin ruh haline de zarar veriyor. Çünkü bir insanın yaşadığı ortamda belli beklentileri karşılayabilmesi mesleki işlevselliğiyle doğru orantılı
US Psikiyatri Enstitüsünden Psikiyatri Uzmanı Dr. Uğur Hatıloğlu, işsizliğin artığı şu dönemlerde işsizlik psikolojisi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
En sık depresif bozukluk görülüyor
İnsanlar en temel ihtiyaçlarını ve beli başlı hobilerini gerçekleştirmek için çalışır. İş hayatı insana temel ihtiyaçlarını karşılamanın yanında sosyal bir çevre ve önem de kazandırır. Bu yüzden kişinin kendine uygun bir iş arayış süreci çoğu zaman sancılı geçer. Eğer kişinin bakmak veya yardım etmekle yükümlü olduğu bir ailesi varsa, bu durum işinde devamlılığı ve başarma ihtiyacını beraberinde getirir. Bu durumdaki bir yetişkinin işi yoksa veya mesleki işlevselliği düşükse zamanla hayatın getirdiği zorunluluk ve sorumlulukların yapılamamasıyla sosyal destek mekanizmaları, stresle baş etme kapasitesi ve yolları, kişilik özellikleri gibi değişkenlere bağlı farklı psikiyatrik bozukluklar gelişebiliyor. En sık görüleni ise depresif bozukluktur.
Beceriksiz yeteneksiz miyim?
İşsizlik sorunu yaşayan kişi kendini günün büyük çoğunluğunda moralsiz ya da kaygılı hissediyor. Gelecek kaygısı ve işlerini nasıl düzene sokacağıyla ilgili sürekli düşünmeye başlıyor. Uyku ve iştah düzensizliği, dikkat ve bellek kusurları, öfke patlamaları ve yıkıcı davranışlarda artış gibi problemler ortaya çıkabiliyor. Kişi kendini aşırı derecede beceriksizlik ve yetersizlikle suçlayabiliyor. Bu durum çevresi ve aile içi işlevselliğini de etkilemeye başlayıp en az iki hafta boyunca neredeyse her gün oluyorsa depresif bozukluk açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Bazen de kişinin kaygıları daha yoğun şekilde artıp günlük etkinlikleri bile yapamayacağına ya da yanlış yapacağına dair kaygıları oluşabiliyor.
Süre uzadıkça karamsarlık ve umutsuzluk artıyor
İşsiz insanlara genelde takınılan tutum ilk etapta destek vermek olsa da zamanla bu ne yazık ki veryansın etmeye ve kişiyi zorlamaya dönüşebiliyor.
Bu süreçte iş başvurusu reddi, başvurulara geri dönüş olmaması gibi durumlar sonrasında dahi destek verilmeye devam edilmesi gerekiyor. Çünkü iş arayan insanlar zaman geçtikçe doğal olarak umutsuzluk ve karamsarlığa düşüyor.
Olumsuz tepkiler, beceriksizle suçlanmak kişinin motivasyonunu azaltarak iş bulma şansını daha da aşağı çekiyor. Kişinin zamanla iş aramaya karşı isteği de azalıyor, hayattan elini ayağını çekebiliyor.
Bu tip durumlarda, kişide daha önce olmayan belirtiler gözlemleniyorsa profesyonel yardım almak gerekiyor.
Hayalindeki işi bul
Mobil telefonlarından video çekip; özgeçmişlerine ekleyen adaylar günümüzde; rakiplerinden bir adım öne geçiyor. SelVi, adayların özgeçmişi haricinde kendini daha etkili ve çok daha kolay ifade edebileceği bir imkan sunuyor.
İş arayan kullanıcılar selvi ile mobil uygulamasının içerisinde videolu özgeçmişlerini çekerek işverene kendilerini daha yakın hissettirebiliyorlar. Ayrıca şirketlere işi ne kadar çok istediğini, analitik mi yoksa kreatif mi olduğunu ve özgeçmiş ekranı haricinde işe karşı heyecanını selVi aracılığı ile anlatıyor.
Tıpkı özgeçmiş gibi
Uygulamayı Herkes selfie çekiyor, sen selvi çek, hayalindeki işi bul sloganıyla gerçekleştiren Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, Tıpkı özgeçmiş gibi, örneğin; kişisel bilgiler, eğitim durumu, iş deneyimi gibi... Bu alanları dolduran adaylar belirlenen sorulara içini videolarıyla dolduruyorlar açıklamasını yaptı.
Video çekmek çok kolay
SelViyi kullanmak isteyen iş arayan kullanıcılar; aday mobil menü kırılımında selVi temasına geliyor. Ardından, kendisine yöneltilen soruya uygun cevabı veriyor. Video süresi, 1 dakikayı geçmeyecek şekilde bir çekim yapıyor. Ardından önizlemeye gelerek, kendisini izliyor ve ardından kaydediyor. Bu aşamadan sonra adayın SelVisi, mobilde, özgeçmişim gibi selvi kırılımı içinde yerini alıyor.
Bu haber 3,737 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle