En Sıcak Konular

Kulak sağlığını korumak için neler yapmalıyız?

24 Temmuz 2015 17:46 tsi
Kulak sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. M. Güven Güvenç, yaz mevsiminde kulak sağlığınızı korumamız için 6 önemli öneride bulundu.

Enfeksiyonların önlenmesinde havuzların hijyeninin sağlanması  büyük önem taşıyor. Kirlilik nedeniyle denize girmenin yasaklandığı yerlerde de kurallara uymaya özen gösterin.  Aksi takdirde deniz keyfinizin ummadığınız faturaları olabiliyor. Örneğin dış kulak yolu iltihabı oluşması gibi.

Kulağınızı sudan koruyun.
 

Kulak zarınızda bilinen bir delik varsa ya da kulağa tüp takma operasyonu yapıldıysa, kulağınızı sudan korumanız, olası enfeksiyonların önlenmesinde büyük önem taşıyor. Duş yaparken ya da banyoda dış kulak yoluna yerleştirilen tek kullanımlık vazelinli pamuk uygulaması, kulağınızı sudan korumanız için oldukça etkin ve sağlıklı bir yöntemdir. Yüzerken ise bazı özel kulak bantlarıyla kulaklarınızı sudan koruyabilirsiniz.

Kulak çubuğu kullanmayın.
 

Her ne kadar ucunda pamuk bulunan kulak çubukları eczanelerde veya marketlerde satılsalar da, kulak sağlığınız için bunları kullanmanız sakıncalı. Çünkü kulağınızı temizlediğinizi düşünürken, dış kulak yolunuzdaki kirleri zara doğru itip, kulağınızın tıkanmasına yol açabilirsiniz. Daha da önemlisi kulak çubukları dış kulak yolunu zedeleyip kulakta kanamaya sebep olabiliyor, iltihaplanmaya zemin oluşturabiliyor. Çok nadir de olsa, kulak çubuğu ile kulak zarının delinmesi bile söz konusu olabiliyor.

Kulağınızın nemini saç kurutma makinesiyle alın.
 

Duş ya da banyo sonrasında, kulak çubuğu kullanmak yerine,  kulağınızı yakmayacak uygun bir mesafeden, kulağınıza doğru saç kurutma makinesi tutun. Bu yöntemle kulağınızın nemini saniyeler içinde ortadan kaldırabilirsiniz.


Kulak temizletmek alışkanlık yapar diye korkmayın.
 

Kulak kiri dış kulak yolunda birikip bir tıkaç oluşturabiliyor. Özellikle deniz ya da havuz sonrasında bu tıkaç suyla şişip kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybı oluşturabiliyor. Bu  durumda hekime  başvurup kulağınızı temizletmelisiniz. 'Bir kez kulağını temizleten bu işlem nedeniyle hep  kulağını temizletmek zorunda kalır' şeklinde yanlış bir inanış var.

Oysa hekim kulak kiri oluştuğu  için kulak temizleme işlemini yapıyor. Hekim bu işlemi  yaptığı için kulakta tıkaç oluşma sıklığı artmıyor!  Yaşla birlikte kulak salgıları  koyulaştığı için kulak temizletme  ihtiyacı artabiliyor. Bu nedenle de toplumda kulak temizletmenin alışkanlık yaptığına dair yanlış bir kanı oluşuyor.    

Kulağınız ağrıyorsa, kaşınıyorsa veya akıyorsa hekime başvurun!
 
Özellikle kulağa dokununca artan ağrı, tıkanıklık ve akıntı, dış kulak yolu iltihabının tipik belirtilerini oluşturuyor.  Ayrıca kulağınızdaki bir kaşıntı mantar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, altta yatan etken bir egzama da olabiliyor. Bu durumlarda ezbere ilaç kullanmak yerine en sağlıklısı bir hekime başvurmanız olacaktır.

 



Bu haber 1,426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,315 µs