En Sıcak Konular

K vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

29 Mayıs 2015 11:03 tsi
K vitamini hakkında bilmeniz gerekenler K vitamini nedir? Hangi gıdalarda bulunur? Faydaları nelerdir?

Yağda çözülebilen vitaminlerden biri olan K vitaminini, vücudun az miktarda ama düzenli olarak alması gerekiyor. K vitamininin özellikle kanı pıhtılaştırmada önemli bir rolü var. Vücudu çok çabuk moraran kişilerde K vitamini eksikliği olduğu görülebiliyor. K vitamini, kemik oluşumuna yardımcı oluyor ve kalp hastalıklarına karşı vücudu koruyor. Bütün bunlara rağmen K vitamini çok az bildiğimiz ve dikkat etmediğimiz bir vitamin.

K vitamini hangi besinlerde bulunuyor, nelere iyi geliyor? Öğrenmek için okumaya devam edin.


Üç çeşit K vitamini var


K1 Vitamini: Bitkilerde ve yeşil sebzelerde bulunuyor. K1 direkt olarak karaciğere ulaşıyor ve sağlıklı kan pıhtılaşması sağlıyor.
K2 Vitamini: Kalsiyumun kemiklerde toplanmasına yardımcı oluyor. Direkt olarak kan hücrelerine ve kemiklerinize ulaşıyor.
K3 Vitamini: K Vitaminin sarı toz halinde bulunabilen sentetik versiyonu. Bunlar besin takviyesi olarak da kullanılabiliyor.


K vitamini kansere karşı koruyor



Dünya çapında yapılan birçok araştırma K vitaminin kansere karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Örneğin Amerika’daki Tıbbi Onkoloji Dergisi’nde yayınlnan bir çalışmaya göre, akciğer kanseri hastalarının tedavisinde kullanılan K vitamininin kanser hücrelerindeki büyümeyi azalttığı tespit edilmiş. K vitamininin kolon, mide ve ağız kanserlerinin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği de biliniyor.

K vitamini kemik erimesini önlüyor


Sağlıklı kemiklere ve iskelet yapısına sahip olmanın en önemli yolu doğal, taze ve sağlıklı gıdalarla beslenmek. Böylece vücudunuz bu hammaddelerle neyi iyileştireceğini biliyor. K Vitamini kemik yapınızı güçlendirmek için en önemli faktörlerden biri. Kemikleriniz yalnızca kalsiyumdan değil birçok önemli mineralin bir araya gelmesiyle besleniyor. K vitamini ise bu maddeleri birleştirip kemiğinizi güçlendiren bir doğal yapıştırıcı görevi görüyor.

K vitamini kalbinizi koruyor


K vitamini arterlerin sertleşmesini önleyerek kalp rahatsızlıklarından koruyor. Son yapılan araştırmalar gösteriyor ki, K2 vitamini kalsiyumu tutarak arterlere ulaşıyor, D vitamini ile birlikte kullanıldığında ise kardiyovasküler hastalıklarından bünyeyi koruyor.

K vitaminin diğer faydaları


    K2 Vitamini Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir vitamin. K vitamini takviyesi almak bu hastalığa karşı koruyucu olabilir.
    K Vitamini insülin hassasiyetini dengeliyor. Yedikleri gıdalardan K vitamini alan kişilerin şeker hastalığına yakalanma oranı yüzde 20 daha az.
    K vitamini morarmaları azaltıyor.
    K vitamini antioksidan özellikler taşıyor.


    K vitamini hangi gıdalarda bulunuyor?


    K vitamini günlük belli miktarlarda alınması gereken bir vitamin. Peynir, gerçek tereyağı ve kefirde bulunabiliyor. K vitaminin bulunduğu gıdalar: Brokoli, fesleğen, adaçayı, kekik, taze soğan, Brüksel lahanası, karalahana, ıspanak, maydanoz, marul, kuşkonmaz, pul biber, kurutulmuş domates, havuç, kaju, kereviz, soya fasulyesi, böğürtlen, yabanmersini, dut, ahududu, incir, armut.

    Günlük K vitamini tüketim miktarı ne olmalı?

    K vitamini belli miktarlarda az az tüketilmeli. Günlük K vitamini tüketim miktarı kadınlarda 65 mikrogram, erkeklerde 80 mikrogram olabilir.

    Eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız K vitamini kullanmanız sakıncalı olabilir. Doktorunuza danışmanızı öneririz.

    Eğer kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız K vitamini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 



Bu haber 1,624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,621 µs