En Sıcak Konular

Yaz ishalleri için gerekli önlemler

23 Temmuz 2015 11:04 tsi
Yaz ishalleri için gerekli önlemler Yaz ishalleri gerekli önlemler alınmazsa sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Havaların ısınmasıyla çocuk ve bebeklerde sık görülen yaz ishalleri, gerekli önlemler alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Ha­va sı­cak­lık­la­rı­nın 30 de­re­ce­yi aş­ma­sıy­la bak­te­ri­yel en­fek­si­yon ajan­la­rı be­sin­ler­de da­ha hız­lı ve da­ha ko­lay ürü­yor. Be­sin­ler ara­cı­lı­ğıy­la ge­çen en­fek­si­yon­lar is­hal ve kus­ma şi­ka­yet­le­ri­ne yol açı­yor.



Ta­til beldelerinde hij­ye­ne dik­kat

Özel­lik­le kü­çük yaş­ta­ki ço­cuk­lar­da, ha­ya­ti teh­li­ke­ye yol aça­bi­le­cek yaz is­hal­le­ri­nin be­lir­ti­le­ri ko­nu­sun­da ebe­veyn­le­rin dik­kat­li ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni kay­de­den Ço­cuk Sağ­lı­ğı ve Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Gök­tuğ Öz­de­mir, "Ço­cuk­lar­da is­hal ve kus­ma­nın ay­nı an­da gö­rül­me­si du­ru­mun­da, ye­ter­li sı­vı tak­vi­ye­si ha­ya­ti önem ta­şı­yo­r” de­di.

Dr. Özdemir, ta­til böl­ge­le­rin­de de­niz ve ha­vuz ara­cı­lı­ğıy­la bak­te­ri­le­rin da­ha ko­lay bu­laş­tı­ğı­nı, bu ne­den­le ta­til ya­pı­la­cak yer­le­rin hij­ye­ni­ne ve te­miz­li­ği­ne dik­kat edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­tti. Öz­de­mir, u­zun sü­re bek­le­til­miş ve iyi pi­şi­ril­me­miş be­sin­le­rin; kay­na­ğı bel­li ol­ma­yan iç­me su­la­rı­nın da is­ha­le ne­den ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti.

Doktor onayı olmadan antibiyotik kullanmayın

Fark­lı ne­den­ler­le or­ta­ya çı­kan ani baş­lan­gıç­lı is­hal­ler­de, ben­zer te­da­vi yön­tem­le­ri­nin uy­gu­lan­dı­ğı­nı da vur­gu­la­yan Öz­de­mir, ‘’­İs­hal olan be­be­ğe dok­tor ona­yı ol­ma­dan ke­sin­lik­le an­ti­bi­yo­tik te­da­vi­si uy­gu­lan­ma­ma­lı­dır. Kü­çük ço­cuk­lar­da is­hal, özel­lik­le kus­ma ne­de­niy­le önem­li de­re­ce­de su kay­bı­na yol aç­mak­ta­dır. Özel­lik­le be­bek­le­re 5-7 gün için­de dü­ze­le­bi­le­cek olan ba­ğır­sak en­fek­si­yo­nu ne­de­niy­le ye­ter­li su ve­ril­me­di­ği tak­dir­de ha­ya­ti risk or­ta­ya çık­mak­ta­dı­r’­’ de­di.

Bu nedenler ishale yol açıyor

Dr. Gök­tuğ Öz­de­mir is­ha­le yol açan ne­den­le­ri de şöy­le ak­tar­dı:

‘’Ö­zel­lik­le ço­cuk­lar­da, ba­ğır­sak en­fek­si­yon­la­rı, vi­rüs­ler, bak­te­ri­ler, pa­ra­zit­ler ve di­ğer mik­rop­lar, gı­da ze­hir­len­me­si, diş çı­kar­ma, ba­zı gı­da­la­ra aler­ji olu­şu­mu, ge­re­ğin­den faz­la mey­ve ve mey­ve su­yu (özel­lik­le el­ma, üzüm, ka­vun, şef­ta­li) tü­ke­ti­mi ve di­ğer is­hal ya­pı­cı gı­da­lar, an­ti­bi­yo­tik te­da­vi­si, üst ve alt so­lu­num yo­lu en­fek­si­yon­la­rı, do­ğuş­tan me­ta­bo­lik has­ta­lık­lar da is­ha­le yol aç­mak­ta­dır.”

Tablo ciddileşebilir!


Bakteriyel enfeksiyonların ateş, kusma, mide bulantısı, karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıktığına vurgu yapan Dr. Özdemir ortaya çıkabilecek ciddi tablolarla ilgili bakın neler söyledi: “Ateş bazen 39 derecenin üzerine çıkabilir. Bu dönemde çocuklar için asıl tehlikeli olan ishal ve kusmadır. İshal ve kusma vücutta ciddi sıvı kaybına yol açar. Bu nedenle ailelerin, çocuktaki ishal ve kusmanın şiddetine çok dikkat etmeli. Önlem alınmazsa vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı ile birlikte akut böbrek yetmezliğine yol açabilecek ciddi bir tablo ortaya çıkmaktadır.”

Dondurma ve çikolatayı eritmeden verin
 

Özel­lik­le yaz ay­la­rın­da alı­nan ha­zır gı­da­la­rın ve seb­ze­le­rin he­men buz­do­la­bı­na ko­nul­ma­sı ve bu­ra­da sak­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne de vur­gu ya­pan Uz­man Dr. Gök­tuğ Öz­de­mir, şu bil­gi­le­ri ver­di: “Sı­cak­ta bek­le­ti­len gı­da­lar­da bak­te­ri üre­me ris­ki de ar­tar. Baş­ta don­dur­ma ol­mak üze­re don­muş gı­da­la­rın tü­ke­ti­mi is­hal olu­şu­mun­da önem­li rol oy­na­mak­ta. Bu ne­den­le don­dur­ma, çi­ko­la­ta gi­bi ça­buk eri­yen ve bo­zu­lan yi­ye­cek­le­rin eri­me­den tü­ke­til­me­si öne­ril­mek­te. Ya­zın tü­ke­ti­len yi­ye­cek­ler ay­nı za­man­da iyi pi­şi­ril­me­li. İyi piş­miş be­sin­ler­de bak­te­ri­yel ajan­la­rın ya­yı­lı­mı ön­le­nir. Kre­ma, ma­yo­nez ve az piş­miş de­niz ürün­le­ri­nin yaz ay­la­rın­da tü­ke­ti­mi uy­gun de­ğil­dir.’’

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,101 µs