En Sıcak Konular

Egzamadan nasıl kurtuluruz?

21 Mayıs 2015 10:58 tsi
Egzamadan nasıl kurtuluruz? Egzamnın nedenleri nelerdir, nasıl geçer?

Egzama yaygın bir cilt hastalığıdır. Geniş bir yelpazeye sahip olan egzama hastalığı, içsel ve dışsal faktörlerin sonucu olarak sınıflandırılmaktadır. İçsel olan egzama türleri; seboreik egzama ve atopik egzamadır.

Dışsal sebepli egzama türleri ise; alerjik temas egzaması, tahriş egzaması ve güneşe bağlı fotokontakt egzamadır. Türlerin bazıları kişilerde kronik egzama olarak görülmektedir. Her yaş grubunda görülebilecek olan egzama, çocuklarda daha çok atopik egzama türüyle karşımıza çıkmaktadır.

EGZAMANIN NEDENLERİ

Günümüzde halen egzamanın oluşma sebebinin kesin olarak bilinmediğini söylemek mümkündür. Fakat bu hastalık için bir takım tetikleyici faktörler bulunmaktadır. Kullanılan ilaçlardan, cilde temas eden potasyum bikromat veya kozmetik ürünleri egzama nedeni olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak oluşan egzamalar mantar veya mikroorganizma kökenlidir.

Egzama belirtileri arasında; eritem, dokuda kızarıklık, şiddetli kaşıntı, deride pullanma, kabuklanma, kepeklenme ve doku çatlaklarından gelen sızıntı gibi bulgular sayılabiir. Ciltte bulunan maphigi mukoza cisimciği, derideki hücreleri birbirinden ayırır. Ayırma işlemini, hücrelerin arasında bulunan bağları kopararak sonuçlandırır ve egzamalı bölgede kabarcıkların oluşmasına sebep olur. Egzama hastalığının belirtileri olan eritem, kabarcıklanma, kızarıklık, kaşıntı, parlaklık ve pullanma her zaman aynı anda görülmeyebilir. Her bulgu bir evre olarak görülebileceği gibi bu semptomlardan birinin belirginliğiyle de hastalığın seyri devam edebilir. Akut egzamalarda daha çok kaşıntı ve akıntı görülmekte olup kronik egzamalarda ise şiddetli kaşıntı, kabarcık oluşumu ve pullanma görülür. Kaşıntının ardından, çevresi kabarcıklı oval şekillerin görülmesi de muhtemeldir. Bu semptomlar, vücudun her bölgesinde görülebilir.

EGZAMA TEDAVİSİ

Akut egzama tedavisi, medikal olarak mümkündür. Haricen kullanılabilecek kremler ya da oral yöntemle alınabilecek kapsüller akut egzamanın tedavisinde kullanılır. Kronik egzamaların ise tetikleyici etkenleri bastırılarak dönemsel iyileşmeler sağlanabilir. Kronik egzama hastaları, egzamayı tetikleyici faktörlerden olan stres ve uykusuzluktan uzak durmalıdırlar. Kimyasal hiçbir maddenin cilde temas etmemesi gerekmektedir. Özellikle deterjan, sabun ve parfümler egzamalı bölgenin zarar görmesine sebep olacaktır. Asit özelliği fazla olan sebze ve meyvelerin (özellikle limon ve domates) egzamalı bölgeye temas etmemesi de önemlidir. Egzama belirtileri görüldüğü takdirde tedavi sürecini başlatmak üzere bir uzman dermatologa başvurulmalıdır.

Bu haber 3,483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,122 µs