En Sıcak Konular

Omurga sağlığı için sırtüstü yüzün

2 Eylül 2015 11:07 tsi
Omurga sağlığı için sırtüstü yüzün Omurgayı güçlendirmek için yapılacak en doğal spor yüzmedir. Yüzme, omurga için en faydalı sporlardan birisi fakat yanlış uygulandığında risk taşıyor. Omurga kaslarını güçlendiren en ideal yüzme şekli ise serbest stil ve sırtüstü yüzmedir

Sağlıklı bir beden için omurga sağlığını korumak şart! Bazı egzersiz ve sporları rutin olarak yapmanın omurga sağlığına iyi geldiği birçok kişi tarafından biliniyor. Ama kimi zaman yapılan bilinçsiz sporlar omurgaya zarar da verebiliyor. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, yüzmenin omurga sağlığı üzerindeki yararlarını anlattı...

Omurga vücudumuz için nasıl bir önem taşıyor? 33 adet omur kemiğinin birleşmesiyle oluşan ve içinde omuriliği barındıran kemik yapı 'omurga', bedeni ayakta tutan, organların, iskelet ve kas sistemlerinin dengede durmasını sağlayan bir yapıdır. Bu yapının bozulması durumunda birçok hastalık, sakatlık ve hatta ölümcül risklerle karşı karşıya kalınabiliyor.

SİGARA OLUMSUZ ETKİLER

Omurga hastalıkları neden ortaya çıkar?

Omurga hastalıklarında sebep, hastalığın tipine göre değişir. Örneğin omurga eğriliği olan skolyoz hastalarında suçlanan tek neden genetik faktörlerdir. Dejeneratif omurga hastalıklarında da genetik nedenler ön plandadır fakat kişinin beslenme alışkanlığı, spor alışkanlığı, sigara kullanımı dejenerasyonu etkileyen faktörlerdir. Osteoporotik omur kırıklarını ele alırsak; genetik faktörlerden ziyade hastanın primer hastalığı osteoporozun etkili olduğu görülür. Disk hastalıklarında ise genetik faktörlerden ziyade kişinin yaşam tarzının getirdiği zorluklar, bilinçsiz spor yapımı, özellikle ağır kaldırmak etkili olabilir.

Omurga hastalıkları en çok kimlerde görülür?
İleri yaştakilerde
Osteoporotik hastalarda
Doğumsal anomalisi olanlarda
Ailesinde skolyoz veya kifoz öyküsü olanlarda
Yoğun çalışma temposu olan kişilerde

Hangi belirtileri ciddiye almak gerekiyor?
Bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrıyı
Boyun ağrısı ve kollara, sırta yayılan ağrıyı
Bacaklardaki uyuşma ve güçsüzlüğü
Ellerdeki uyuşmayı
Omuzlardaki dengesizliği
Meme asimetrisini
Duruş bozukluğunu

SUYA ÇİVİLEME ATLAMAYIN

Omurgayı güçlendirmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Omurga sağlığını korumak ve güçlendirmek için yapılacak en doğal spor yüzmedir. Yüzme, omurga sağlığı için en faydalı sporlardan birisi fakat yanlış uygulandığında risk taşıyor. Özellikle sığ sulara çivileme diye tabir ettiğimiz yüksekten suya atlama ciddi omurga travmalarına sebep olabileceği gibi; felç ile sonuçlanabilecek ciddi omurga yaralanmalarına yol açabilir. Omurga kaslarımızı güçlendirici etkisi olan yüzme sporunun en ideal yapılma şekli serbest stil ve sırtüstü yüzme şekillerinde olmalıdır.

Omurga hastalıkları erkeklerde mi, yoksa kadınlarda mı daha sık görülüyor? Omurga sorunları erkeklere göre kadınlarda daha sık görülüyor. Bunun nedenini ise genetik ve hormonal faktörler oluşturuyor. Osteoporoz sıklıkla kadınlara özgü bir sorun olarak görülürken, osteoporotik omur kırıklarının kadınlarda görülme sıklığının erkeklere nazaran daha fazla olduğu biliniyor. Kadınların düzenli beslenmesi ve yüzmesi bu sorunu büyük oranda azaltabiliyor.
Fazla kilo riski artırır mı? Kilonun fazla olması demek, omurganın üzerine fazla yük binmesi demektir. Normalden fazla yük aktarımı bir zaman sonra disk ve omur eklemlerinde dejenerasyon etkisi yaparak kişinin omurga hastalıklarına yakalanma riskini artırır.

