En Sıcak Konular

Neden bezelye tüketmelisiniz?

9 Eylül 2015 12:31 tsi
Neden bezelye tüketmelisiniz? BEZELYENİN FAYDALARI

Bezelye, özellikleri itibari ile sağlığa birçok faydası vardır. Bezelye, sindirim sistemi organlarından başta mide olmak üzere, bağırsak ve diğer organlara oldukça faydalıdır. Cilt sağlığı için de kullanılan bezelye, bezelye özlü çil kremlerinde, leke ve çil giderici özelliğinden dolayı kullanılmaktadır. Bezelye östrojen özelliğinden dolayı, keten tohumu gibi, meme büyümesi için tavsiye edilmektedir.

BEZELYENİN FAYDALARI

Bezelye Kilo Aldırmaz: Bezelye tüketimini en çok engelleyen şey, 'bezelye kilo aldırır mı' sorusudur. Halbuki, bezelye düşük kalorili ve düşük yağlı gıdalar arasındadır. Bezelye, bu özelliğinden dolayı vejeteryanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Yeşil sebzeler zaten kilo vermeye yardımcı olur, bezelyede kilo vermeyi kolaylaştıran sebzeler arasındadır.

Mide Kanserini Engeller: Plaka ve küçük maddeler mide kanseri gibi riskli hastalıklara neden olmaktadır. Bezelye mide kanseri gibi hastalıkları önler. Bezelyenin içerdiği ''polifenol'' olarak adlandırılan madde, kanser hastalıklarını engeller. Bezelyenin mide dostu olduğunu söyleyebiliriz.

Bağışıklığı Güçlendirir: Bezelye kaliteli antioksidanlar içerir, böylece ciddi hastalıklara neden olan sorunları giderir. Bezelye, bağışıklık sistemini destekleyen, kalsiyum, demir, çinko, bakır, manganez gibi mineraller açısından çok zenginidir.

Bezelye Anti-Aging Özelliği:
Bezelye cilt için faydalıdır. Bezelyenin cilde faydaları hakkında, yazının ilerleyen kısmında daha detaylı ele alacağız. Alfa karoten, kateşin, epakateşini karotenoid gibi antioksdianlar içeren bezelye, cildin yaşlanmasını engelleyerek, cilde doğal bir parlaklık kazanıdır.

Alzheimer ve Artrit: Bezelye, K vitamini içerdiğinden dolayı Alzheimer ve artrit gibi ciddi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Alzheimerdan etkilenen hastalarda, düzenli bezelye tüketimi nöronal hasarların sınırlanmasını sağlar.

Kan Şekeri: Bezelye, yüksek lif ve protein içeriğinden dolayı, şeker sindirimi kolaylaştırır. Bezelye beyaz şeker veya kimyasal maddeler gibi herhangi bir ilave şeker içermez, dolayısıyla, vücutta, kan şekerinin düzenlemesini sağlar. Bezelye proteinleri bunun için çok önemli görevler üstlenir.

Hamile Kadınlara Bezelye: Taze bezelye folik asit bakımından mükemmel kaynak olarak kabul edilir. Folatlar hücre içinde DNA sentezi için gerekli olan B-kompleks vitaminleri içermektedirler. Araştırmalar sonucu, anne adaylarının folat yönünden zengin besinleri yeterli miktarda tükettiklerinde, yeni doğan bebeklerde nöral tüp defekti önlemede yardımcı olacağın düşünülmektedir. Yani bezelye, anne adayları ve yeni doğan bebeklerin sağlığı için faydalıdır.

Sindirimi Arttırır: Bezelye, yüksek diyet lifi içermektedir. Diyet lifleri sindirim sağlığı için faydalıdır. Ayrıca bezelyede bulunan lifler, sindirimigeliştirerek genel olarak vücudun metabolizmasının artmasına katkıda bulunur.

Bezelyenin Gözlere Faydaları: Bezelye fazla miktarda lutein, karotenler, zeaksantin gibi güçlü antioksdianlar içermektedir. Ayrıca A vitamini açısından da zengin sayılan bezelye, mukus zarları, deri, özellikle göz sağlığının korunmasını sağlar.

Kırışıklıklar ve Osteoporoz: Antioksdidanlar bakımından güçlü olan bezelye, kırışıklık ve osteoporozun önlenmesinde yardımcı olur. Genel anlamda cilt sağlığının korunmasını sağlar.

Bezelyenin Cilde Faydaları:
Sağlıklı bedenle, sağlıklı cilt arasında güçlü bağlantı vardır. Bezelyeyi yiyerek tüketmek, ne olursa olsun cilde yansır. Bezelyenin yenilerek tüketilmesi zengin vitamin ve minerallere dönüşerek cilt sağlığı için hayati önem taşıyan fonksiyonların yerine getirilmesini sağlar.

Bezelyenin Saça Faydaları: Vücudun diğer organlarında olduğu gibi, saç köklerinin hayati besin kaynağını sağlar ve sağlıklı optimal büyümeyi destekler.

BEZELYENİN DİĞER FAYDALARI

Bezelye kolesterolün sağlıklı seviyelerde seyretmesine katkıda bulunur.

Güçlü antioksidan özelliği, bezelyenin cilt hücrelerini serbest radikallerin verdiği zararlardan korur.

K vitaminini zengin miktarda içeren bezelye, bağışıklık sistemini güçlendirir, basura iyi gelir, sindirim sistemi için faydalıdır, kan hücrelerinin sağlığını korur.

C vitamini ve folik asitler içerir, böylece bezelye cildin temizlenmesini sağlar.

Bezelye, bir kaşık susam yağı ile uygulandığında mantar ve benzeri enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.

Beyin sağlığı için faydalıdır, özellikle uzun süre bilgisayar karşısında radyasyona maruz kalan kişiler tüketmelidir.

Ciltte meydana gelen yanma hissine karşı, etkilenen bölgeye bezelye, macun yapılarak uygulanabilir.

Bezelyeyi kaynatarak bütün vücudunuza uygulayın. Bu uygulama cildinizi ve bütün vücudunuzu kaplayan deriyi temizler, parlak, sağlıklı bir görünüm kazandırır.

Demir, manganez, kalsiyum içeren bezelye, sağlıklı iskelet yapısı yanında kemik sağlığına faydalıdır.

Bezelyenin içerdiği vitamin ve mineraller, kalp damar sağlığı için faydalıdır.

B6 vitaminleri içerdiğinden dolayı saç ve kafa derisi sağlığının korunmasına iyi gelir.

Bezelye saç dökülmesini engelleyen unsurları ortadan kaldırabilir.

Bezelye hazımsızlığı giderebilir, sindirim sisteminin görevini sağlıklı şekilde yapmasına yardımcı olur.

Bezelye çok etkili bir enerji kaynağı olduğundan dolayı, çocuklar için faydalıdır. Kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından zengin olduğu için çocukların düzenli olarak tüketmelerinde fayda vardır.

Bu haber 1,256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,565 µs