En Sıcak Konular

İş yaşamı hayatımızı tehdit ediyor

24 Temmuz 2015 17:30 tsi
İş yaşamı hayatımızı tehdit ediyor İş yaşamındaki mobbing kalp sağlığınızı tehdit edici boyutta

İş yaşamındaki ‘Mobbing’in çalışanda yoğun bir strese neden olduğunu belirten Prof. Okutan, “Yoğun stres ise kalp krizine doğrudan ya da dolaylı olarak yol açabilir. Bu nedenle mobbingin kalp sağlığına etkileri oldukça büyük” dedi.

Mob­bing bir ki­şi­nin ya da bir grup in­sa­nın, bir kim­se­ye ve­ya baş­ka bir gru­ba psi­ko­lo­jik şid­det, ta­ciz ve­ya bas­kı­da bu­lun­ma­sı ola­rak ta­nım­la­nı­yor.



Me­di­cal Park Kalp Has­ta­ne­si Di­rek­tö­rü ve Kalp-Da­mar Cer­ra­hi­si Bö­lüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Hü­se­yin Oku­tan, “İş ha­ya­tı­nın yo­ğun re­ka­bet or­ta­mı, sos­yal bir has­ta­lık ola­rak da ta­nım­la­na­bi­le­cek olan mob­bin­ge ne­den ol­mak­ta­dır.

Amaç farklı olabilir

Mob­bing, iş or­ta­mın­da bir üst po­zis­yon­da ya da eş kı­dem­de bir me­sa­i ar­ka­da­şı ta­ra­fın­dan ki­şi­ye uy­gu­la­na­bi­lir. Bu dav­ra­nış, o ki­şi­yi pa­sif po­zis­yo­na sok­mak ya da iş­ten ay­rıl­ma­sı için bas­kı al­tın­da tut­mak ama­cıy­la ya­pı­la­bi­li­r” di­ye ko­nuş­tu.
Her ne şe­kil­de olur­sa ol­sun mob­bin­ge uğ­ra­yan ki­şi­ler­de tep­ki­nin ben­zer ol­du­ğu­nu söy­le­yen Prof. Dr. Oku­tan, “Bu­nu yo­ğun bir stres ola­rak özet­le­mek müm­kün­dür.

Yo­ğun stres, iş­ye­rin­de­ki sos­yal ya da mes­le­ki po­zis­yo­nun­da ge­ri­le­me, ge­lir kay­bı ve işi­ni kay­bet­me kor­ku­su, iş bu­la­ma­ma ve iş­siz kal­ma ris­kiy­le kar­şı kar­şı­ya kal­ma ih­ti­ma­li gi­bi dü­şün­ce­ler, ça­lı­şan üze­rin­de ağır bir stre­se yol aç­mak­ta­dır. İn­sa­noğ­lu­nun teh­li­key­le kar­şı­laş­tı­ğın­da or­ta­ya çı­kan iç­gü­dü­sel dav­ra­nı­şı, 'sa­vaş ya da kaç' şek­lin­de­dir. Her iki se­çim­de de be­de­ni­miz yo­ğun bir fi­zik­sel et­kin­li­ğe baş­la­mak üze­re ha­zır­la­nı­r” de­di.

Klinik ve deneysel olarak tanımlı


Si­nir ve hor­mon­lar va­sı­ta­sıy­la ya­şa­mı kur­tar­mak ama­cıy­la mü­ca­de­le ve­ril­di­ği­nin al­tı­nı çi­zen Prof. Dr. Oku­tan, şun­la­rı kay­det­ti:

“Mo­dern ya­şam­da sık kar­şı­la­şı­lan, hat­ta de­vam­lı ha­le ge­len bu du­rum, ya­şa­mın de­va­mı­nı sağ­la­mak ye­ri­ne kalp-da­mar has­ta­lık­la­rı için bir risk fak­tö­rü oluş­tur­mak­ta­dır. Bu duy­gu­sal ve me­ta­bo­lik zor­lan­ma­lar ki­şi­de kalp ba­sın­cın­da ar­tış ve kalp ça­lış­ma­sın­da hız­lan­ma­ya yol açar. Mo­dern tıp ala­nın­da ya­pı­lan ça­lış­ma­lar; psi­ko-sos­yal bas­kı­lar, bu­na bağ­lı olu­şan duy­gu­la­nım­lar ve kalp ara­sın­da­ki iliş­ki­yi ve bu iliş­ki­nin me­ka­niz­ma­sı­nı kli­nik ve de­ney­sel ola­rak ta­nım­la­mış­tır.”

Mobbinge bağlı stres değersiz hissettiriyor

Stres­le kar­şı­la­şan bir ki­şi­de olu­şan duy­gu­sal de­ği­şik­lik­ler hak­kın­da da ko­nu­şan Prof. Dr. Oku­tan, bun­la­rı, si­nir­li­lik, hu­zur­suz­luk, uy­ku bo­zuk­luk­la­rı, ka­ram­sar ruh ha­li, de­ğer­siz his­set­me, sal­dır­gan­lık, teh­dit al­tın­da his­set­me, dep­res­yon ve duy­gu­sal de­ği­şik­lik­ler ola­rak sı­ra­la­dı. Oku­tan, “Bu ki­şi­ler­de, ye­me alış­kan­lık­la­rın­da bo­zul­ma­lar, si­ga­ra tü­ke­ti­min­de ar­tış, dik­kat­siz­li­ğe bağ­lı ka­za­lar, duy­gu­sal pat­la­ma­lar gi­bi dav­ra­nış de­ği­şik­lik­le­ri hat­ta as­tım kriz­le­rin­de ar­tış, çar­pın­tı, tan­si­yon yük­sel­me­le­ri, şe­ker has­ta­lı­ğı, mig­ren ve cilt dö­kün­tü­le­ri gö­rü­le­bi­li­r” de­di.

Riski 3 kat artırıyor


İş ya­şa­mın­da yük­sek stres al­tın­da ya­şa­yan­lar­da kalp has­ta­lık­la­rı­na ya­ka­lan­ma ola­sı­lı­ğı­nın 3 kat faz­la bu­lun­du­ğu­na dik­kat çe­ken Prof. Oku­tan, “K­ro­nik stres du­rum­la­rın­da, stres hor­mon­la­rı­nın ar­tı­şı kal­bin iş yü­kü­nü art­tır­mak­ta ve bu du­rum ko­ro­ner da­mar dar­lık­la­rı­na yol açan plak­la­rın ani­den yır­tı­lıp kalp kri­zi oluş­ma­sı­na ne­den ola­bil­mek­te­di­r” de­di.

Ay­rı­ca, stres hor­mon­la­rı­nın aşı­rı sa­lı­nı­mı­nın me­ta­bo­liz­ma den­ge­si­ni de boz­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Oku­tan, “Bu hor­mon­lar kalp da­mar­la­rın­da ki­reç­len­me­yi ar­tı­rır. Özet­le, iş ya­şa­mın­da­ki mob­bing, ça­lı­şan­da yo­ğun bir stre­se ne­den ol­mak­ta­dır. Yo­ğun stres ise kalp kri­zi­ne doğ­ru­dan ya da do­lay­lı ola­rak yol aça­bil­mek­te­dir" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,555 µs