En sık rastlanan omurga hastalıkları hangileridir?

Dejeneratif omurga hastalıkları: Bulunduğu bölgeye göre sıklıkla boyun ve bel bölgesi tutulur.
Bel ve boyun bölgesinde sıklıkla görülebilen disk hastalıkları
Omurga eğrilikleri: Bunların içinde skolyoz ve kifoz bulunur. Bu eğrilikler, sonradan kazanılmış veya doğumsal kaynaklı eğrilikler de olabilir.
Omurga bölgesinin travmaları
Omurga tümörleri: Bu tümörlerin büyük bir kısmı metastaz yani başka bir bölgedeki tümörün omurgaya kan yolu ile yayılması sonucu oluşur.

Omurga enfeksiyonları

Çocuklardaki omurga eğrilikleri son buluyor

Hangi omurga hastalıkları nasıl tedavi ediliyor?

Kas gerilmesi ve zorlanmasına bağlı oluşan bel ağrılarının büyük kısmı istirahat ve ilaç kullanımı ile geriler. Dejeneratif hastalıklar, en basit yöntemler olan epidural ve kök hücre enjeksiyonları ile cerrahi olarak omuriliğin gevşetilmesine kadar değişen yöntemler ile tedavi edilirler. Skolyoz veya kifoz gibi eğrilikler kişinin yaşı ve büyüme potansiyeli ile eğriliğin derecesine bağlı olarak korse veya cerrahi tedaviler ile tedavi edilebilirler. Disk hernileri (fıtıklar) herniye olan diskin yerine bağlı olarak açık veya kapalı mikrocerrahi yöntemleri ile tedavi edilebilirler. Omurga travmalarında, enfeksiyonda ve tümorlerde tedavi sıklıkla cerrahi olarak omurganın sabitlenmesi ve kanala bası yapan kırık parçası, enfeksiyon veya tümörlü dokunun çıkartılmasını içerir.

Çocuklarda omurga eğriliği nasıl tedavi ediliyor?
Çocuklardaki omurga eğriliğini tedavi etmek için öncelikle omurga eğirliğinin tipi, derecesi, çocuğun büyüme potansiyeli göz önünde bulundurulur. Skolyoz hastalığında doğumsal olarak skolyoza sebep olabilecek bir patoloji yok ise yaklaşık 40 derece altındaki eğrilikler cerrahi dışı korse yöntemleri ile tedavi edilebilirler. Altı aylık ve yıllık takip ile hastalığın progresyonu hakkında fikir sahibi olunur. 40 derece üstü eğrilikler ise cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilirler.

Robotik cerrahi ile tedavi etmek mümkün
Son yıllarda cerrahi alandaki gelişmeler teknolojinin yardımı ile artış göstermiştir. Bu artış, cerrahi yaklaşımların giderek mükemmeliyetçi bir hal almasını sağlamıştır. Omurga cerrahisinde kullanılan teknolojik cihazlardan en heyecan verici olanı robot yardımlı cerrahi asistanlardır. 'Mazor robotik sistemleri' spinal cerrahide komplikasyon riskini düşürmeyi hedefleyen robotik cerrahi asistan sistemleridir. Minimal invaziv girişimler gerektiren hastalıklardan major cerrahi gerektiren deformitelere kadar birçok hastalık 'Mazor robotik sistemleri' kullanılarak başarı ile tedavi edilmektedir.

Ağırlık kaldırmak kasları zorlayabilir

Omurga eğiklikleri akut dönemlerinde yüzme ile düzeltilebiliyor. Yüzme, iskelet ve kas sistemini güçlendirdiği için omurga aralıklarını da çalıştırıyor ve daha dik bir omurgaya kavuşmaya yardımcı oluyor. Ağırlık kaldırılarak yapılan sporlar omurgayı zorlayabilir; bunun yerine suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak doğru hareketlerle yapılan yüzme sayesinde hem eklem ağrıları azalır, hem de güçlü bir omurgaya kavuşulur. 

Bu haber 1,291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,933 µs