En Sıcak Konular

'Dize alınan darbeler basite alınmamalı'

13 Temmuz 2015 12:31 tsi
'Dize alınan darbeler basite alınmamalı' Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ersözlü dize alınan darbelerle oluşan ağrıları basite alınmadan en kısa sürede doktora gidilmesi gerektiğini belirtti

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Salim Ersözlü, menüsküs yırtığının uzun süre tedavi edilmemesi halinde kıkırdak aşınmasına, sonrasında da diz bölümünden bacakta şişmeyle sakatlığa kadar götürebileceğini belirterek, "Hasta bacağını kullanamaz. Bu nedenle dize alınan darbelerle oluşan ağrıları basite almadan en kısa sürede doktora gitmek gerekir" dedi.

Ersözlü, yaptığı açıklamada, sporcu hastalığı olarak bilinen ve yaşa bağlı olarak artış gösteren menüsküs yırtığının tedavi edilmediğinde sakat bıraktığını söyledi.


Menüsküs yırtığının sadece sporcu hastalığı olmadığını, hastalığın her yaşta görülebileceğini dile getiren Ersözlü, genç ve aktif insanlarda menüsküs dokusu sağlam olduğu için yırtıkların ancak ciddi travmalar sonucunda meydana geldiğini kaydetti.

İleri yaşlarda ise eklem içi aşınmaya bağlı olarak günlük yaşamda çok basit diz hareketlerinde bile yırtılmaların oluşabileceğine dikkati çeken Ersözlü, menüsküs dokusunun sık olarak ani dönme hareketlerinin yanı sıra dizdeki her türlü travma sonucu yırtılabildiğini belirtti.

Menüsküs yırtıklarının büyük çoğunluğunda ağrı, şişlik ve kilitlenme gibi ana belirtiler olduğunu aktaran Ersözlü, hastalıkta en önemli belirtinin ağrı olduğunu dile getirdi.



Doç. Dr. Salim Ersözlü, menüsküs yırtıklarında erken teşhisin önemini vurgulayarak, yırtığın oluşturduğu düzensizlik nedeniyle eklem fonksiyonlarının bozulabildiğini kaydetti.

Vatandaşların menüsküs yırttıklarına ilişkin bilgi sahibi olmadığı için bunu önemsemediğini ancak hastalığın tedavi edilmediğinde uzun vadede sakatlıkla sonuçlanabilen durumlar oluşturabileceğini kaydeden Ersözlü, şu bilgileri verdi:

"Menüsküs yırtığı, uzun süre tedavi edilmemesi halinde kıkırdak aşınmasına ve sonrasında diz bölümünden bacakta şişmeyle sakatlığa kadar götürebilir. Hasta bacağını kullanamaz. Bu nedenle dize alınan darbelerle oluşan ağrıları basite almadan en kısa sürede doktora gitmek gerekir. Hastalığın cerrahi tedavisi yüzde 93'ler oranında doğru sonuç veriyor. Tabii cerrahi adımın ardından uygulanacak fizik tedavi ve egzersizler iyileşmenin önemli bir göstergesi olacaktır. Günümüzde menüsküs ameliyatları sonrası, ameliyat teknikleri ve rehabilitasyonun gelişmesiyle hastalar bir gün sonra taburcu ediliyor, bir hafta sonra da işine dönebiliyor. Spora dönüş süresi ise yapılan işleme bağlı olarak 2-4 hafta kadar sürüyor."

Bu haber 1,165 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs