En Sıcak Konular

Sigaradan uzak durun!

8 Eylül 2015 11:53 tsi
Sigaradan uzak durun! Doç. Dr.Orhan Şencan, “Tütün kullanımı, kansere bağlı ölümlerin üçte birinden sorumludur. Dolayısıyla sigara içen bir erkeğin kanser olma ihtimali, içmeyene göre 2 bin kat fazla” uyarısında bulundu.

Kansere sebep olduğu bilinen davranış biçimlerini ve çevresel faktörleri değiştirerek riski azaltmak mümkün” diyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr.Orhan Şencan, “Tütün kullanımı, kansere bağlı ölümlerin üçte birinden sorumludur. Dolayısıyla sigara içen bir erkeğin kanser olma ihtimali, içmeyene göre 2 bin kat fazla” uyarısında bulundu.


Kanser günümüzde en çok can alan sorunlardan biri. Genetik faktörleri bir tarafa bırakırsak birtakım alışkanlıklarımızı değiştirerek bile kanserden korunmayı sağlayabiliriz.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Şencan kanserden koruyan 7 maddeyi açıkladı.

1-TAZE SEBZE, MEYVE TÜKETİN  

Kanserden korunmanın en etkili yollarından biri, Akdeniz diyeti ile beslenmek. Günde 5 porsiyon taze sebze, meyve ve salata, zeytinyağlı yemekler ile bol miktarda deniz ürünleri yemek kanser oluşum riskini azaltır. Özellikle domateste bulunan likopen adlı bileşik antioksidan etkisi sayesinde meme, sindirim sistemi ve prostat başta olmak üzere kanser riski düşer. Kanserden korunmak için yağ tüketimini de azaltın. Ayrıca ayçiçeği, mısır, soya ve margarin gibi yağlardan kaçının. Bunların yerine az miktarda zeytinyağı tüketin. Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinin de yağsız olanlarını tercih edin. Günde iki diş sarımsak ve/veya 1 baş kuru soğan tüketin. Soğan ve sarımsağın içeriğindeki sülfürlü bileşikler bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanserojen maddelerin vücuttan atılımını sağlayarak özellikle sindirim sistemi kanserlerinin oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.

2-TUZU SINIRLANDIRIN

Özellikle mide kanseri riskini artırdığı için aşırı derecede tuzlu, tuzlanmış ve tütsülenmiş gıdalardan uzak durun. Ayrıca mangal yaparken yüksek ısının et çevresinde oluşturduğu nitrozamin molekülleri nedeniyle özellikle mide kanseri riski artar. Tuz tüketimini günde 3-5 gramla, yani en fazla 1 çay kaşığı sınırlandırmanız çok önemli. Ayrıca işlenmiş gıda ve aşırı hayvansal yağ tüketiminden de uzak durun.

3-SİGARAYLA MUTLAKA VEDALAŞIN  

Sigara ilk sırada akciğer kanserleri olmak üzere, baş boyun, mesane ve sindirim sistemi ve mide kanseri oluşumunda önemli bir risk faktörüdür.
 
Her 10 tiryakiden birinde akciğer kanseri ortaya çıkar. Akciğer kanserlerinin sık görülen tiplerinin yüzde 90’dan fazlasının gelişiminden büyük oranında tütün sorumludur.

4-KIRMIZI ET TÜKETİMİNİ AZALTIN  


Kırmızı etin aşırı tüketilmesi ile bazı kanser türleri arasındaki ilişkiyi gösteren çalışmalar vardır. Özellikle kalın bağırsak kanserlerinin aşırı kırmızı et tüketen toplumlarda daha fazla olduğu bildiriliyor. Ancak kırmızı etin vücudumuza sağladığı pek çok besin ve enerji öğesi de var. Bu nedenle kırmızı et tüketimini haftada 2-3 porsiyon ile sınırlı tutun ve az yağlı olanlarını tercih edin.

5-KİLO VERİN SPOR YAPIN

Günümüzün önemli bir sorunu olan obezite kanser oluşumunu artıran önemli bir faktör. Obez kişilerde özellikle meme, kalın bağırsak, prostat kanseri sıklığı artar. Obezitenin kontrolü ile kanser oluşum veya tekrarlama riski yüzde 20 oranında azalır. İdeal kilonuzu korumanız ve düzenli egzersiz yapmanız, kanserden korunmada çok önemli.

6-ŞEKER TÜKETİMİNİ AZALTIN 

Şekerin başta bağışıklık sistemini zayıflatmak gibi sağlığı tehdit eden birçok etkisi var. Şeker tüketiminde pankreas, insülin hormonunu daha fazla üretmeye başlar. Bunun sonucunda da insülin direnci artar. Vücudunuzdaki fazla insülin de hücrelerde çoğalma ve büyümeyi tetikler. Bu nedenle şeker tüketimini azaltın.

7-GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNUN


Güneşin vücudumuza elbette faydaları var ama kontrolsüz güneş ışığı zarar verir. Bu nedenle yaz aylarında 10.00-15.00 saatleri arasında direkt güneş ışınlarına maruz kalmamaya gayret edin. Özellikle çocukluk çağında tekrarlanan güneş yanıkları daha sonraki yıllarda melonom denilen cilt kanserinin oluşum riskini artırır. Deniz ve havuz kenarında uzun süreli güneş banyoları yapmayın.


Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,173 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,921 µs